Sandra Bullock i Sci fi-thrilleren Gravity (2013). Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Sandra Bullock i Sci fi-thrilleren Gravity (2013). Illustrasjonsbilde. (Bilde: Warner Brothers)

Hva skjer med oss i verdensrommet uten beskyttelse?

Holder du pusten er du sjanseløs ...

Hva skjer med menneskekroppen uten beskyttelsesdrakt i verdensrommet? Spørsmålet dukker ofte opp i forbindelse med nye sci fi-filmer, skriver CNET, som har utforsket saken nærmere. 

Ikke hold pusten

Det er en grunn til at astronauter bruker solide beskyttelsesdrakter når de trer ut i verdensrommet fra Den internasjonale romstasjonen. Uten den ville de nemlig ikke hatt store sjanser til å overleve.

Skulle du havne i en slik situasjon noengang (?), kan det være kjekt å vite at du fortsatt vil være ved bevissthet en liten stund etter eksponeringen til det nakne verdensrommet.

Det er riktignok helt avgjørende å ikke holde pusten. Gjør du det, vil lungene dine utvide seg lynkjapt, og slippe luft inn i sirkulasjonssystemet (blod, blodårer og hjertet). Da er det over på rundt 15 sekunder, fordi kroppen vil bruke opp alle dine oksygenreserver.

Derimot skal du angivelig ha en høyst teoretisk mulighet til å overleve i inntil to minutter hvis du isteden starter med å puste ut, ifølge CNET, uten at dette forklares noe nærmere.

Romdrakt er helt essensielt for å overleve i verdensrommet.
Romdrakt er helt essensielt for å overleve i verdensrommet.Foto: Shutterstock

Svulmer opp

I mellomtiden, etter rundt 10 sekunder, vil du kjenne at huden og vevet begynner å svulme opp. Dette kommer av at vannet i kroppen fordamper. Huden er likevel så sterk og elastisk at den vil holde på organer og innvoller litt til. Her skriver CNET at dersom du kommer raskt tilbake i et trykkammer, vil huden og vevet klare å normalisere seg selv igjen.

Under en mislykket test av romdrakter i 1965, fikk NASAs testperson Jim LeBlanc erfare at tungen hans begynte å svulme opp, da det ble hull i drakten hans mens han var i et trykkammer. Han besvimte etter 14 sekunder, men kom fra hendelsen uten varige fysiske mén. Det var fordi NASA raskt gjenopprettet trykket i kabinen.

Til slutt kan vi nevne at til tross for de lave temperaturene i verdensrommet, vil du ikke fryse ihjel uten beskyttelsesdrakt og oksygentilførsel. Du blir nemlig kvalt før kroppen rekker å avgi varme.

Nettsiden HowStuffWorks nevner også at du blir utsatt for ekstreme temperaturer, mellom minus 100 grader C til pluss 120 grader C. Videre skriver de at en tur utenfor romfergen uten beskyttelsesdrakt også ville utsatt astronauten for store mengder stråling. Mikrometeoritter som beveger seg i høy hastighet kan også være en trussel.

Evig gravplass?

Men hva skjer dersom en astronaut dør i verdensrommet? Det spørsmålet fikk forskningsavdelingen til University of California Santa Barbara (UCSB). De ser for seg at hvis liket er nærme en varmekilde, vil det bli mumifisert – altså ligne en mumie. Med romdrakt på, men vekk fra en varmekilde, vil det skje en kompostering av liket, omtrent like kjapt som på jorden. Det anslår imidlertid at skjelettet vil overleve til evig tid, så lenge det ikke skulle ramle ned på en planet.

Uten romdrakt vil alt vann i kroppen fordampe lynkjapt, og dermed stoppe alle biologiske prosesser. Ergo ingen kompostering. Det betyr også at liket i teorien kan sveve rundt i verdensrommet til nærmest evig tid, i alle fall i noen millioner år.

Ville du reist til verdensrommet hvis du noen gang fikk sjansen? Kommentér i forumet nederst på siden!

Ikke akkurat en vanlig charter-tur.
Selskapet World View vil løfte turister 30 km opp i luften »

(Kilder: CNETHowStuffWorksUniversity of California Santa Barbara (UCSB), YouTube)

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen