Hvilken nettleser er kjappest?

Utviklere av nettlesere kjemper stadig om å skape produkter som både gir brukervennlighet og lar deg surfe rundt på nettet kjappest mulig. Ifølge Cnet News er den enkleste nettleseren den kjappeste.

Om du vil teste din bredbåndslinje kan du gå her.

Enkleste ofte det beste
Nettsiden har nemlig testet Firefox, Internet Explorer, Safari og Chrome opp mot Sunspider. Sunspider er en tjeneste opprinnelig utviklet av Apple for å teste hastigheten på java-tjenester som benyttes i nettlesere. Med andre ord testes det hvor kjapt en nettleser kan hente opp en nettside. Deres test viser at det enkleste ofte er det beste.

Siste versjonen av Chrome (Chrome 0.3.154.3) vinner testen med en målt snitthastighet på 3 sekunder. På annenplass kommer siste betaversjon av Firefox (Firefox 3.1) med like over fire sekunder i snitt. Safari (Safari 3.1 Beta) ligger på tredje plass med litt over seks sekunder i snitt. Internet Explorer (Internet Explorer 8.2 beta) havner derimot sist med hele 9 sekunder i snitt.

Det vil si at en nettside med mange funksjoner vil ta 3 ganger så lang tid å laste inn med Internet Explorer enn med Googles Chrome. Dette kommer utvilsomt av at Chrome er en enklere nettleser hvor Google har satset mer på kjappe løsninger enn på innebygde tunge applikasjoner. Derimot vil Firefox kunne danke ut Chrome på hastighet om du som bruker nettleseren legger til tilleggsapplikasjonen Tracemonkey som er spesialutviklet for at Firefox skal behandle java-applikasjoner raskere.


Google Chrome kommer godt ut på hastighetstester.

For deg som bruker teller det nok mer hvilken nettleser du er best vant med, men denne testen bekrefter det vi tidligere har sett. Google har virkelig skapt en kjapp nettleser med sin Chrome.

Microsoft satser på "opplevd hastighet"

Microsoft har med Explorer aldri kommet særlig bra ut på hastighetstester som dette. Det skal derimot bemerkes at de selv sier de har satset på det de kaller "opplevd hastighet". Med dette mener de at de har skapt en nettleser hvor systemet fokuserer mer på å laste inn det som er i toppen av en nettside slik at det som naturlig leses først kommer først frem. Om du derimot selv liker å hoppe rett til slutten av en nettside så vil både Chrome, Safari og Firefox virke kjappere.

Dessverre har Cnet News glemt å ta med nettleseren Opera i sin test. Vi i Teknofil har derfor kjørt en kjapp lignende test hvor vi tok med den norske nettleseren. Vi får lignende resultater som det Cnet News har kommet frem til. Google Chrome er klart raskest, deretter kommer Firefox, Safari og Explorer. Opera plasserer seg på sin side like over Safari med en gjennomsnittsfart like over Apples nettleser.

Om det er hastighet du ønsker ut av nettleseren din, så bør dette i det minste være en pekepinn å gå etter.

Her kan du teste din egen nettleser.

Om du vil teste hastigheten på bredbåndet ditt kan du gå til Teknofis speedometer.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen