Test

Hva i alle dager gjør man med 1200 mm?

Et solid stykke glass
Et solid stykke glass

Dersom du kombinerer Olympus sin 300mm f/2.8 med en EC20 telekonverter får du 600mm f/5.6, og med cropfaktoren Fourthirds gir tilsvarer det et 1200 mm f/5.6!

Her om dagen fikk jeg en pakke med virkelige fotografiske godsaker i posten. Dette er oppsummeringen av erfaringene mine med telefoto-nirvana for Olympus-fotografer.

Først og fremst er det viktig å påpeke at dette ikke er en fullverdig test av objektivet. Dette har praktiske årsaker, jeg hadde ikke tilgang til noen lab for å teste objektivets optiske egenskaper under ideelle forhold, men det er også lite relevant for daglig bruk. Det skal også nevnes at jeg bare hadde objektivet til låns i en uke, og det er litt kort tid til for å gjøre seg opp en fullstendig mening om et objektiv.

Men jeg mener å kunne gjøre meg opp en ganske god mening om objektivet og kombinasjonen med telekonverteren. Det er også et poeng at ingen kjøper et såpass dyrt objektiv kun for å bruke det med telekonverter, derfor har jeg også sett litt på objektivets generelle ytelse uten telekonverter.

For ordens skyld er brennvidde oppgitt konvertert etter cropfaktor for enkelhets skyld.

Fysisk

Intern filterholder gjør bruk av filter billigere
Intern filterholder gjør bruk av filter billigere

Med en vekt på 3290 gram snakker vi om et ganske solid stykke glass. Byggekvaliteten er superb, med en ru overfalte, enkelte områder på objektivet er gummierte og gir også et solid inntrykk. Fokusringen er svært bred og beveger seg uten motstand, og med presisjon. Rundt objektivet er det flere knapper som stopper autofokus øyeblikkelig.

Stativfestet er like solid som et stykke granitt, ikke noe å bekymre seg over. Det kan roteres rundt objektivet, slik at du kan fotografere både i portrett- og landskapsorientering selv om objektivet er festet til et stativ eller et enbensstativ. Stativfestet kan dessverre ikke demonteres for transport. Objektivet leveres med en solid solblender av metall som festes til objektivet med en skrue.

Å begrense fokus går enkelt og greit med bryteren.
Å begrense fokus går enkelt og greit med bryteren.

En lengde på 28 cm begrenser hvilke kameravesker du kan bruke under transport, men en normalt stor fotoryggsekk vil nok svelge objektivet. Siden objektivet har et svært stort frontelement kan man også demontere en intern filterholder som tar filter med skrudiameter på 43 mm.

Det er også en bryter som begrenser fokusområdet, valgene er 2.4m – 6m, 2.4m – ∞ og 6m – ∞. Bryteren ligger lett tilgjengelig for venstrehånden når man holder objektivet. Slike brytere er nyttige når du jobber innenfor et gitt fokusområde, for eksempel fotograferer fugler i flukt og lignende.

Olympus Zuiko Digital ED300mm F2.8   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen