Hva pønsker Apple på nå?

iPhone kan få en tjeneste som følger med på alt du gjør.

Elektronikkgiganten Apple har søkt om patent på et system som følger med alt du gjør, og når og hvor du gjør det, skriver nettsiden TechCrunch.

Apple vil ikke bli de første som forsøker å skape en «livets app», men kan de være selskapet som klarer det?

Ifølge TechCrunch ser det ut til at Apple kan bygge et slikt system direkte inn i operativsystemet iOS, som driver iPhone, iPad og iPod.

Tanken bak er at telefonen kan holde øye med det du foretar deg på og med telefonen, når du gjør det og hvor du da er i verden. Et slikt system kan holde styr på hvor og når du knipset et bilde, sendte en e-post, fikk en telefonsamtale eller besøkte en nettside, og presentere det på et kart eller tidslinje.

Enormt praktisk

Det hele har et umiskjennelig «storebror ser deg»-preg, og historisk sett er det lite som tyder på at forbrukeren vil føle seg komfortabel med denne type overvåking med det første.

De praktiske fordelene er imidlertid formidable.

Ved å sortere informasjon på tid, sted, formål, app og flere andre filtre, kan brukeren søke tilbake i tid og finne det de trenger, selv om de ikke helt hva det er de leter etter. Det er mulig fordi systemet skal evne å sette ting i kontekst med hverandre.

- Veldig nyttig når blomsterhandelen du bruker til bryllupet ditt nekter for den telefonsamtalen dere hadde for et halvt år siden, hvor du endret på bestillingen, kommenterer TechCrunch.

LIVETS APP»: Andelen mennesker som har en iPhone kan sørge før at «livets app» har en reell sjanse dersom den bygges direkte inn i telefonens operativsystem.
LIVETS APP»: Andelen mennesker som har en iPhone kan sørge før at «livets app» har en reell sjanse dersom den bygges direkte inn i telefonens operativsystem.Foto: IDC

Patentsøknaden beskriver også hvordan informasjonen kan lagres i nettskyen for ikke å ta opp for mye plass på telefonen. Dermed kan du også enkelt bytte telefon og likevel ta historien med deg. Og Apple vil utvilsomt ta seg godt betalt for plassen i nettskyen.

Andre fordeler med et slikt system blir tydelige når man tenker på forskjellige journalbetingede programmer, som diverse helse- og treningsapper, budsjettapper og lignende. Det vil også gjøre det svært vanskelig for en tyv å stikke av med telefonen din, uten at du ganske detaljert kan finne ut hvor den befinner seg.

Datatilsynet: – Greit, men...

Informasjonsdirektør Ove Skåra forteller til Side3 at det er fullt mulig for Apple å lansere en slik tjeneste i Norge.

- Ja, dette kan Apple lansere i Norge. Det er greit, så lenge Apple informerer forbrukerne om hva de gjør og forbrukeren selv velger å ta systemet i bruk, sier Skåra.

Han forklarer at forutsetningen er at forbrukerne må få skikkelig informasjon når de kjøper produktet, om hva som lagres og hvor det lagres.

- Utfordringen kommer når ting lagres i nettskyen, og det ikke er klart hvem som skal bruke informasjonen og hvordan den kan brukes, forklarer Skåra.

- Vi som forbrukere vil jo gjerne ha ting så enkelt som mulig, men det er fryktelig viktig at det ikke brukes til andre formål enn den forbrukeren er klar over. Det er en forutsetning at Apple ikke selger informasjonen videre.

Informasjonsdirektøren opplyser samtidig at norsk personvernlovgivning er ganske forskjellig fra den i USA, og kommenterer at når informasjonen lagres i USA, vil for eksempel Patriot Act kunne komme inn i bildet. Det vil si at amerikanske myndigheter kan kreve å få utlevert informasjon.

Les også om at Apple allerede kan være i gang med ny iPhone.

(Kilde: techcrunch.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen