Hva skjer når du sletter filer?

Hva skjer når du sletter filer?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ja, hva skjer egentlig når du "sletter" en fil fra datamaskinen din? Dette er noe Noroff ønsker å belyse deltakerne på The Gatheing om. Vi møter Iain Sutherland og Frode Roarson på TG, to personer som har lang erfaring med såkalt Digital Forensics, som er å hente ut filer fra harddisker og lagringsmedier Ola Nordmann ville tro var slettet for godt.

- Vi har kjøpt brukte harddisker fra nettet og funnet materiale om bedriftshemmeligheter, helseopplysninger til ansatte i et oljeselskap og sensitiv militær informasjon om et missilsystem, sier Iain Sutherland fra Noroff.

For å forstå hvordan maskinen "sletter" filer må man forstå hvordan den lagrer dem. Dette kan selvfølgelig variere fra operativsystem, men i Noroff tok man først utganspunkt i Windows. Når man lagrer en fil så blir det laget en indeks til filen, som forteller at der er det en fil. Når Ola Nordmann sletter feriebildet fra sommern 2008 så sletter han kun indeksfilen til bildet, ikke bildet som fortsatt ligger på disken. Så når en omsider må lagre skriver harddisken bare over den gamle filen fordi den ikke har en indeks. I den andre enden er wiping. Her sletter man både indeksen og filene fra harddisken slik at det ikke skal være mulig å hente ut informasjon.

Kan gjøre mye ugang med gamle filer


Kansje det er så lett
Kansje det er så lett "som på film"?

Har man kunnskapen til det er det ingen sak å hente ut informasjonen fra lagringsmediet. Videre ut i Noroffs foredrag greier de ut om hva informasjonstapping kan føre til.

- Vi har hentet ut så mye informasjon, at vi enkelt kan utpresse folk og bedrifter eller ruinere livet til den tidligere eieren. Hvis feil folk finner en harddisk med sensitiv informasjon kan det for eksempel bistå i en terroraksjon.

- Selv om man trenger spesifike programmer for å utføre en wipe på Windows kommer mange Unix-baserte OS med wipefunksjon,da den ligger i kjernen. Wiping er meget sikkert, men man bør likevel kjøre det opp til tre ganger for å forsikre seg at det har blitt slettet anbefaler Noroff.

Gå fysisk til verks


På tampen av Noroffs foredrag forklarer de hva som er den beste måten å forsikre seg at ingen henter ut informasjon, og det er rett og slett å fysisk ødelegge skiva inne i harddisken. På scenen ble det demonstrert med både video, der de gikk løs på harddisken med jaktrifle, og en live opptreden der man la harddisken i en maskin som rett og slett klemmer hele harddisken sunder og sammen. Men hvorfor ikke bare wipe mange ganger, er ikke det trygt nok?

Frode har svaret på det også. Det fins maskiner som tar magnetiske bilder og rekonstruerer dem slik og deretter gjenoppbygge informasjonen som var på harddisken. Derfor er Noroffs forslag, at om du vil ha ditt privatliv, ikke selg harddisken på internett, slå den heller sund og kast den.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen