Hvem som helst kunne spore deg

Hvem som helst kunne spore andre

Microsoft har gjort det mulig for andre å spore laptoper og mobiler med Windows.

Hver gang du har latt en enhet slik som mobiltelefon eller en bærbar maskin koble seg på et trådløst nett, har Microsoft logget denne koblingen sammen med lokasjonen.

Denne aktiviteten har tilsynelatende pågått i flere år.

Dette ligner på krumspringene både Apple og Google har prøvd seg på tidligere. De passet imidlertid på at informasjonen lå lukket hos selskapet eller brukeren. All informasjonen Microsoft hadde samlet inn lå åpent.

Programvaregigangen har brukt et åpent programmerings-grensesnitt hvor det er mulig å søke frem hvor en bestemt MAC-adresse har vært på et tidligere tidspunkt. MAC-adressen er en unik identifiseringskode som er hardkodet i nettverkskortet ditt, og kan ikke endres. Visste du MAC-adressen til den bærbare maskinen til noen du kjenner, kunne du se hvor vedkommende har vært den siste tiden.

Elie Bursztein, sikkerhetsforsker ved Stanford University har utviklet og lagt ut en tjeneste som er basert på det aktuelle programmeringsgrensesnittet. Det Bursztein la ut var en «proof-of-concept»-kode som lot deg sjekke om en MAC-adresse finnes i Microsofts database.

Stengte tilgangen

Etter at Bursztein og CNets politiske redaktør slo opp denne saken i stor skala før helgen som var, har Microsoft endelig tatt grep.

Det er ikke lenger mulig å sjekke hvor en maskin med tilhørende MAC-adresse har vært. Informasjonen finnes riktignok enda, det er bare tilgangen som er stengt.

Ikke alene

Også Apple har kommet i hardt vær etter at det nylig har kommet frem at iPhone og iPad lagrer stedene du har vært. Ved å laste ned et enkelt program kan hvem som helst sjekke akkurat hvor du har vært og når du har vært der, helt tilbake til første gang du slo på Apple-produktet.

(Kilde: Cnet, Elie Bursztein)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen