Hva venter oss i 2009?

Hva venter oss i 2009?

Det vil skje mye spennende i løpet av det kommende året. Vi har samlet noen hovedpunkter du kan glede deg til.

Prosessorer

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

AMD

Mye tyder på at AMD vil starte året ved å lansere den nye AM3-sokkelen sin. Ny sokkel krever naturlig nok også nye prosessorer, og det ryktes at de første AM3-kompatible prosessorene vil komme i Phenom-serien, henholdsvis med kodenavn Deneb og Propus.

Litt senere på året vil første generasjon Fusion-prosessorer komme på markedet. Bærbare PC-er står først i køen, og prosessorene skal få serienavnet Swift. Først kommer dobbeltkjerne, og litt senere kan du regne med å også se firekjerneprosessorer i Swift-serien. Prosessorene skal bygges med 45 nm-teknologi.

De nevnte Swift-prosessorene vil også bli en del av AMDs nye Shrike-plattform. Plattformen skal ha støtte for AMD's M9x GPU-er, 802.11 a/b/g/n, 3G, DASH (Desktop and mobile architecture for systems management hardware ) og i tillegg UWB.

Intel

2009 er året da Intel for alvor tar steget inn på grafikkmarkedet. Selskapets nye hjertebarn er Larrabee, et toppkort som er en blanding av prosessor og grafikkprosessor. Kortet skal etter sigenede ha en ytelse på omlag to teraflops. Brikken skal være x86-basert, og får i første omgang mellom 8 og 48 kjerner. Det spørs imidlertid om Intel ikke må sloss om oppmerksomheten, da AMD og Nvidia sannsynligvis har lansert dugelige konkurrenter når Larrabee blir tilgjengelig på markedet sommeren 2009.

Neste år kommer også Intels nye plattform for bærbare PC-er, Calpella. Calpella er basert på Nehalem-arkitekturen, og derfor ha et ganske annet oppsett enn de fleste av dagens prosessorer.

Det vil komme en rekke nye prosessorer basert på Nehalem-kjernen. I november 2008 annonserte Intel at hele 13 prosessorer er på vei.

Intel videreutvikler Nehalem-arkitekturen sin i 2009, og meldte like før jul at 32 nm-utviklingen nå er fullført. Det betyr at denne produksjonsteknikken vil settes gradvis i drift utover i 2009. Det regnes også med at Intel velger å utvide til åtte kjerner og integrert grafikkbilde på prosessoren. Den første 32 nm-prosessoren har kodenavn Westmere.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen