Hva venter oss i 2006?

Alternativ tekst mangler

Vi har allerede tatt et tilbakeblikk på året 2005. Der gjorde vi rede for noe av det som hendte i 2005. Nå er det på tide å vende nesen fremover igjen. Hva vil det kommende året bringe?

Prosessorer til stasjonære maskiner

2005 ble omtalt som et år for dobbelkjerner. Det vil bare fortsette i 2006. Allerede i løpet av januar er det varslet flere spennende produkter. Både AMD og Intel har meldt om nye modeller av sine entusiast-produkter. Likevel tok Intel en liten frekkasmanøver og annonserte sin Pentium EE 955 nå i romjulen.

For AMD er det Athlon 64 FX-60 som gjelder. Dette er AMDs første FX-prosessor med dobbelkjerne. Frekvesen er på 2,6 GHz, prosessoren får 1 MB L2-cache per kjerne og skal benytte sokkel 939.

Som om ikke dette skulle være nok kommer også Intels Pentium D 900-serie i løpet av januar også. Dette er 2. generasjon med dobbelkjerneprosessorer fra Intel. Prosessorene vil produseres med 65 nm-teknikk og baserer seg på "Presler"-kjernen. I forhold til 800-serien skal 900-serien tilby bedre ytelse, lavere effektforbruk og støtte for Intels virtualiseringsteknologi.

Intel har også varslet at "Conroe"-prosessoren kan komme allerede i juli. Denne prosessoren er den stasjonære utgaven av "Yonah". "Conroe" er ikke basert på Netburst-arkitekturen slik vi kjenner den fra Pentium 4/D-seriene. Derimot får den en kortene pipeline (14 steg) og høyere ytelse i forhold til klokkefrekvensen. Teknologier som dobbelkjerne, virtualisering, 64-bit, EDB, EIST og iAMT2 vil være støttet.

Prosessorer til bærbare maskiner

En annen spennende sak på prosessorfronten er helt klart Intels inntreden med dobbelkjerneprosessorer i bærbare datamaskiner. Dette vil skje med prosessorkjernen som tidligere har vært omtalt som "Yonah". Denne vil komme både i versjoner med én og to kjerner. Prosessorene har fått de velklingende navnene Intel Core Solo og Intel Core Duo.Alternativ tekst mangler Alternativ tekst mangler

AMD er selvfølgelig også med på dobbelkjerneprosessorer for bærbare. "Taylor" skal gi "Yonah" en hard kamp. Dette er en dobbelkjerneversjon av dagens Turion-prosessor. Selve navnet Turion vil fortsatt bestå. Prosessoren vil produseres med 90 nm-teknologi og ha støtte for både virtualisering (Pacifica) og Presidio-teknologien. "Yonah" har dog et fortrinn, den skal være tilgjengelig allerede i januar, mens "Taylor" foreløpig kun er varslet en gang i løpet av 2006.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen