(Bilde: Susan White/USFWS, Creative Commons Generic)

Hvert verdenshav har en gigantisk malstrøm av plastsøppel

Vi produserer 300 millioner tonn plast hvert år, 99 prosent aner vi ikke hvor er.

Ta en titt rundt deg. Hvor mye plast ser du? Tastaturet? Mobiltelefonen? Kanskje til og med klærne dine? Siden 1940 har vi masseprodusert plast, og fordelene med dette materialet er mange sammenlignet med andre materialer. Blant annet koster det lite og er lett å forme. En annen kvalitet som også er et problem er at plast ikke brytes ned.

Det finnes mange typer plast. Flisgenseren din er laget av polyester (PES), brusflasker er laget av polyetylentereftalat (PET), handleposen du bærer varer fra butikken med er laget av polyetylen (PE), rørene i huset ditt er av polyvinylklorid (PVC), tannbørsten din er laget av polyamid (PA) og når du tar med deg en sushi hjem får du den i en polystyren-beholder (PS). Plasten er i all hovedsak laget av olje eller gass og er ikke nedbrytbare.

Plast
Plast er et kunststoff laget av polymerer. Polymerer er kjedeformede molekyler satt sammen av monomerer som finnes i olje og gass. Monomerene er kjemiske forbindelser der molekylene kan bindes sammen til større molekyler. Når mange monomerer henger sammen kaller vi det en polymer.

Monomerene hentes vanligvis fra olje eller gass, men det finnes også andre alternative plasttyper som bioplast laget av fornybare kilder. Bioplast er ikke nødvendigvis nedbrytbart. Store norske leksikon har en fyldig og lettlest artikkel om plast hvis vil vite mer om forskjellige plasttyper og deres egenskaper.

Produserer 300 millioner tonn plast hvert år

Av all oljen vi produserer i verden i dag går åtte prosent til plastproduksjon. I 2009 produserte vi 250 millioner tonn plast i året. Nå er vi oppe i 300 millioner tonn i året. Samtidig vet vi at plast i praksis vanligvis ikke brytes ned. Noe plast deponeres på land og blir liggende der i overskuelig framtid, under fem prosent resirkuleres og resten ender til syvende og sist opp i havet. Plasten deles den opp og slipes ned til mindre deler, men forblir plast.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (18)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen