Hva skjedde i 2009?

I dag er siste dagen av 2009 og jammen har det ikke vært flere ting i løpet av året som det er verdt å se tilbake på.

Prosessormarkedet

Året startet godt for dem som liker prosessorer. AMD lanserte tidlig sin Phenom II, etter at Phenom ikke hadde slått spesielt godt gjennom tidligere. I februar ble jammen AMD også klare med sin AM3-sokkel.

Likevel er det nok en helt annen prosessorserie som ble lansert i år som har fanget entusiastenes øyne, og det er ganske riktig Intels Core i5. Denne kom i september og er da litt enkelt sagt mellomklasseversjonen av Intels Core i7 som ble sluppet i fjor. Vår test viste at dette virkelig var en godsak og prisene for den rimeligste i5-versjonen, 750, begynner på snaue 1300 kroner.

Hovedkort

Her er det vel strengt tatt ingen virkelig store nyheter. Med nye prosessorer kommer nye brikkesett og hovedkort. Vi kan her trekke frem Intels P55 med sin sokkel 1156 som er beregnet for Core i5-prosessorene samt de av i7-variantene som benytter sokkel 1156.

I høst dukket også etterfølgeren til AMDs 780G-brikkesett opp, i form av AMD 785G. Dette er en typisk billigløsning med integrert grafikk og lavt effektforbruk som nå kommer med støtte for Phenom II og DDR3-minne.

Skjermkort

Det store høydepunktet på denne fronten er nok uten tvil AMDs lansering av Radeon HD 5xxx-serien. Med denne serien ble DirectX 11 introdusert på maskinvaresiden og som det ikke var nok yter de ulike kortene svært godt til prisen. 23. september kom HD 5870 og 5850. I oktober kom to rimeligere varianter i form av Radeon HD 5770 og HD 5750. 18. november ble toppmodellen Radeon HD 5970 lansert.

Fra Nvidia har det ikke vært mange høydepunktene, men vi kan jo nevne den første grafikkprosessoren på 40 nm, nemlig Geforce GT 220. Denne lanseringen kom 12. oktober. Av de litt mer kraftigere sakene finner vi lanseringen av Geforce GTX 275 i april. Vi må også nevne toppmodellen GTX 295 som ble lansert allerede i januar, dette er fremdeles toppmodellen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen