Hva pønsker Canikon på?

Canon EF 70-200mm f2.8L IS USM fikk i går sin etterfølger i form av EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, så at akkurat det objektivet er på vei ut overrasker ikke, men for kun få dager siden fjernet Canon USA ikke bare det men også hele 34 andre objektiver fra sin produktliste og overførte de fleste av dem til discontinued-listen. I går fikk så ett av de 35 objektivene en etterfølger, men hva med de 34 andre?

Canons objektivkolleksjon anno 2008
Canons objektivkolleksjon anno 2008
Utgått: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM
Utgått: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM

Her er den fullstendige listen:

Hva er det egentlig som foregår? Er dette en glipp av Canon, eller har de funnet på noe så übersmart at de må bytte ut nesten alle sine eldre objektiver? Listen er forholdsvis konsekvent på alder, og ingen av Canons nyere objektiver er tatt bort. Det er imidlertid alle de lange og lyssterke teleobjektivene, med unntak av de to som ble sluppet i 2008. Det virker merkelig at Canon skulle fjerne så typiske sportsobjektiver like før OL, uten å ha erstatningsmodeller klare, men hadde de hatt så mange og heftige objektivmodeller på lur er det fullstendig ulogisk at de ikke vil vise dem frem på PMA, som går samtidig med OL. Canon USA har i år bestemt at de ikke skal delta på PMA, noe som tyder på at de ikke akkurat er desperate etter å vise seg frem der, for å si det mildt.

Men hvis de ikke har noe på lur, hvorfor har da Canon USA redigert sin produktliste på denne måten? Tidligere har de bare gjort dette like før nylanseringer, men selv et stort konsern som Canon har neppe kapasitet til å utvikle og masseprodusere så mange objektiver som dette samtidig. Faktisk, selv om disse 34 objektivene erstattes av bare halvparten så mange vil det føre til akutte problemer for Canon å gjøre det. Ingen andre av Canons nettsider rundt om i verden har fjernet alle disse objektivene fra listene, men noen av dem har til gjengjeld fremdeles produkter som Canon EF 1200mm f/5.6L USM som forlengst er gått ut av produksjon.

Så hva pønsker Canon på? Vi aner ikke, men det er en kjensgjerning at mange av objektivene deres, og de fleste (om ikke alle) på listen over, er moden for en oppdatering. Den digitale tidsalder stiller nye krav til fokuspresisjon og oppløsningsevne, og i konkurranse med stadig bedre bildestabilisatorer innebygget i kamerahus er Canon simpelthen nødt til å oppdatere sin optikk-baserte bildestabilisator med jevne mellomrom for fortsatt å kunne hevde seg. I dette segmentet hagler det med prestisjemodeller, og mange brukere vil velge system basert på tilgjengelig optikk, uansett hvilket segment de hører hjemme i, av både praktiske og økonomiske grunner. Uansett er det rimelig sikkert at de optikkinteresserte Canon-brukerne blant oss går en spennende tid i møte. Det er like godt å begynne å spare med en gang.

OPPDATERING: Objektivene er nå tilbakeført til produktlisten, og vi vet fremdeles ikke hvorfor de ble fjernet (eller lagt tilbake, for den saks skyld). Det er imidlertid fremdeles like sant som det tidligere var at mange av disse objektivene var og er modne for en oppdatering.

Nikon D700: Moden for en etterfølger?
Nikon D700: Moden for en etterfølger?
Batteri til Nikon D900? Klikk bildet for full størrelse.
Batteri til Nikon D900? Klikk bildet for full størrelse.

Men Canon er ikke de eneste som later til å ha planer for tiden. I det siste har det nemlig dukket opp ganske så mange referanser til D900 på nettet. Fotobager, batterier og annet utstyr som skal støtte D900 dukker opp som paddehatter, uten at et kamera med det navnet noensinne er lansert eller annonsert av Nikon. Kan dette være kameraet som så mange har ventet på, som vil være til Nikon D3x det D700 var til D3? Spekulasjonene har tidligere gått på at dette ville, dersom det noensinne ble sluppet, få navnet D700x, eller til nød D800, men kan dette ha fått navnet D900, eller har Nikon et helt annet ess i ermet?

Bag til D900? Klikk bildet for full størrelse.
Bag til D900? Klikk bildet for full størrelse.

Uansett, D700 er fremdeles et svært kapabelt kamera som fremdeles selger bra og som kan hevde seg i konkurransen med nyere modeller, noe også prisnivået kan tyde på. Prisen på D700 har det siste året gått opp med ca 3000 kroner, hovedsaklig på grunn av endringer i valutakurser, men det er lite som tyder på at Nikon må sette ned prisen på D700 for at kameraet forsatt skal selge.

Dessuten, et modellnavn som D900 signaliserer en toppmodell innen segmentet pga bruken av 9-tallet, og en etterfølger til D700 ville nødvendigvis blitt en toppmodell, men hvorfor ikke spare D900-navnet til senere. Har Nikon noe ekstra på gang, og velger i stedet å spare D800-navnet til en annen mellommodell? Atter en gang, vi aner ikke, men gjett om vi gleder oss til å finne det ut!

Kilder: NikonRumors, CanonRumors

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen