Dette spesielle systemet fyrer opp en rekke falske musepekere for å beskytte inntastingen av brukerens passord.
Teknofil
Dette spesielle systemet fyrer opp en rekke falske musepekere for å beskytte inntastingen av brukerens passord. (Bilde: DigInfo TV)

Hvilken musepeker er min?

Japanere viser fram et system som skal beskytte passord.

Passord og datasikkerhet er tydeligvis noe vi aldri får skikkelig orden på, noe de 25 mest brukte passordene i 2012 kan vitne om.

Opp gjennom årene har det kommet flere forslag til hvordan vi kan forbedre sikkerheten til passord, som for eksempel med øyebevegelser eller hjerterytmen din.

Forskere ved Det japanske byrået for vitenskap og teknologi (JST) har nå satt seg ned og pønsket ut et system som er både enkelt og vanskelig på én og samme tid: Se for deg at du skal taste inn passord med en musepeker – bare at det er 20 stykker på skjermen samtidig. Enhver svindlers mareritt!

Lett å kjenne igjen

Å stå ved minibanken eller å sitte foran et tastatur for å taste inn passordet er ikke spesielt trygt med tanke på at noen kan snike seg inn bakfra og bivåne det hele. Er du hjemme er det riktignok ufarlig, men ellers er det et reelt problem.

Dette spesielle systemet har knappene på skjermen og pøser på med falske musepekere, slik at det bare er du som vet hvilken som tilhører deg. Med fem falske musepekere skal svindlere ha 50 prosents sjanse til å gjette riktig, mens med 20 stykker er feilmarginen 99 prosent.

Keita Watanabe fra prosjektet påstår at det er overraskende lett å identifisere din egen musepeker, men understreker at de også har vært klar over at det er fort gjort at dine bevegelser skiller seg ut fra de falske.

Sirkler og sikkerhet

Dette sirkelsystemet er visstnok enda tryggere.
Dette sirkelsystemet er visstnok enda tryggere.Foto: DigInfo TV

Løsningen på dette problemet er hva forskerne kaller SymmetricCursors – et sirkelformet system hvor flere musepekere er spredt jevnt og beveger seg med lik hastighet rundt talltavlen.

Kun den ene musepekeren er ekte, men det er ikke mulig å se hvilken det er, ettersom alle oppfører seg likt. Nøyaktig hvordan du selv skal vite hvilken musepeker som tilhører deg, er ikke godt forklart. Keita Watanabe ser ut til å mene at du først må skrive inn noen testtall for å identifisere korrekt musepeker, men det kan i så fall svindlere bruke til sin fordel.

Forskerne sier uansett at de skal forske mer på hvordan folk kan gjenkjenne musepekeren sin, så da gjenstår det å se når dette dukker opp i kassa på Rema.

Selv om japanerne jobber hardt med passordsikkerhet, er det ikke alle som mener at dette er framtiden: – Passordets æra er over »

Se systemet i praksis på YouTube:


(Kilde: DigInfo TV)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen