Hva man bør tenke på ved kjøp av fotoskriver

Med økende salg av digitalkameraer har det blitt større fokus på fotoskrivere.

Kvalitetsnivået på dagens fotoskrivere er jevnt over høyt, så det er det gode grunner til å satse på å gjøre utskriftsjobben hjemme.

Her går vi gjennom ulike ting det kan være viktig å ha med i betraktningen ved kjøp av fotoskriver.

NB! Les gjerne også Akam.nos konkrete anbefalinger av fotoskrivere.

 

Canon iP6000D brukt med digitalkamera

Hvilke behov man har

Først og fremst er det viktig å tenke på hvilke behov man har.

Ønsker man å benytte skriveren sammen med digitalkamera eller minnekort, er det viktig at skriveren har funksjonalitet som gjør dette mulig.

Dersom man skal benytte en skriver til allsidige utskriftsoppgaver, trenger man en skriver som gir gode resultater jevnt over. Da må man nok mest sannsynlig gå litt ned i kravene til utskriftskvalitet på foto.

Ønsker man bedre utskrifter i fotokvalitet og ikke legger så mye vekt på andre typer utskrifter, er det bedre å legge litt mer penger i kjøpet.

Skal man utelukkende bruke skriveren til fotoutskrifter, bør man gå for en dedikert fotoskriver. Disse er desidert de dyreste, men de gir også helt klart best resultat.

Kvalitet

Kvaliteten på utskriften av avhengig av flere faktorer. Det er ikke nok å bare se på oppløsningen (dpi).

På f.eks. en blekkskriver er det viktig å sjekke hvor små dråper skrivehodet gir, noe som gir utslag på utskriftskvaliteten. Dette er oppgitt i picoliter (pl), der en generell regel er at mindre tall er bedre.

Epson Stylus Photo R800

Videre er også blekkets egenskaper og hvor "smart" dråpene plasseres avgjørende. Med andre ord er det vanskelig å se hvor bra kvalitet en skriver har, ved kun å lese spesifikasjonene.

Rådet vårt er å lese objektive tester av skrivere, som du finner i vår testseksjon.

Varighet på utskriftene

Det er veldig varierende hvor lenge fotoutskrifter holder seg.

Offisielle tall er tilgjengelige for de ulike produsentene, som et resultat av tester utført av Wilhelm Research Imaging (et uavhengig laboratorium i USA).

Varighet på utskrifter er avhengig av følgende faktorer:

  • Hvilket blekk og papir man benytter. Merk at de offisielle testene er utført med originalt blekk og papir. Uoriginale blekk og papir kan gi kortere varighet.
  • Hvordan man oppbevarer bildene. Oppbevares disse i glass og ramme på veggen er holdbarheten kortere enn ved oppbevaring i lukket fotoalbum.
  • Faktorer som type lys (sollys, lyspære eller lysstoffrør) har også innvirkning.
  • Det samme gjelder temperatur og luftfuktighet.

Generelt kan vi si at inndelingen mellom de ulike produsentene er som følger:

  • Epson er kjent for lengst holdbarhet på fotoutskrifter, med opptil 104 års varighet i vanlig glass og ramme.
  • HP ligger som nummer 2, omtrent midt på treet (opptil 73 år).
  • Canon har kortest holdbarhet på fotoutskrifter (opptil 38 år). Grunnen er at de bruker et annet type blekk, som raskere brytes ned.

Merk! Dette gjelder for fotoskrivere, og IKKE for kompakte fotoskrivere. Her er resultatene andre, selv om den generelle fordelingen holder stikk.

Dekningsgrad og kostnad per utskrift

Dekningsgraden produsenten oppgir i forbindelse med antall utskrifter blekkpatronene i en skriver klarer er også viktig i denne sammenhengen.

Produsentene opererer her med vidt forskjellige prosenttall som sier hvor mange sider du kan skrive ut med for eksempel en blekkpatron.

Et eksempel kan være "5% dekning" ved utskrift av et bilde. I virkeligheten vil dette prosenttallet typisk være en del større (ofte 100%, da hele siden er dekket av farger) , og er derfor ofte misvisende.

Det er derfor vanskelig å si noe konkret om hvor mye det vil koste per utskrift. Dette er også avhengig av hvilket papir man velger for fotoutskrifter, oppsett av programvare, med mere.

Blekkpatroner

Ved kjøp av blekkskriver - husk å undersøke hvor mange blekkpatroner skriveren har.

Noen produsenter selger skrivere med såkalte hybridpatroner: Du får to eller flere patroner som inneholder opptil tre ulike farger eller kombinasjoner av farger og sort. Dette kan ofte være upraktisk, iallfall hvis du bruker mye av en farge. Da må du skifte hele patronen/kassetten, noe som kan bli dyrt i lengden.

Dersom du bruker skriveren jevnlig er det en fordel om skriveren bruker separate fargepatroner, samt en sort patron. Dette er det vanlige på Canon- og Epson-skrivere, og gir større kontroll på blekkforbruket - og dermed også bedre utskriftsøkonomi.

Samtidig må man huske at slike skrivere har en tendens til å bruke en del blekk til rensing av skrivehodets dyser. Dette gjøres for å unngå at blekk tørker inn. Inntørket blekk i dysene gir større eller mindre grad av streker i utskrifter.

Bruker du sjelden skriveren, er det bedre med hybrid-patroner. De tørker ikke så lett ut, og bruker dessuten mindre blekk på jevnlig rens av skrivehodets dyser.

Se forøvrig også Akam.nos "sammenligning av hjemmeskrivere og internett-tjenester", for en idé om kostnads- og kvalitetsforskjeller på utskrift hjemme med blekkskriver og fremkalling via fotoutskriftstjeneste.

Merk at det også selges uoriginalt blekk til lavere pris enn originalt. Vi har ikke testet uoriginalt blekk, men den generelle erfaringen er at dette går ut over kvaliteten på utskriftene i negativ retning.

Fotopapir

Ved utskrift av foto er papiret veldig avgjørende. Både når det gjelder kvaliteten på resultatet og prisen per utskrift.

Det finnes et stort utvalg av papir, både til hverdagsbruk og til bruk ved utskrifter av foto.

Vi har dessverre ikke fått testet så mange varianter. Det eneste vi kan si er at vi i våre tester har benyttet originalt papir i toppsjiktet. Og at erfaringene med dette har vært gode.

Tilkobling

Over de siste årene har USB (Universal Serial Bus) etablert seg som den nye eksterne tilkoplingsstandarden for PC-er. Tilkoplingen består av en tilnærmet flat, ca. 1 cm bred "pinne" som kan stikkes rett inn i PC-en eller inn i skjermen.

Den tradisjonelle parallellporten finnes fortsatt på markedet, men de fleste skrivere har ikke lenger denne tilkoblingen.

USB 2.0 og Firewire er også blitt vanligere, med høyere overføringshastighet. Dette kan for eksempel være utslagsgivende ved fotoutskrift, som innebærer overføring av større datamengder fra PC/Mac til skriver.

Også Ethernet-tilkopling (kablet nettverk) eller innebygget trådløst nettverkskort er blitt vanligere på skrivere. Tidligere var dette forbeholdt større og dyrere skrivere, men med en utvikling der det er vanlig med bredbånd eller trådløst nettverk har dette nå blitt mer tilgjengelig.

Skriverdriver

For at skriveren din skal fungere, må du ha en såkalt "driver" som styrer skriveren din.

Her er det viktig å få en driver som passer til ditt operativsystem, og du bør undersøke om det er lett å få oppdateringer fra produsenten. Dette bør du spørre om ved kjøp av skriveren.

Epson Photostarter, en del av Epsons programvarepakke

Med jevne mellomrom kommer det nye operativsystemer, og da er det viktig at du fortsatt kan benytte skriveren du har investert i.

Alle produsentene har en hjemmeside der du kan laste ned de nyeste driverene. Noen tilbyr også automatiske oppdateringer via Internett.

Medfølgende programvare

En viktig faktor å ta med i betraktningen ved kjøp av fotoskriver er den medfølgende programvaren.

Ta en titt på Blekkskrivere: Programvare og drivere for en oversikt over programvare som medfølger fotoskriverne vi har testet.

Informasjon om programvare som ikke omtales i artikkelen over, finnes hos de ulike skriverprodusentene.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen