Hva har Canon i ermet?

Akam publiserer ikke rykter, med mindre vi for eksempel har sett en prototype selv, eller på annen måte er 100% sikre på at vi ikke skriver noe usant.

Det betyr ikke at vi ikke kan spandere en artikkel på å spekulere litt i hva som kommer.

Å liste opp alt vi tror er på trappene, blir litt for mye, så vi skal konsentrere oss om ett produkt.

Et bilde har til og med lekket ut av ny EOS-modell.
Et bilde av ny EOS-modell har til og med lekket ut. Eller er det bare juks?

De av dere som leser rykter, eller følger med på diskusjonsforumer der slikt kommer opp har sikkert hørt om Canon EOS 7D. Dette var et rykte som dukket opp etter at et produkt med dette navnet (og med produktnummer) dukket opp i basen til Best Buy i USA til en pris av 2700 dollar for huset eller 200 dollar mer som kit med 28-135 IS.

Dermed var spekulasjonene i gang, og vi kan ikke legge skjul på at vi i redaksjonen har spekulert litt vi også. I mange år har det manglet et kamera i Canons produktspekter, nemlig et kamera i prisklassen mellom 10 og 20 tusen. Det er også veldig mange som har savnet et digitalt svar på EOS 3. Derfor går det konstant rykter om et slikt kamera. Hva det skal inneholde er det derimot ingen som vet, og det har ennå ikke blitt lansert noe, til tross for at ryktene har gått i hvert fall siden 2004.

De fleste spekulasjonene rundt EOS 7D går ut på at dette er et rimelig fullformatkamera. Ting som tyder på det er navnet (færre siffer betyr mer avansert kamera), prisen og at kit-objektivet er et fullformatobjektiv. Det spekuleres i 12 megapiksler, ingen video, OLED-skjerm og gode egenskaper i dårlig lys.

Et slikt kamera, til den prisen ser vi på som urealistisk, da det koster for mye i forhold til 5D MkII. Men kan det være at prisen er feil? I så fall er det mulig at det kommer et fullformatkamera. Men det kan da fort kanibalisere markedet for storebroren, og det forutsetter i så fall at Canon har funnet en mye rimeligere måte å produsere fullformatbrikker på. Husk at det er ikke oppløsningen men brikkestørrelsen som er med å bestemme prisen på bildebrikken. Husk også at fullformat i dag er et nisjeprodukt, og markedet ikke er spesielt stort. Det ville vært mer naturlig om Canon satset i et marked som var større.

Det spekuleres også i om kameraet får samme brikkestørrelse som 1D-serien, med 1,3x crop. Det synes vi også høres rart ut, da du ikke får det utbyttet du får av fullformat, men samtidig mister muligheten til å bruke EF-S-optikk.

Er dette topplokket på ny EOS 7D?
Er dette topplokket på ny EOS 7D?

Vi tror derfor at det som er på trappene er et kamera med samme brikkestørrelse som amatørmodellene til Canon – 1,6x crop. Så har de puttet inn autofokusen til 1D-serien, ganske høy seriebildehastighet (7-8 bilder pr. sekund), en stor og lys søker, høy byggekvalitet, videofunksjon og sikkert et og annet annet snadder. Hvis et slikt kamera kommer i salg for rundt 15 000 kroner, tror jeg det ville selge mye.

EOS 5D MkII er et slags ”amatørenes 1DS”. EOS 7D vil da bli ”amatørenes 1D”. Noen hevder at kameraet ikke kan være kraftigere enn 5D, for da ville det hett 3D eller noe annet med lavere nummer. Dette bygger på en misforståelse om at lavere nummer betyr bedre kamera. Det er egentlig bare færre siffer i nummeret som betyr bedre kamera. Ellers ville EOS 50D vært et dårligere kamera enn EOS 10D, og det er det ikke så mange som vil hevde.

Tiden vil vise om et slikt kamera kommer på markedet i nær framtid, og om det blir noe i nærheten av det jeg beskriver her. Jeg påberoper meg ikke å være spåmann, og jeg har ingen som helst innsideinformasjon i denne sammenhengen, så min gjetning er like god eller dårlig som din. Hvis det viser seg at jeg tar helt feil, får dere heller ta det pent.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen