Hva feiler det filmbransjen?
Teknofil

Hva feiler det filmbransjen?

Teknofil har nå for andre gang testet filmleie via nett. Begge gangene har resultatet vært skuffende. Vu lurer på hva som feiler filmbransjen.

Det haster for filmbransjen
Piratene har for lengst oppdaget de fantastiske mulighetene som fins via nett. Om du gir beng i alt som heter lover og opphavsrett kan du enkelt og kjapt få fatt i det siste innen underholdning, ofte før det lanseres offisielt. Om du derimot holder deg til loven som seg hør og bør er tilbudet magert. Utvalget av filmer du kan leie lovlig via nettet er syltynt og løsningene er teknisk sett lite anvendelige. Det er på høy tid at filmbransjen tar et tak for å redde seg selv fra piratene.

Les også:
Håpløse løsninger for filmleie over nett
Vi tester filmleie over nett


Hvorfor kun Windows?
Det første som møter den som vil leie film via nett er kopisperrer som medfører at du er avhengig av Internet Explorer og Windows. Dette aspektet alene medfører at Mac- og Linux-brukere sitter igjen med få lovlige alternativ. Per i dag er det kun Filmarkivet som tilbyr en løsning for disse i Norge. Om du ikke finner filmen du ønsker å se der har du faktisk ikke noe lovlig alternativ på nett. Dette medfører at filmbransjen med sin proteksjonisme nærmest tvinger en stor andel nettbrukere over i ulovlige metoder. Å skulle gå ned til videobutikken og leie en DVD er selvfølgelig et alternativ, men stadig fler har kastet DVD-spilleren ut av huset og sitter med maskiner uten DVD-leser. Med dagens teknologi skal DVD-spilleren i prinsippet være unødvendig.

For en person som vil se annen film på TV som sitter på en Mac- eller Linux-maskin blir da valget slett ikke enkelt. Enten må de handle inn teknisk utstyr som i prinsippet er unødvendig eller de kan ty til ulovlige metoder som er langt rimeligere og ikke minst enklere og med større utvalg. Valget her syns for mange å være lett.

Skaper pirater
Filmbransjens proteksjonisme når et nivå som er vanskelig å forstå. For å beskytte sine filmer mot piratkopiering er de i realiteten med på å skape flere pirater. Det er få metoder de kunne brukt for kjappere å grave sin egen grav. Det enkleste filmbransjen kunne gjort var å få på plass tekniske løsninger hvor de forkastet kopisperren. De som vil lage ulovlige kopier av åndsverkene vil uansett gjøre det, ved å kutte ut kopisperren kunne i det minste filmbransjen ha gitt et enklere og mer tilgjengelig lovlig alternativ for de fleste andre. Jeg tviler på at det er de som leier film via nett en lørdagskveld som først og fremst pusher ulovlige kopier videre.


Musikkbransjen brukte lang tid og måtte gjennom en smertelig prosess for å forstå at kopisperrer ikke er løsningen. Filmbransjen bør snarest ta erfaring av dette.

Syltynt utvalg
Et annet aspekt vi stiller oss svært undrende til er utvalget som tilbys ved leie over nett. NRK har for lengst innsett at teknologien har kommet for å bli, og de legger med stor suksess ut alt de kan av egenproduksjoner. Stadig fler innser at dette er løsningen. Derimot er utvalget av film du kan leie over nett syltynt.

Ta et eksempel. Jeg har hørt mye om filmen Tropic Thunder. Dessverre rakk jeg ikke å se denne på kino. Heldigvis har filmen kommet ut på DVD. Å leie den via nett er derimot i dag umulig. Jeg kan da velge å betale dyrt for et filmabonnement på TV og håpe filmen sendes der en eller annen gang, eller jeg kan gå til innkjøp av en DVD-spiller og leie filmen i videobutikken. Samtidig ligger filmen fritt tilgjengelig, ulovlig og helt gratis på nett. For mange blir da dessverre valget av alternativ åpenlyst. Hvorfor ikke leie av film på nett kan ha samme utvalg som i en normal videobutikk blir vanskelig å forstå.

Hvordan skal jeg se Kontoret?
Samtidig er det ikke kun film det skorter på i tjenestene på nett. Her ligger det også enorme muligheter til å få ut annet materiale som for eksempel serier. I slike tilfeller blir problemet nesten enda mer åpenbart. Personlig er jeg stor fan av serien The Office og jeg fulgte denne trofast på TV2 som sendte denne jevnlig på et visst tidsrom. Det var inntil TV2 bestemte seg for å bytte sendeskjema. Plutselig var det ikke like enkelt for meg å få med meg serien. Å tilpasse mitt liv etter TV2 var dessverre vanskelig. Det hjalp heller ikke da TV2 bestemte seg for å kutte hele serien etter 3. sesong. I USA er nå serien inne i sin 5. og jeg har fortsatt et ønske om å følge utviklingen i livet ved kontoret i Scranton.


Å få sett denne serien på nett via norske lovlige tjenester er dessverre umulig. Utvalget av serier på disse tjenestene er minimalt. Derimot viser et kjapt søk på nett at jeg uten problemer kan laste ned serien kun timer etter at den sendes i USA. Er dette det eneste alternativet jeg får for å kunne følge serien uten å måtte vente til alle referater ligger ute på nett og handlingen risikerer å bli gjengitt i alle store medier og så, kanskje, en kanal i Norge velger å sende serien?

Hva er alternativet?
Heldigvis fins det et lovlig alternativ. Dessverre heter dette alternativet Apple Itunes Movie Rentals og er i utgangspunktet ikke tilgjengelige for nordmenn. Via bakveier kan du likevel få tilgang, og tjenesten er som et mekka for deg som søker underholdning i form av film og serier. Ved hjelp av Apples velkjente brukervennlighet og med alle rettigheter legges her ut alt av serier og filmer kort etter lansering i USA. Du kan velge om du vil leie eller kjøpe underholdningen. Om du vil ha alt i HD, så tilbys også det. Kvaliteten på kildene er uansett ypperlig. Sammenlignet med de norske tjenestene ligger Apples milevis foran, og det er slik vi gjerne skulle sett kom på plass i Norge.

Les test av Apples løsning her.
Les hvordan du kan få tilgang til Apples løsning her.


Skal Apple få pengene?
Sannsynligvis gjør det også det om ikke alt for lenge bare Apple får på plass rettigheter og lisens. Det er bare synd at filmbransjen og ikke minst norsk filmindustri skal måtte se inntekter de sårt kunne trengt her i Norge gå rett i gapet på en IT-gigant.

For deg som forbruker vil dette derimot kanskje kunne anses som et pluss. Filmbransjen selv virker lite interessert i å få inntekter på sine påkostede produksjoner.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen