REFLEKSJON: Hva venter vi på?
Refleksjon

Hva venter vi på?

2008 tegner til å bli et spennende år for oss teknologiinteresserte fotofriker, og noen nyheter har allerede sett dagens lys, men alt taler for at det vil komme flere. Her er et knippe nyheter vi forventer og/eller håper å se i løpet av året:

NB!
Vi understreker at alt i denne artikkelen er våre håp og spekulasjoner, med mindre noe annet kommer klart frem! Mye av dette er ubekreftet, så ikke skyld på oss om vi her begår en og annen skivebom!

Sonys flaggskip
Sonys flaggskip
Sonys flaggskip - klikk for større bilde
Sonys flaggskip - klikk for større bilde

Sony Alpha A900?
Om dette blir navnet er fremdeles ren spekulasjon, men det er for lengst offisielt at Sony planlegger en toppmodell i sin etterhvert imponerende speilreflekssatsing. Sony A700 var på mange måter et imponerende godt kamera i entusiastsegmentet, men alt tyder på at Sony også har ambisjoner for proffene. Når det kommer og hva det vil koste er fremdeles i det blå, men det Sony ikke har lagt skjul på er at deres toppmodell vil benytte Sonys nyutviklede fullformatsbrikke med hele 24,6 megapiksler. I samme slengen ser det ut til at Sony innen rimelig tid også vil lansere en pen bunke objektiver, deriblant en del riktig lekker fastoptikk, samt en blits med topp spesifikasjoner.

Sonys flaggskip - klikk for større bilde
Sonys flaggskip - klikk for større bilde

Sony Alpha A500?
Spennet fra A350 til A700 er stort - så stort faktisk at vi ser for oss minst ett speilreflekskamera i dette "hullet". Om det kommer i det hele tatt vet vi ikke, og enda mindre om det kommer i år, men om det kommer ser vi for oss en slags lettversjonn av A700, det vil si noe mindre solid bygget og noe lavere hastighet, men med vippbar skjerm og LiveView, og A700s fremragende bildekvalitet.

Canon EOS 5D
Canon EOS 5D

Canon EOS 5D Mark II?
Atter en gang et navn som i aller høyeste grad er ubekreftet, og strengt tatt er vel selve kameraet også det. Noen tvil om at det kommer er det imidlertid ikke, selv om det spekuleres vilt omkring navnet (3D, 7D, 5D MkII, 8D, etc) og om etterfølgeren til kritikerroste Canon EOS 5D blir ett eller to kamerahus. Modent for utskiftning er det imidlertid - med unntak av Canon EOS 400D er det nå Canons eneste speilreflekskamera som ikke er utstyrt med DigicIII, og det er nå nesten tre år siden lanseringen. Det er sjelden Canon lar det gå så lang tid mellom oppdateringer av modeller, og det sier noe om hvilken suksess 5D har vært. Canon er viden kjent for ikke å slippe informasjon før lansering, men vi forventer selvsagt fullformatsbrikke, noe rundt 16 megapiksler, DigicIII, 3-tommers skjerm og noenlunde samme småflaue "værtetting" som i Canon EOS 40D. Skuddtakten er mer uviss, men vi forventer ikke at den er i nærheten av 40D, og tror den vil ligge på omtrent 4-5 bilder i sekundet. Prisen ved lansering tror vi vil ligge et sted rundt kr 25000,-.

Nikon D90/D80x?
Selv om Nikon D80 fremdeles er et godt kamera, så begynner det nå å trekke litt på årene, og siden Nikons siste lanseringer alle har vært oppgraderinger av andre, og i noen tilfeller nyere, modeller, anser vi det som sannsynlig at en oppgradering av D80 vil innfinne seg i løpet av året, eller i det minste tidlig til neste år. Vi tipper prisen vil ligge like under ti tusen, og at vi får en slags D300-light. Med andre ord, et kamera som har en bildekvalitet ikke så langt unna fantastiske D300 men med en litt mindre påkostet byggekvalitet og opptakshastighet. Oppløsningen vil neppe være under ti megapiksler eller over tolv, tatt i betraktning at Nikon D60 har ti og D300 har fått tolv.

Nikon D3
Nikon D3

Nikon D3x?
Her er vi veldig usikre, men ryktene går om en studioversjon av Nikon D3. Noen mener Nikon trenger noe som kan konkurrere med Canon EOS 1Ds MkIIIs 21 megapiksler og en Nikon D3 med flere megapiksler og lavere hastighet skulle da passe bra. Det som taler mot dette er at Nikon med D3 øyensynlig forlot sin navnekonvensjon for toppmodellene med en h for å angi høyhastighetsversjonen og x for høy oppløsning tiltenkt studio og lignende. Den som lever får se.

Fujifilm S5 Pro
Fujifilm S5 Pro

Fujifilm S6 Pro?
Fujifilms eneste speilreflekskamera pleier å bruke Nikon-optikk, og siste versjon, S5 Pro, hadde mye til felles med Nikon D200. Nå som D300 er lansert, kan man dermed ikke utelukke at en Fujifilm S6 Pro er på trappene. Med sitt digitale speilreflekskamera har fujifilm funnet seg en nisje blant bryllupsfotografer og andre som har behov for ekstra dynamisk omfang, men det spørs om de klarer å slå D300 på dette området - D300 var nemlig i vår test det beste kameraet vi noensinne har målt når det gjelder dynamisk omfang, noe som kan stikke kjepper i hjulene for Fujifilm. Med mindre de har et ess i ermet da - og det kan bli spennende.

Olympus E-510 - snart i ny versjon?
Olympus E-510 - snart i ny versjon?

Olympus E-520?
For ikke lenge siden lanserte Olympus sitt E-420, en oppgradering av suksessen E-410, men uten å samtidig si noe om en eventuell oppgradering av E-510. Disse modellene har tradisjonelt fulgt hverandre ganske tett, noe som gjør at vi forventer å se en E-520 i løpet av året. Oppgraderingen vil sannsynligvis være noenlunde det samme som på E-420, det vil si forbedret fokusering i LiveView, raskere skuddtakt og overføring, samt større skjerm og ekte ansiktsgjenkjenning. Vi tror også at E-520 i likhet med E-420 vil få samme bildebrikke og prosessor som Olympus E-3.

Olympus E-6x0?
Med en gang vi er inne på Olympus kan vi også nevne at det synes å være rom for en entusiastmodell mellom E5x0-serien og E-3. Det er vel temmelig tvilsomt om denne vil komme i løpet av året, men dersom den kommer forventer vi noenlunde det samme som E-5x0, men med en skjerm og byggekvalitet som minner mer om E-3, skjønt ikke like ekstrem.

Pentax 645 Digital
Pentax 645 Digital
Pentax K20D
Pentax K20D

Pentax fullformatkamera?
Pentax annonserte for en stund siden et digitalt mellomformatkamera, Pentax 645 Digital men i følge Pentaxteknikere som Akam har snakket med er dette nå lagt på is til fordel for et annet prosjekt, som kan være et fullformatkamera, eller som har en bildebrikke et sted mellom fullformat og mellomformatstørrelse. Mye her er uvisst, men Pentax sitter på ganske stor kompatanse og erfaring, for ikke å snakke om produktdesigner når det gjelder optikk til begge formater, så man kan ikke utelukke denne muligheten. Det synes også naturlig med en proffmodell i segmentet over Pentax K20D, et kamera som er en utpreget entusiastmodell. Fullformat eller ikke, vi er overbevist om at en Pentax K2D eller lignende hadde solgt godt, ettersom Pentax gang på gang har bevist at de kan lage svært gode kameraer i de fleste segmenter. Så hvorfor ikke også proffsegmentet?

Fujifilm Finepix S100FS
Fujifilm Finepix S100FS
Sigma DP1
Sigma DP1

Kompaktkameraer med stor bildebrikke?
Olympus Mju II var verdens mest solgte kompaktkamera i fem år på rad, langt tilbake i filmdagene, takket være liten størrelse, god værbeskyttelse og et 35mm f2.8 objektiv av svært høy kvalitet. Undertegnede kjenner knapt en proff fotograf som ikke hadde et av disse tusenkronerskameraene fast liggende i jakkelomma i tilfelle behovet skulle melde seg. Nå for tiden har imidlertid bildekvaliteten ofte gått ned etter hvert som nye kompaktmodeller har blitt lansert med stadig flere megapiksler og mindre brikkestørrelse. En gang må denne tendensen ta slutt og en eller annen produsent oppdage at det er mange som ønsker seg en speilrefleksbrikke i et kompakthus. Og som er villige til å betale for det. Sigma er på hugget, med sin DP1, hvis etterfølgere DP2 og DP3 allerede er annonsert, men tatt i betraktning den noe begredelige bildekvaliteten på Sigma SD14 som bruker samme brikke, er det vanskelig å være optimistisk her. Andre produsenter ser imidlertid også ut til å sakte men sikkert våkne, og blant annet Fujifilm, som hadde et av den tidens beste kompaktkameraer med F31fd har nå lansert et kamera med større brikke enn vanlig. Okay, så er ikke S100FSs brikke større enn 2/3 tommer, og så er ikke selve kameraet spesielt kompakt heller, men det smaker av fugl, og om kameraet blir en suksess kan det jo hende Fujifilm vil benytte samme brikke også i et utvalg mer tradisjonelle kompaktkameraer.

Stort minnekort (foran) og Kai Thon (bak)
Stort minnekort (foran) og Kai Thon (bak)

Stadig større minnekort I løpet av året som gikk så vi stadig større CF-kort bli lansert, og på en pressekonferanse i fjor høst lovet Panasonic at de skulle ha 64 GB SD-kort i handelen innen ett år fra den datoen. Vi tok det med en klype salt den gangen, men de ser faktisk ut til å være noenlunde i rute. Panasonic er et av firmaene som utviklet SD-standarden og har satset tungt på det i sin serie av videokameraer, noe som gjør at de er svært interessserte i å se større minnekort på markedet. Også andre firmaer liker denne utviklingen, så selv om det ikke er sikkert at brukerne er tjent med enorme minnekort - bare tenk deg hvor mange bilder du mister om et fullt 64 GB minnekort tar kvelden - så blir det uansett interessant å se hvor dette tar utviklingen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen