Hva skjer med VIA og Intel?

For å produsere brikkesett for Intels prosessorplattformer, kreves det at man har en eller flere lisenser utstedt av Intel selv. Det har tidligere vært stor diskusjon rundt disse lisensene, som i praksis gjør at Intel får et honorar for hver enhet som selges.

VIA og Intel har tidligere hatt konflikter der førstnevnte har produsert brikkesett uten lisens. Senere har selskapet tegnet lisensavtaler, men nå rapporteres det at denne ikke har blitt fornyet. Det er fortsatt uvisst hvorvidt VIA har andre avtaler med Intel som gjør at de fortsatt har lov til å produsere nye brikkesett.

SiS kan vise seg å bli en aktuell konkurrent for VIA på kommende Intel-plattformer. SiS var nemlig tidlig ute med å signere en avtale med Intel og har lov til å produsere brikkesett som støtter firekjerne og 1333 MHz FSB.

VIA pleier å inngå langsiktige lisensavtaler som kanskje går på tvers av produktene, mens SiS foretrekker å lisensiere mer direkte på eksempelvis én CPU-busshastighet eller arkitektur.

Verken Intel eller VIA har offisielt bekreftet det ene eller andre rundt videre lisensiering, men uttalelser hos sistnevnte har stemplet spekulasjonene som rykter.

(Kilde: X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen