Hva skjedde med Conficker?

Flere nyhetsmedier på nettet varslet om at Conficker-ormen skulle slå til 1. april.

Varslene var basert på råd fra sikkerhetseksperter som hadde studert ormen.

Det viste seg at det skjedde ikke mye på den aktuelle dagen, ormen fikk riktignok instrukser fra skaperne, men uten dramatikk. Faren er imidlertid slett ikke over.

Ifølge arbeidsgruppen Conficker Working Group, som ble startet for å bekjempe ormen, er det estimert at mellom 3 til 15 millioner datamaskiner verden rundt skal være infisert av ormen.

Videre er det estimert at 30 prosent av alle Windows-baserte PC-er ikke oppdatert med sikkerhetsoppdateringen som skal beskytte PC-en mot Conficker. Mesteparten av Conficker-infiserte datamaskiner skal visstnok være i Asia og Sør-Amerika.

Selv om dramatikken uteble 1. april, mener sikkerhetseksperter at Conficker vil fortsette å ta kontakt med maskiner til sine skapere, og på den måten få nærmere instrukser.

Conficker skal ifølge ekspertene bruke P2P-teknologi for å kommunisere, noe som innebærer at ormen kan oppdatere seg selv ganske raskt.

Det er fortsatt uklart hva Conficker skal brukes til og eventuelt når dette skjer. En teori er at den skal brukes til identitetstyveri.

Sjekk om din PC er Conficker-infisert

Det finnes en enkel måte å finne ut om din PC er Conficker-infisert. Besøk nettsiden confickerworkinggroup.org og sjekk om du kan se alle bildene på siden. Dersom du kan se logoene (de øverste tre) til F-Secure, Secureworks og Trend Micro, er det enten slik at PC-en din ikke er infisert eller at du bruker proxy. Saken er nemlig at en av virkningene til Conficker er at den blokkerer tilgang til kjente nettsider til antivirusselskaper.

Bli kvitt Conficker

Du finner direktelenker til verktøy mot Conficker på f-secure.com, symantec.com og bdtools.net (for enkelt PC) og bdtools.net (for nettverk).

(Kilder: PC World.com (1), PC World.com (2), Slashdot)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen