Guide

Hvem er best på HDTV?

Først når flatskjermen blir foret med digitale HD-signaler (høydefinisjon), får den vist hva den egentlig kan. Ingen som har sett sylskarp HDTV på en flatskjerm, kan unngå å bli imponert.

Med unntak av RiksTV, tilbyr alle de store TV-distributørene nå HDTV. Teknofil har sjekket hvilke kanaler som er tilgjengelige, hva du må betale for å få HD i huset, og hvilken TV-distributør som gir mest for pengene.

Begrenset utvalg vokser raskt
For å se HDTV må du ha HD-klar flatskjerm med HD-mottaker eller HD-PVR som mottar digitale TV-signaler, og dessuten abonnere på egne HD-kanaler.

Utvalget av HD-kanaler er foreløpig begrenset, men vokser raskt. Programutvalget består hovedsakelig av utenlandske dokumentarprogram, spillefilmer og sport. Verken NRK eller TV 2 produserer HD-program. Det nærmeste vi kommer, er svenske SVT HD med egenproduserte program.

Hva koster normalpakke med HD?
TV-distributørenes tilbud varierer mye, og vi oppdaget flere feil på deres nettsider og i informasjonen fra kundeservice. De fleste nordmenn abonnerer på middelstore "normalpakker" med 20-30 kanaler. Vi har undersøkt hvor mye de må betale ekstra for å kunne se en "HD-basispakke" med 3-6 HD-kanaler. De sender utenlandske dokumentarprogram, spillefilmer og sport. Noe er bra, mye er dårlig og det er mange repriser.

Spesielle HD-kanaler med kjente spillefilmer og attraktive sportssendinger krever som regel tilleggsabonnement, mens midlertidige HD-kanaler i forbindelse med fotball-VM og Bejing-OL blir enten distribuert gratis eller mot tilleggsbetaling.

Teknofils HD-prisguide
TV-distributørenes HD-tilbud, og våre kommentarer og anbefalinger, finner du her. Klikk på linkene for å se hva de ulike tilbyr:

Altibox bredbånds-TV
Canal Digital satellitt-TV
Canal Digital kabel-TV
Get kabel-TV
RiksTV bakkenett-TV
Viasat satellitt-TV

Flere slags HDTV
HDTV blir sendt med oppløsningene 720p eller 1080i. Det er i praksis liten forskjell på de to. Sport (raske bevegelser) blir ofte best i 720p, mens film blir best i 1080i.

Fordi utvalget av HD-program er så lite, sender HD-kanalene også SD-programmer (standard definisjon = 576i = vanlige TV-signaler) som blir oppskalert. Ved oppskalering utstyres bildet med flere bildepunkter for at det skal passe bedre til de mange punktene på flatskjermen.

Aller best med 1080p
Hvis du vil se HD-film av aller beste kvalitet, må du satse på DVD-plater med Blu-ray-film i oppløsningen 1080p. For å kunne nyte slike filmer må du ha stor flatskjerm med full HD-oppløsning, og en Blu-ray-spiller eller spillmaskinen Playstation 3.

Foreløpig er bare 200 HD-filmer utgitt i Blu-ray-format i Norge. Ingen TV-distributører sender, eller planlegger å sende programmer i 1080p.

(Artikkelen er oppdatert 16. juli 2008)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen