2012 kom og gikk, men 3G-dekningen er fortsatt ikke å skimte på T-bane-togene.
Teknofil
2012 kom og gikk, men 3G-dekningen er fortsatt ikke å skimte på T-bane-togene. (Bilde: Istock 19180645, Teknofil.no)

Hvor blir det av 3G på T-banen?

Skulle vært klart for over et år siden.

I september 2011 skrev Side3 om at det nærmet seg at en skulle få 3G-dekning på T-banen i Oslo. Mobildekning har vært på plass i lang tid, men datatrafikk fungerer stort sett bare tregt på stasjonene, mens det i praksis ikke fungerer mellom stasjonene i tunnelen.

Frem til da hadde målet vært å ferdigstille en utbygging av 3G innen utgangen av året, men forsinkelser i forhandlingene med Ruters eiendomsselskap førte til at Telenor håpet at det ikke ville gå for langt inn i 2012 før ting var på plass.

2012 kom og gikk, og fortsatt er det å bruke internett på mobilen på T-banen en heller seig og dårlig opplevelse.

Har tatt lang tid

- Ting har tatt betydelig lenger tid enn det jeg regnet med, men vi sitter nå sammen med de andre mobiloperatørene i forhandlinger med eiendomsselskapet til Ruter for å få til en avtale, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen til Side3.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.
Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.Foto: Telenor

I utgangspunktet var det bare Telenor som var i samtaler om dette, men praktiske hensyn må en utbygging av et datanett i T-banen gjøres samlet.

- I alle fall for Telenors del har vi vel nå langt på vei akseptert den prisen som de krever for å gi oss tilgang, selv om vi synes den er for høy, men utfordringen nå går på langsiktigheten. Vi kan ikke akseptere den kortsiktigheten som de ønsker, der vi først skal bygge ut for betydelige beløp, og så risikere at vi om noen år står med en utløpt kontrakt uten rett til forlengelse, sier Amundsen.

- Pågår forhandlinger

Cato Asperud i T-banen bekrefter overfor Side3 at det for tiden foregår forhandlinger, men ønsker ikke å si så mye om hvordan status er.

- Det pågår kontraktsforhandlinger mellom fire parter, det kan jeg bekrefte, og vi har et ønske om å få dette på plass så fort som overhode mulig, sier han til Side3.

- Det er viktig å få på plass en del ting, som sikkerhetselementer, uten at jeg mener det skal være noen spesielle problemer. Dette er vanlige forhandlinger, og vi ønsker en god løsning som sikrer god dekning i tunnelen, sier han.

Han skisserer at han tror de vil ha en avtale på plass innen tidlig vår.

Vil ta mer tid

Når en avtale først er på plass, er det likevel ikke slik at dekningen vil være på plass over natten.

- Servicelukene i tunnelen er så korte, at dette ikke er gjort i en håndvending å få dette på plass, uavhengig av hva slags løsning vi ender på, sier Amundsen.

- Vi snakker om måneder, ikke dager, og jeg håper at alt er på plass innen året, sier Amundsen.

En av fordelene med utsettelsen kan derimot bli at 4G-utbygging kan bli aktuelt.

Les også: Lover full surfedekning på T-banen (side3.no)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen