Hva skjer egentlig når du ringer?

Alternativ tekst manglerDa de første mobiltelefonene dukket opp for over to tiår siden var de altfor tunge til å ha med seg til fots, og var stort sett kun å finne i biler eid av velstående mennesker. I dag er mobiltelefoner flest små nok til å passe i enhver skjortelomme.

Til tross for størrelsen er disse små fenomenene i stand til å sette deg i kontakt med mennesker over hele verden på et par sekunder. Men hva skjer egentlig når du ringer? Vi skal i en forholdsvis forenklet versjon prøve å forklare dette.

Hvordan kobles to telefoner sammen?
For å gjennomføre en samtale kreves det to komponenter: SIM-kort, som identifiserer hvem du er, og hvilken operatør du er tilknyttet, samt en mobiltelefon, som i bunn og grunn er en toveis radio, og et nødvendig verktøy for å få kontakt med en basestasjon.

Når du slår nummeret til den du vil ringe, sendes informasjonen til nærmeste basestasjon. Herfra sendes signalene videre til en kontrollstasjon.

Kontrollstasjonen har massive mengder informasjon, og vet hvilke nummer som er tilkoblet hvilke operatørnettverk. Den holder også styr på hvilke basestasjoner som er nærmest den du ringer til. I tillegg er denne koblet til fastlinjenettet, slik at du kan ringe til en vanlig hustelefon.

Når kontrollstasjonen har funnet mottakeren, sender den signalene til den nærmeste basestasjonen, som igjen kobler seg opp mot vedkommendes mobiltelefon.

Hvordan kan lyden komme frem så fort?
Selv om du befinner deg i den andre enden av verden, tar det omtrent ingen tid fra du snakker til mottakeren hører stemmen din. Dette skyldes at stemmen din reiser gjennom nettverket i et mye lettere format enn ren lyd; radiobølger.

I mobiltelefonen din har du nemlig en liten brikke som fungerer som tolk. Denne gjør talen din om til radiobølger før den sendes til nettverket. Stemmen forblir radiobølger helt til den når frem til mottakerens telefon, der en tilsvarende brikke sørger for at stemmen din dukker opp. Dermed har du en samtale i gang.

(Kilder: GSMWorld, Howstuffworks)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen