Det koster å være forhåndsvalgt søkemotor på iPhone.
Det koster å være forhåndsvalgt søkemotor på iPhone. (Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Hver iPhone-bruker koster Google 10 dollar i året

Men det lønner seg likevel for dem.

Ifølge en rapport fra analyseselskapet Goldman Sachs betaler søkegiganten Google omtrent 9 milliarder dollar til Apple bare i år for at søkemotoren deres skal være forhåndsvalgt i Safari. 

Safari er Apples nettleser som kommer ferdig installert på alle selskapets enheter, være seg Macer, iPhones eller iPader, og kriger mot Googles egen Chrome-nettleser.

10 dollar per iPhone-bruker

Praksisen hvor søkeselskaper betaler for plasseringen i nettlesere er helt vanlig, men i dette tilfellet er det summen som er interessant ettersom Safari er førstevalget for hundrevis av millioner Apple-enheter. 

Og mens 9 milliarder dollar på et år kanskje høres mye ut tilsvarer det ifølge beregninger fra Goldman Sachs omtrent 10 dollar per iPhone-bruker. Google ville neppe lempet disse pengene over i fanget på konkurrenten om de ikke mente de var vel brukt og endte med å tjene penger til slutt likevel.

Usikre summer

Det er festet en viss usikkerhet til summene som kommer frem i Goldman Sachs-rapporten, men Business Insider siterer den likefullt på at det et sannsynlig at Google må grave enda dypere i lommene til neste år. Da kan de måtte hoste opp inntil 12 milliarder kroner for å beholde posisjonen på Apple-dingsene. 

Bytt når som helst

Det er ingen tvil om at mange foretrekker Google når de skal gjøre nettsøk, men du står selvsagt helt fritt til å endre hvilken søkemotor du bruker når du taster inn søkeordene i Safari. 

For iPhone og iPad gjør du det ved å gå til Innstillinger --> Safari --> Søkemotor.

Fra menyen kan du nå velge blant fire søkemotorer, som Google, Yahoo, Microsofts Bing eller den mer personvernfokuserte DuckDuckGo.

Flere velger å søke anonymt:
Enorm vekst for Google-konkurrenten »

(Kilde: Business Insider via FossBytes)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen