Hvilken Linux-versjon skal du velge?

Introduksjon

Linux har vært på kontinuerlig fremgang de siste årene og trenden synes ikke å avta ettersom operativsystemet ser ut til å modne i alle ledd. Red Hat har hele tiden vært en pådriver mot det kommersielle markedet, mens aktører som Debian, Slackware og Mandrake tradisjonelt har tatt seg av forbrukersegmentet og representert løsninger som ligger i forkant rent teknisk.

Sluttbrukeren merker vanligvis liten forskjell om man kjører Red Hat eller Gentoo Linux ettersom vedkommende til syvende og sist bare skal aksessere en aller annen form for applikasjon eller nettside.

Forskjellen på de ulike distribusjonene ligger vanligvis på det administrative plan - dvs. supportavtaler, oppdateringer og livssyklus - eller driftsmessig med tanke på tekniske verktøy og "filsystemets" oppbygning.

Det finnes titalls aktuelle Linux-versjoner - hvordan velger du den som er riktig for de behovene du har?

Linux for den tekniske orienterte

I de fleste Linux-distribusjoner har man mulighet til å gjøre de mest detaljerte operasjoner - eksempelvis kompilere kjernen på nytt med skreddersydde parametere.

Noen Linux-distribusjoner forventer av brukeren at vedkommende har en god del teknisk kunnskap for å kunne sette opp distribusjonen. Eksempler på slike Linux-distribusjoner er blant annet Gentoo, Slackware, Debian og til en viss grad Fedora. Det finnes naturligvis flere man kunne nevnt her, men dette er noen av de mer kjente.

Debian har blitt trykket til brystet hos mang en nerd og fått stor innpass både hos utdanningsinstitusjoner og i driftsavdelinger ute hos bedrifter.

Så lenge man er teknisk orientert er gjerne slike distribusjoner fenomenale ettersom man ligger i forkant med tanke på programvareteknologi, og kan ta nytte av de siste "hotte" funksjonene. Så lenge man har en høykompetent teknisk avdeling, fungerer slike distroer helt flott.

Et potensielt problem, som også omfatter BSD i visse tilfeller, er når man skal oppgradere programvare på serveren. Pakkene er gjerne testet av open source-miljøet, men dette er ingen garanti for at alt vil fungere med andre applikasjoner som du kjører. Et godt eksempel på dette er oppgraderinger av PHP, der man flere ganger har funnet feil i selve pakken, noe som videre har ført til inkompatibilitet med webapplikasjonene og ført til nedetid samt ekstraarbeid for driftsavdelingen.

En overhengende fare med et dypt teknisk rammeverk er at det tekniske går på bekostning av sluttbrukeropplevelsen og levetid. En annen problemstilling kan være livssyklus. I slike distribusjoner har du sjelden noen som helst form for garanti for at du ikke må legge om til en annen versjon i løpet av de kommende år - enten grunnet oppkjøp eller standard programvarevalg.

På Gentoo sine sider har man lagt ut

"It is not possible for us to provide immediate support (paid or otherwise) because we just don't have the resources to do so"

Dette er naturligvis ingen grunn til å ikke velge Gentoo. Skal man sette en virksomhetskritisk løsning i drift, bør man kanskje velge noe annet dersom man vil ha garantiene utenfor egen driftsavdeling i orden.

Alle disse distroene representerer glimrende alternativer for løsninger der man ønsker det "hotteste" av funksjonalitet og stor grad av teknisk fleksibilitet uten å kreve administrativ sikkerhet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen