Guide

Hvilket speilreflekskamera?

Dette ikonet finner du øverst til høyre på Tek.no, og klikker du på det kommer du til vår nye kameravelger. Her kan du enkelt og greit angi hvilke preferanser du har, og få anbefalt et speilreflekskamera basert på dem. I denne artikkelen forteller vi litt om kameravelgeren, og hvordan du bruker den.

Kameravelgeren er delt opp i tre trinn, og første trinn ser slik ut. I denne vil du finne alle speilreflekskameraer vi har testet, som fremdeles er i salg, og søket i denne kameravelgeren er basert på hvilke karakterer vi har gitt de ulike kameraene.

Hvor mye vil du betale for ditt kamera?
Her angir du hvilket budsjett du har. Minimumsbeløpet er kr 500,-, men desverre finnes det ikke nye speilreflekser å få til den prisen riktig ennå. Maksimalbeløpet er avhengig av prisen på det dyreste kameraet vi har testet. Prisene her er koblet mot produktguiden. Det betyr at prisene du finner i kameravelgeren er de til en hver tid laveste prisene i produktguiden for de ulike kameramodellene.

Brukernivå
Her angir du hvilket brukernivå du anser deg selv som, og dermed hvilket segment du ønsker kamera fra. De ulike nivåene er nybegynner, vanlig bruker, hobbyist, entusiast, semi-proff og profesjonell, men om du søker på et nivå vil kameravelgeren også vurdere kameraer fra nabonivåene, slik at du for eksempel vil få opp kameraer fra både nybegynner-gruppen og hobbyist-gruppen når du angir vanlig bruker som brukernivå. Dermed får du som bruker best mulig utvalg kameraer å vurdere. Det er for tiden svært sjelden vi tester kameraer i proffsegmentet, men vi utelukker ikke at det kan komme med tiden.

Hvordan skal kameraet ditt være?

Her angir du hvor høyt du prioriterer de ulike sidene ved kameraet. Angir du "ikke viktig" på noe, vil kameravelgeren se helt bort fra kameraets karakter på det området.

Byggekvalitet og ergonomi
Her vektlegger vi ting som slagfasthet, konstruksjon, tetting mot vær, vind og støv, samt hvor godt kameraet er å holde.

Batteri
Her vurderes batterilevetid, og andre faktorer som har med batteriløsningen å gjøre, som batteritype, lademetode, og så videre.

Skjerm og søker
Størrelse og klarhet på skjerm og optisk søker vurderes her, samt ting som hvilken informasjon som vises, innsynsvinkel, LiveView-løsning, og så videre.

Autofokus
Hvor rask og presis autofokusen er, og hvor mye lys den trenger for å fungere, er avgjørende for denne karakteren.

Hurtighet
Her er det kameraets hurtighet som ligger til grunn, basert på en vurdering av hvor mange bilder det kan ta i sekundet, hvor rask overføring av bilder til datamaskinen er, og kameraets generelle hurtighet ellers.

Brukervennlighet og betjening
Her vil kameraer med lettfattelig og praktisk ytre betjening skåre høyt, samt kameraer med et godt og oversiktelig menysystem. Om menysystemet er pedagogisk og lett å bli vant til er også positivt.

Bildekvalitet
God detaljgjengivelse og fargegjengivelse er viktig for en god karakter her. Husk at bildekvaliteten er det viktigste med hele kameraet, for du skal forhåpentligvis ha glede av bildene mange år etter at kameraet har sagt takk for seg.

Funksjoner
Kameraer med mange og nyttige funksjoner vil gjøre det bra her, men hva som kan forventes av et kamera på det brukernivået du har valgt spiller også inn.

Hvilke funksjoner skal ditt kamera ha?

Her kan du angi om du kun ønsker å se kameraer som har visse funksjoner. Om du ikke krysser av på noe her vil kameravelgeren lete blant alle kameraer vi har testet, men om du krysser av for en eller flere funksjoner vil den kun velge mellom kameraer som har akkurat den eller de funksjonene. desto mer kravstor du er her, jo ferre kameraer vil du kunne velge mellom, altså. Her er en kort forklaring av de ulike funksjonene:

Tett for sprut og støv - Selvforklarende i og for seg, men dette betyr at kameraet er mer eller mindre beskyttet for elementene - ikke at de er helt vanntettet eller idiotsikre mot støv. Er dette viktig for deg, bør du lese våre tester av de ulike kameraene du er interessert i.

Bildestabilisator på brikke - Denne funksjonen betyr at man får bildestabilisering på alle, eller nesten alle, objektiver. For tiden tilbyr de fleste produsenter dette på en eller flere modeller, men de to store, Nikon og Canon, har ikke dette på noe speilreflekskamera.

Skjerm som søker - Mange produsenter kaller dette LiveView, men ikke alle. I korthet betyr det at man kan komponere bildet ved hjelp av kameraets skjerm, som man gjør det med de fleste kompaktkameraer, i stedet for å bruke den optiske søkeren.

Vridbar skjerm - Dette betyr at skjermen er hengslet, slik at den kan vippes eller vris for å være synlig for fotografen i ulike vinkler. Noen kameraer har skjerm som bare kan justeres i en akse, andre tilbyr justering i to akser. Begge typer vil vises dersom du krysser av for denne funksjonen, så les testene og sjekk at du får det du vil ha før du kjøper.

Når du har angitt hvilke sider av kameraet som er viktig for deg, vil kameravelgeren gi deg en liste over de kameraene som passer deg best, og angi hvor godt de passer de valgene du har angitt. Du vil også få se et lite bilde av hvert kamera, og den laveste prisen på hvert av dem i prisguiden.

Klikker du på disse kameraene vil du også få mer informasjon om hvert av dem, i form av en oppsummering av dets sterke og svake sider. Klikker du prisen vil du bli tatt videre til kameraets side i prisguiden, og klikker du bildet vil du få se et større bilde av kameraet. Du kan også hoppe videre til vår test av kameraet herfra, eller lese andre brukeres erfaringer med det, om noen er lagt inn i systemet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen