Dette skal være et lekket markedsføringsbilde av den kommende Nokia-telefonen.

Hva lanserer Nokia i kveld?

Amobil er i New York for å følge kveldens lansering.

I morgen holder Nokia storlansering i New York. Mens analytikerne fortsatt er uenige om hvilken vei pilene peker for selskapet, er det etter alt å dømme en flunkende ny toppmodell vi skal få se.

Det er nemlig ikke fritt for at Nokia selv hinter om hva det er som skal vises frem.

For rundt en måned siden, da invitasjonene gikk ut, var slagordet for lanseringen "Zoom reinvented". Finnene har altså gjenoppfunnet zoom-en. Det hørtes voldsomt kjent ut. Digital zoom var nemlig en av de store styrkene til kamerabeistet 808 PureView da den ble lansert i fjor vår.

Les også: Nokia innkaller til stor lansering

Dette var et av de første bildene av den nye telefonen som lekket.
Dette var et av de første bildene av den nye telefonen som lekket.
Nokia 808 PureView var den første telefonen som bar PureView-navnet. Siden har det kommet to til - men ingen av dem har hatt like helsprø kameraoppløsning. 41 megapiksler er litt utenom det vanlige.
Nokia 808 PureView var den første telefonen som bar PureView-navnet. Siden har det kommet to til - men ingen av dem har hatt like helsprø kameraoppløsning. 41 megapiksler er litt utenom det vanlige.Foto: Nokia

Bekreftet haugevis av megapiksler

Det ble mer eller mindre bekreftet at vi skulle få se en heftig kameramobil da Nokia noen dager senere la ut en plakat med følgende tekst på sin offisielle blogg; "41 millioner grunner".

Katta er altså mer eller mindre ute av sekken. Samme hva de andre spesifikasjonene vil bli, så vil vi få se en reprise av PureView-kameraet som stod i Nokia 808.

Det betyr muligheter for helt enorme bilder, men desto bedre – den samlede oppløsningen kan brukes til å sanke detaljer til mer lavoppløste bilder, som får svært god kvalitet. Når man har 41 megapiksler til rådighet, kan man også bruke digital zoom ganske liberalt før bildekvaliteten blir plagsomt dårlig.

Les også: Nokia bekrefter nytt kameramonster

Nokia Lumia 920 var den første telefonen på markedet med mekanisk stabilisert optikk. Nå går ryktene om at Nokia vil ta med seg også denne teknologien inn i den kommende kamerakjempen.
Nokia Lumia 920 var den første telefonen på markedet med mekanisk stabilisert optikk. Nå går ryktene om at Nokia vil ta med seg også denne teknologien inn i den kommende kamerakjempen.Foto: Nokia

Får kameraet mekanisk stabilisering?

Nokia har ikke sagt noe som avslører flere spesifikasjoner hverken på kamera eller telefon forøvrig. Det spekuleres likevel mye i om Nokia vil bygge opp kameraet på samme måte som i Lumia 920. I så tilfelle får det ikke bare markedets høyeste oppløsning, men også mekanisk stabilisering av optikken.

Blenderen på optikken skal være på F/2.2, et tall som er ganske bra, men ikke unikt, i mobilverdenen. Det burde imidlertid bety at optikken slipper rimelig mye lys gjennom, og kan bety gode bilder i dårlig lys eller innendørs. Det er også ventet at telefonen vil ha en skikkelig xenon-blits, til forskjell fra de mange puslete LED-blitsene som er i de fleste vanlige smarttelefoner.

Microsoft-sjef la ut tidlige bilder

Joe Belfiore er sjef for Windows Phone hos Microsoft, og har lagt ut bilder på Flicr som skal være tatt med den nye telefonen. Klikk på bildet for å se det i fullstørrelse på Belfiores Flickr-profil.
Joe Belfiore er sjef for Windows Phone hos Microsoft, og har lagt ut bilder på Flicr som skal være tatt med den nye telefonen. Klikk på bildet for å se det i fullstørrelse på Belfiores Flickr-profil.

Microsofts Windows Phone-sjef, Joe Belfiore, har blåst noe av spenningen ved å legge ut bilder på Flickr som tilsynelatende skal være tatt med det nye kameraet. I dataene om bildet står det både at kameraet har F/2.2-optikk, og at kameraet heter Nokia Lumia 1020.

Bildekvaliteten ser særdeles god ut, men bilder tatt i PR-øyemed, slik man kan mistenke at dette delvis er, er ikke alltid til å stole på. Vi ser også at fotoapplikasjonen Adobe Lightroom har lagt igjen sin informasjon i bildefilen. Det er altså litt tidlig å si noe om bildekvaliteten, men det ser lovende ut.

Dette skal være noe så sært som et batterigrep til en mobiltelefon. Denne typen tilbehør er aller vanligst til heftige systemkamera.
Dette skal være noe så sært som et batterigrep til en mobiltelefon. Denne typen tilbehør er aller vanligst til heftige systemkamera.

Telefon med batterigrep?

Batterigrep er vanlig tilbehør – men ikke for telefoner. Dette utstyret er det vanligvis profesjonelle fotografer trekker rundt på, og det pleier å være festet under dyre systemkameraer.

Det er to årsaker til å ha et batterigrep på kameraet sitt. Det ene er at du får mer kamera å holde i, noe som kan være praktisk i mange situasjoner, og det andre er at de innebygde batteriene gir deg langt større frihet før du må komme deg til en lader.

Selv om dette altså til vanlig er proffutstyr, vil ryktene ha det til at Nokia er i ferd med å slippe et batterigrep til den nye telefonen sin. På sin vei gjennom det amerikanske godkjenningsorganet FCC, ble nemlig batterigrep nevnt som tilbehør i sakspapirene.

Et bilde har dukket opp på internett av det som skal være dette batterigrepet, men ektheten på bildet er svært usikker.

Dekselet skal ha et eget batteri på 1020 mAh, ifølge merkelappen på bildet. Lite er kjent om denne enheten unntatt det vi ser fra bildet, og at et liknende tilbehør sannsynligvis fins.

Navneforvirring

Nokia EOS, Lumia 909 eller Lumia 1020? Det er spørsmålet. Alle navnene har vært brukt om telefonen som sannsynligvis kommer. EOS er mest sannsynlig et kodenavn og ikke et navn telefonen vil bli sluppet under, med mindre Nokia vil terge på seg Canons advokater. Men, de to andre er det større tvil om.

Ryktemakere med, eh, relativt godt rykte, er nemlig ikke helt enige med seg selv om hva telefonen vil hete. Først ble det sagt fra Twitter-profilen @Evleaks at EOS skulle bli hetende Lumia 1020. Nå nylig var det Lumia 909 som gjaldt. Hva som er riktig er ikke riktig godt å si – men det virker usannsynlig at Microsoft-sjefen selv vil legge ut bilder merket med feil navn.

På dette bildet er Pro Camera-appen synlig. Appen skal, ifølge ryktene, gi deg full kontroll over fotograferingen.
På dette bildet er Pro Camera-appen synlig. Appen skal, ifølge ryktene, gi deg full kontroll over fotograferingen.
Enda et bilde av baksiden av telefonen.
Enda et bilde av baksiden av telefonen.

Pro Camera-appen

De første ryktebildene som dukket opp, viste telefonen med de vanlige Windows Phone-menyene på skjermen. En app stakk seg likevel ut. "Pro Camera" heter appen, og den var med på å gi de første ryktebildene litt ekstra tyngde, siden det hele veien har vært snakket om en ekstrem kameratelefon.

Nå sier ryktene litt mer om innholdet i appen. Det skal nemlig dreie seg om en foto-app som gir brukeren full kontroll over innstillinger som lysfølsomhet, hvitbalanse, lukkerhastighet og blitz.

Hva med spesifikasjonene, da?

Informasjonen er på sitt tynneste når det kommer til selve telefondelen. Så langt har nesten alt av rykter handlet om kameraet, og veldig lite om Windows Phone-versjoner, systembrikker og lagringsplass. Noen rykter har imidlertid dukket opp de siste dagene.

Telefonen skal ha 2 GB RAM, som tilsvarer det du får i de heftigste Android-telefonene om dagen. Hvilken systembrikke den får er ukjent, men med så mye minne, forventer vi at telefonen nok er greit motorisert ellers. Operativsystemet har allerede fått støtte for firekjerners systembrikker, og ryktene om en firekjernet Nokia-mobil har gått en stund.

Det skal ikke være mulig å utvide den interne lagringsplassen, som er på 32 GB, ifølge ryktene. NFC, FM-radio og muligheter for trådløs lading er også på listen over rykter, om enn ikke spesielt overraskende.

Vi er til stede under lanseringen, og bringer deg nyheter og sniktitter så fort det lar seg gjøre.

Vil du ha en smakebit på hva du kanskje kan forvente deg av kameraet? Gå til testen av Nokia 808 PureView

(Kilder: gsmarena.com, theverge.com, theverge.com, twitter.com/evleaks, flickr.com/photos/belfiore)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen