Hva pønsker Apple på nå?
(Bilde: PrimeSense)

Hva pønsker Apple på nå?

Har kjøpt selskapet som laget 3D-sensoren til Xbox Kinect.

Etter måneder med forhandlinger har Apple nå kjøpt selskapet PrimeSense, en av verdens ledende tilbydere av teknologi som kan registrere omgivelser i 3D.

– Oppkjøpet gir Apple et lite overtak på rivaler som Microsoft, Google og Samsung mens konkurransen om å utvikle det neste gjennombruddet innen forbrukerteknologi skjerpes, skriver kommentator Elise Ackerman på forbes.com.

Det var PrimseSense som stod bak 3D-sensoren Kinect til Xbox 360, og oppkjøpet kan gi Apple muligheten til å være de første som tilbyr telefoner med 3D-kamera.

Det kan være selskapets CAPRI 1.25-chip som fikk Apple til å åpne både øyne og lommebok. PrimeSense skriver om brikken at den skal være «den mest allsidige plattformen for 3D-sensorer» og er «ideell for å bygges inn i forbrukerelektronikk som nettbrett, TV-er og mobiltelefoner».

Ny generasjon mobilprogramvare

3D på en smarttelefon kan gi en ny generasjon programvare som strekker seg fra spill – hvor den virkelige omgivelser kan skannes og brukes i spillverdenen – til nettshopping skreddersydd til shopperens størrelse og kropp.

På en TV kan en forestille seg teknologi som kjenner igjen folk, og velger innhold utifra brukerens preferanser.

3D-SENSOR: Denne brikken kan være hva Apple higer etter når de nå har betalt 2,2 milliarder kroner for PrimeSense.
3D-SENSOR: Denne brikken kan være hva Apple higer etter når de nå har betalt 2,2 milliarder kroner for PrimeSense.Foto: PrimeSense

Nyheten om oppkjøpet ble først rapportert av israelske globes.co.il og bekreftet av Wall Street Journal-bloggen All Things D.

– Apple kjøper mindre teknologiselskap fra tid til annen, og vi diskuterer generelt ikke grunnen eller planene våre, sier talsperson Kristin Hugueti Apple til bloggen.

- Vi kan bekrefte avtalen med Apple. Utover det har vi ingen kommentarer nå, sier PrimeSense.

Apple skal ha betalt 360 millioner dollar, om lag 2,2 milliarder kroner, for PrimeSense.

Microsoft og Google snuser på 3D

Ackerman kommenterer at selv om Apple makter å lage en telefon eller nettbrett med 3D-kamera, er sensorteknologien bare en del av et større økosystem som må til for å gjøre 3D til suksess. Apple må også løse utfordringene rundt brukeropplevelsen av 3D, og det inkluderer å knytte det til skytjenesten iCloud samt effektive utviklerverktøy slik at appene kan komme på løpende bånd.

Samtidig puster konkurrentene Apple i nakken. Gründerfirmaet Pelican Imaging hevder de har utviklet liknende teknologi som skal være plukket opp av minst en større produsent. Google sitter på en rekke patenter knyttet til 3D og Microsoft har som kjent investert enorme summer i 3D-teknologi.

– Oppkjøpet av PrimeSense gir Apple en fordel, men overtaket kan være kortvarig dersom Apple ikke makter å følge opp med forbedringer, skriver Forbes-kommentatoren.

Her kan du lese om en dings som bruker PrimeSense-teknologien:
Denne dingsen gir iPad-en superkrefter »

(Kilde: forbes.com)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen