FLIR-appen viser deg hvor det er varmt, og hvor det ikke er det. Du kan velge mellom en rekke ulike visualiseringer, men dette er sannsynligvis den folk flest drar kjensel på.
Sniktitt
FLIR-appen viser deg hvor det er varmt, og hvor det ikke er det. Du kan velge mellom en rekke ulike visualiseringer, men dette er sannsynligvis den folk flest drar kjensel på. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Hva med et varmesøkende kamera til mobilen din?

Kan finne elg, vannlekkasjer eller venner som har rotet seg bort i skogen.

Las Vegas/Tek.no: FLIR er et selskap mange kanskje ikke har hørt om. De jobber med utvikling av varmesøkende kamera til en rekke bruksområder, deriblant redningsarbeid. Selskapet lanserte et mobiltilbehør basert på teknologien sin i fjor, og viste frem en ny og mer kompakt variant her på CES-messen i Las vegas.

FLIR One har innebygget batteri, og en batteritid på rundt en time.
FLIR One har innebygget batteri, og en batteritid på rundt en time. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet festes i ladekontakten på en iPhone eller en Android-mobil, og snakker med en egen app selskapet har utviklet. Dingsen bruker nokså mye strøm, så den kommer med sitt eget batteri. Varianten som ble vist frem her hadde en brukstid på rundt én time per lading. Det gjorde at utstilleren selv måtte bytte ganske hyppig mellom oppladede kamera under demonstrasjonene, men det betyr også at du bør ta med deg strøm på tur hvis du skal bruke FLIR One mye.

Drøssevis av bruksområder

Kameraet har nemlig mange bruksområder. For eksempel kan den brukes til å finne dårlig isolerte steder i huset eller til å finne ut om det elektriske anlegget er overbelastet. Selskapet mener også du kan bruke dingsen til å få mer ut av dagen, ettersom FLIR One oppdager kroppsvarmen til dyr som måtte være rundt deg i skogen. Ikke minst skal tilbehøret kunne brukes til å lete opp egne kjæledyr eller venner som har gått seg bort. En rekke underholdningsaktiviteter, så som gjemsel, nevnes også.

Appen kan vise varme områder rundt deg på flere forskjellige måter. Blant annet kan du få de tradisjonelle varmebildene med rødt som veldig varmt og blått som veldig kaldt.

Varmekamera og tradisjonelt kamera

Dingsen er utstyrt med et vanlig kamera i tillegg til det infrarøde kameraet. Sistnevnte er ikke spesielt god på skarpe kontraster, slik at det hadde blitt vanskelig å identifisere former uten et ordinært kamera i tillegg. Bildene mikses sammen i appen, slik at du får et noenlunde skarpt bilde av omgivelsene dine, med fargene som sier noe om temperatur oppå.

En artig egenskap med appen er at den kan måle temperaturen for objektene du velger. Hvor presist dette er er vi imidlertid litt usikre på.

Nye FLIR One skal koste et sted mellom 200 og 300 dollar i USA, men siden produksjonen bare såvidt har begynt er ikke prisen endelig satt ennå. Per dags dato har selskapet fortsatt den gamle modellen for iPhone 5 og 5S til salgs på sine nettsider, nedsatt fra 350 til 250 dollar.

Glad i smart og bærbar elektronikk?
Samletest: De beste smartklokkene >>>

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen