Hva heter egentlig de nye maskinene?
Teknofil

Hva heter egentlig de nye maskinene?

Asus startet nærmest en revolusjon i maskinvaremarkedet da de i fjor lanserte Asus Eee-PC. Den lille, lette, enkle, rimelige og høyst mobile maskinen fikk mye oppmerksomhet og nå har så og si alle maskinprodusentene skapt sine egne versjoner av lignende maskiner. Men hva heter de egentlig?

Kjært barn har mange navn
Vi i Teknofil har lenge kalt de små bærbare for minimaskiner. Dette har derimot noen lesere reagert på da minimaskin i utgangspunktet er navnet på en egen type datamaskiner. Selv har vi likevel valgt å beholde denne benevnelsen, men ser samtidig at dette langt fra er det eneste navnet på slike maskiner. Noen kaller de ved det engelske navnet netbooks, andre sier mini-PC, ellers har vi også hørt om nett-PC, surfe-PC, ultramobil PC (UMPC) og mini-note. Vi forhørte oss derfor med bransjen og butikkene selv hva de mener er det riktige navnet.

Svaret vi fikk ga derimot ikke noe soleklart svar.


Mini-PC, netbook og mini-note
Dell beskriver maskinene på sine nettsider som en liten bærbar PC og HP benytter begrepet mini-PC. Expert omtaler maskinene som ultra kompakt bærbar på sine nettsider. Elkjøp på sin side omtaler maskinene skriftlig som nett-PC, men benytter også terminologien surfe-PC når de prater med kundene. Erik Andersen, informasjonsansvarlig hos Elektronikkbransjen mener på sin  side at minidatamaskin er en treffende terminologi.

Hos Elprice anser de begrepet minimaskin som det beste da de regner med at det er dette begrepet kundene benytter når de søker etter slike maskiner. Severin Årnes hos Elprice påpeker samtidig at han syns begrepet netbook er det som forklarer maskinens funksjoner best.


Uforståelig for kundene
Butikken PS bruker terminologien mini-bærbar ovenfor kundene, men påpeker samtidig at det er engelske terminologien som i utgangspunktet er korrekt.

- Vi har benyttet mini bærbare da dette er et lett forståelig navn, og sier mye om produktet til forbruker. Det rette navnet er Netbook, men det er ”gresk” for majoriteten av brukere, opplyser daglig leder hos PS, Petter Aaland til Teknofil per e-post.

Hva sier folket?
De er slett ikke alene om å benytte navnet mini-bærbar. Det er dette begrepet både Multicom, Toshiba, MPX og Komplett benytter. Mats hansen fra Komplett mener dette begrepet ikke er helt perfekt, men samtidig er det viktig med begreper som kundene faktisk forstår.

- Internt bruker vi ordet mini-note eller netbook. Når vi skal over til å snakke Norsk, og mot kundene, har vi valgt å benytte mini-bærbar. I mange tilfeller slipper vi å ta hensyn til terminologiforvirring da guiding til denne typen maskiner på Komplett unngår navnproblematikken. Som nevnt før er heller ikke dette, mini-bærbar, noe dekkende ord da det er teknologien også som skiller denne maskinen fra en annen liten maskin. Spørsmålet bunner vel dermed ut i å kartlegge hva som er på ”folkemunnet”, skriver han til Teknofil på e-post.


Hva kaller du de nye maskinene?
Og vi ser slett ingen grunn til ikke å ta han på ordet. Vi spør derfor deg; Hva mener du er det mest treffende navnet på de nye maskinene? Legg gjerne igjen din kommentar i kommentarfeltet under artikkelen.

Selv har vi så langt funnet frem til følgende navn som brukes om de nye maskinene. Vet du kanskje om noen flere?

Minimaskin
Mini-PC
Surfe-PC
Netbook
Mini-note
Nett-PC
Mini-bærbar
Ultramobil PC (UMPC)
Ultra kompakt PC
Liten bærbar PC

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen