Hva venter oss i 2004?

En ting er sikkert; er man en data-hardware-entusiast, kjeder man seg sjelden. Alltid er nye og spennende produkter under utvikling - man vet aldri hva som skjuler seg rundt neste sving. Det finnes mange gleder her i livet og vi skal ikke forsøke oss på noen rangering av disse her, men det å pakke opp og montere splitter nye datakomponenter scorer nok høyt hos mange av oss.

Året som gikk
For å ta en rask oppsummering av året som gikk, brakte 2003 med seg en rekke mer eller mindre suksessrike nyvinninger. Først og fremst husker vi fadesen med NVIDIA NV30 [les mer] og ATI som befestet sin posisjon i grafikkmarkedet med lanseringen av sin R350-brikke [les mer]. Samtidig husker vi AMD sin lansering av Opteron [les mer] på vårparten og dessuten de stadige utsettelsene av Athlon 64 [les mer], hvorpå den etterlengtede prosessoren omsider lansert den 23. september [les mer].

2003 blir også stående som det året da DVD-brennere og LCD-skjermer ble tilgjengelige for "folk flest", selv om salget av slike enheter nok bare vil fortsette å øke i året som kommer. Ifølge en undersøkelse vi har foretatt [les mer] bruker nå omlag 30% av våre lesere en LCD-skjerm.

Nok om det. Vi skal ikke dvele mer ved året som gikk nå, men heller se på det som virkelig teller, nemlig fremtiden!

PCI Express
Noe av det vi virkelig ser frem til i 2004 er introduksjonen av PCI Express [les mer], som vil erstatte dagens PCI- og AGP-buss. PCI-bussen er moden for utskiftning for lenge siden, etter å ha vært en tro tjener i over et tiår. PCI Expess vil trolig bli innført i forbindelse med Alderwood- og Grantsdale-brikkesettene fra Intel en gang i mars måned. For de som ønsker å lese mer detaljert om PCI Express, kan vi anbefale denne artikkelen på nettstedet PCStats.com.

Brikkesett
Når det gjelder brikkesett for Intel-plattformen er det nevnte "Alderwood" og "Grantsdale" [les mer] vi først og fremst ser frem til. Disse brikkesettene vil lanseres i slutten av mars måned og kommer blant annet med støtte for DDR-II SDRAM, i tillegg til PCI Express og annen funksjonalitet som Serial ATA RAID og Firewire. Alderwood vil etterfølge 875P som Intels "high-end"-løsning, mens Grantsdale i ulike varianter vil overta etter 865-familien. Begge får støtte for "Prescott" og LGA775-formatet.

På AMD-fronten ser vi frem til alle nye brikkesettene for Athlon 64 som etter planen skal dukke opp i 2004 [les mer]. Dette inkluderer løsninger som ALi 1697, ATI RX480, NVIDIA Crush 3GIO, SiS 756 og VIA K8T890, som alle vil få støtte for PCI Express. Særlig spennende er kanskje ATI Rx480-serien [les mer], hvor RS480 antagelig blir det første brikkesettet på markedet med integrert DirectX 9-grafikk.

Vi er også spente på brikkesettene med kodenavn CK8-04 og CK8S2 [les mer], som sies å bli versjoner av nForce3 250 med støtte for PCI Express og sokkel 939 (Athlon 64 FX). Nøyaktig når disse løsningene blir tilgjengelige på markedet er foreløpig usikkert, men en gang i løpet av 3. kvartal er trolig.

Prosessorer
Vi nevnte de stadige utsettelsene av AMD Athlon 64, men faktum er at Intel for tiden ikke er mye bedre. Arvtageren til dagens Pentium 4, kodenavn "Prescott" opplever stadige utsettelser, grunnet problemer med migrering til ny produksjonsprosess [les mer]. Prescott vil produseres med 90 nanomenter teknologi og utstyres med 1 MB L2-cache og 13 nye instruksjoner ("SSE3"). Det sies at Intel vil nærme seg 4 GHz med Prescott i løpet av 2004. Trolig vil prosessoren selges under navnet "Pentium 4 SSE3".

I AMD-leiren ser vi først og fremst frem til "San Diego", som blir Athlon 64 FX med 90 nanometer teknologi og sokkel 939. Denne prosessoren vil ikke kreve registert ECC-minne slik dagens Athlon 64 FX-51 gjør og vil trolig se dagens lys i 2. kvartal. 940-pinners Athlon 64 FX vil bli faset ut til fordel for sokkel 939, hvor AMD trolig vil ha en Athlon 64 FX-57 (3700+) klar i 2. halvdel av 2004.

Når det gjelder Socket A, vil AMD sannsynligvis støtte Socket A for Athlon XP helt til 2005. Mest trolig blir XP 3200+ den høyeste modellen for Socket A, selv om det fra flere hold har blitt hintet om en XP 3400+ modell [les mer].

I det hele tatt er det mye spennende på gang fra AMD sin side, som du kan lese mer om i denne artikkelen.

Grafikkbrikker
Grafikkbrikker er et område innen dataindustrien med en voldsom utvikling. I 2004 ser vi først og fremst frem til ATI R420 og NVIDIA NV40, som etterfølger henholdsvis NV38 (GeForce FX 5950 Ultra) og R360 (Radeon 9800 XT). ATI R420, kodenavn "Viper", vil inneholde enorme 160 millioner transistorer og benytte seg av GDDR3-minne. R420 vil etter planen dukke opp i løpet av 1. kvartal, med andre ord om forholdsvis kort tid. Løsningen vil ikke støtte PCI Express i første omgang, men en etterfølger ved navn R423 skal tilby dette litt senere på året. Det er ventet at R423-brikken vil doble ytelsen til Radeon 9800 Pro (R350).

NVIDIA NV40 sies å tilby en minnebåndbredde på over svimlende 50 GB/s og tar i bruk GDDR2-minne fra Samsung. Brikken vil trolig støtte DirectX 9.1 og baserer seg på PCI Express. I en overgangsfase vil dog PCI Express og AGP kunne brukes om hverandre ved hjelp av en såkalt "bro". Lanseringstidspunktet er foreløpig usikkert, men vi tipper en lansering en gang i 2. kvartal.

Vi ser også med stor spenning på XGI sine produkter dette året [les mer]. XGI har store planer for 2004 og forventer enorm vekst. Både ASUS og ABIT skal være interesserte i et samarbeid med XGI. Kan selskapet ta opp kampen med ATI og NVIDIA i markedet for grafikkbrikker?

DVD-brennere
Vi har allerede sett DVD-brennere med 8x brennehastighet på markedet og vi forventer enda flere slike produkter i 2004. Ikke minst forventer vi også at prisen på slike enheter faller godt under den magiske tusenlappen i løpet av året. Vi vil tro at en multiformats DVD-brenner med 8x brennehastighet til under tusenlappen er et svært aktuelt kjøp for mange.

LCD-skjermer
LCD-skjermene faller stadig i pris og blir sakte men sikkert bedre. I disse dager er det mulig å få en 17" LCD-skjerm for ned mot 3000 kroner og en 19" LCD-skjerm for ned mot 5000 kroner. Disse prisene vil helt sikkert synke ytterligere i 2004, men først og fremst tror vi at de litt større LCD-skjermene vil få et betydelig prisfall dette året. Det inkluderer 20" LCD-skjermer med 1600x1200 punkters oppløsning, som vi tror vil falle ned mot et sted omkring 7000 kroner i løpet av 2004.

Mini PC-er
Året som gikk brakte med seg en lang rekke mini-barebone-systemer fra ulike produsenter. Det er en helt tydelig trend at datamaskinene blir mer kompakte og får stadig mer praktiske bruksområder. Markedslederen Shuttle har meldt om et eksplosjonsartet salg [les mer], med en vekst på over 100% i forhold til året før. I 2004 vil vi se et enda større utvalg av slike små og lekre bokser. Spesielt håper vi å se et slikt støysvakt og funksjonibelt barebone-system som kan opptre som et fullverdig multimediasystem i stuen, inkludert DVD-avspilling uten behov for å starte operativsystemet.

Oppsummering
Vi går et spennende år i vente på hardware-fronten og dette var bare noe av det som venter oss i 2004. Har du spesielle ting på hjertet, er det konkrete produkter eller teknologier du spesielt ser frem til, del gjerne dine meninger med oss andre i forumet!

Godt hardware-år! :-)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen