GUIDE: Hva er Blu-ray-profiler?
Guide

Hva er Blu-ray-profiler?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Blu-ray har for øyeblikket tre forskjellig profiler. Disse er 1.0, 1.1 og 2.0. Hver av disse har forskjellige krav til funksjoner som gjør en forskjell når du skal spille en Blu-ray film.
Versjon 1.0 produseres ikke lenger, men det finnes fremdeles spiller i markedet som kjører denne profilen. Ikke minst hvis du kjøper en brukt spiller, kan du risikere å ende opp med denne. Spørsmålet er om det spiller noen rolle. Her er en kort gjennomgang av de tre forskjellige profilene og en liten kikke på profil 3.0.

Andre artikler:

- Gjør hverdagen din blå (hovedsak)
- Test av Panasonic DMP-BD55
- Test av Pioneer BDP-51fd
- Test av Sony BDP-S350
- Test av Samsung BD-P2500
- Test av Philips BDP7200
- Test av Samsung BD-P1500
- Hva er Blu-ray-profiler?

Profil 1.0
Dette er profilen som du finner i de aller første Blu-ray-spillerne. Denne profilen inneholder kun det aller nødvendigste for å kunne spille av en film, samt noen ekstrafunksjoner som å kunne høre kommentarer fra regissører og skuespiller ved hjelp av de såkalte ”pop up-menyene” som du finner både hos Blu-ray og også en det forgagne formatet HD DVD. Du vil ikke kunne lase ned ekstra innhold fra nettet eller benytte videokommentarer som spilles som ”bilde-i-bilde”

Dette er en profil du bør holde deg unna. Som sagt produseres det ikke spillere med denne profilen lenger, men de finnes fremdeles i butikker og ikke minst som brukte spiller. Du vil oppdage at svært mange av de avanserte funksjonene som finnes i nye filmer ikke vil være tigjengelig for deg.Profil 1.1
Denne profilen bringer ikke med seg så veldig mye nytt. Det viktigste er at du nå kan se ”bilde-i-bilde” kommentarer mens du ser på selve filmen. Rent praktisk betyr dette at spilleren har en ekstra video- og audio-dekoder for å få dette til. Dette er funksjoner som du finner tilgjengelig i mange nye Blu-ray filmer.

Profil 2.0
Dette er den gjeldende profilen og er kanskje bedre kjent som BD-Live. Det viktigste kravet til denne profilen er at det nå er et krav at spilleren har Internett-forbindelse. Det skal nevnes at det finnes mange spillere der ute med Profil 1.1 som også har en egen Ethernet-port. Disse spillerne har bare muligheten til å bli oppgradert med ny firmware og kan i de fleste tilfeller ikke brukes til å laste ned nytt og ekstra innhold knyttet til filmer.

Profil 2.0 har også et krav til at spiller må kunne utstyre med 1GB ekstra minne. I praksis betyr det at spilleren gjerne har en USB-port eller en kortleser for minnekort. Poenget er at filmer som tilbyr muligheten for å laste ned ekstra innhold må ha denne lagringsplassen tilgjengelig for innholdet som lastes ned. Noen spillere har dette ekstra minnet innebygget .

Hva er Profil 3.0?
Hvis du forventer deg nye og spennende funksjoner må vi beklageligvis skuffe deg. Profil 3.0 er en profil som kun håndterer lyd og den er ment for Blu-ray-plater som kun inneholder lyd. Dette gir produsentene en mulighet for å lage spiller som kun spiller lyd. Vi har ikke sett noen slike ennå og det kommer neppe mange av dem.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen