Hva er best: Plasma eller LED-LCD?
Teknofil

Hva er best: Plasma eller LED-LCD?

Flatskjermer har vært på markedet en stund, og lenge har det vært diskutert hvilken teknologi som skal sitte øverst på tronen. Utviklingen raser videre og både plasma og LCD har gjennomgått store forandringer på kort tid.

Vi har nylig hatt en stortest av LED-LCD, samt også sett nærmere på Samsungs toppmodell med plasmateknologi. LED-teknologien har gitt LCD et løft nærmere plasma og kan for første gang by plasma på kamp hva gjelder for eksempel kontrast. Begge teknologiene har forbedret seg, men hva du bruker den til kan avgjøre hva du bør kjøpe.

Kort om plasma og LED-LCD
Allerede i 1964 ble selve teknologien oppfunnet, men de første plasmaskjermene kom her til land i 1997. Eksempelvis fikk du en 42 tommer stor skjerm fra Philips til den nette sum av 125 000 kroner. Plasmapanelet består av bitte små glassbobler, som er fylt med fosfor og gass. Disse boblene gir deg forskjellige farger når de tilføres spenning, og til sammen danner de et komplett bilde. Vil du lese mer om teknologien kan du klikke deg inn her.

LED-LCD på sin side har et panel som belyses av en bakgrunnslysning. Disse små diodene er festet på forskjellige måter i dagens skjermer, enten i kanten på skjermen, eller direkte på baksiden av panelet. De med kantmontert LED er som regel veldig tynne, og flere skjermer er rundt tre centimeter tykke. På direkte belyst LED har du også mulighet for å få lokalt slå av lyset på forskjellige deler av bildet. Dette gir en enda mer nøyaktig belysning av bildet.. Vil du lese mer om LED-LCD kan du klikke her.Så hva bør du velge?

Begge teknologiene har sine svakheter og styrker. LED-teknologien har gitt LCD et stort løft, ved å gi skjermene et vesenlig bedre sortnivå, som kan matche plasmaskjermene godt. LED-skjermene har et bredt bruksområde, og egner seg godt både til spill og PC. Plasma har tidligere hatt problemer med at de kunne brenne fast bildet, som for eksempel at en kanallogo kunne permanent være synlig i ettertid. Dette er dog et problem som mer sjeldnere forkommer på dagens plasmaskjermer.

Når det kommer til skarphet er nok LED-LCD hakket bedre enn plasma, hvor vinneren i vår direkte LED kategori, Philips 46PFL9704, hadde et meget skarpt bilde. Men at skjermen er utrolig skarp, er ikke nødvendigvis noe filmelskerne verdsetter. Fargene på plasma har stort sett alltid vært meget gode, men også her gjør LED-LCD det skarpt.

Bevegelse har lenge vært LCD sitt ”problem”, der responstiden på tidligere modeller var nokså høy. På dagens LED-LCD-modeller har imidlertid de fleste 100 eller 200 Hz-teknologi, samt responstid ned mot 1 millisenkund, som for god flyt ved raske bevegelser i bildet. Plasma har også tilsvarende teknologi, men har aldri hatt samme ”problem” med responstid slik LCD har hatt.

Prismessig er det ikke mye tvil om at plasma gir deg mye for pengene. Du kan faktisk få deg en god 50 tommer stor skjerm til under syv tusen kroner på nett. Klart, skal du ha en plasmaskjerm med et utstyrsnivå som for eksempel matcher LED-LCD-skjermene vi testet, må du legge på prisen en del. Men fortsatt er plasma mye for pengene.

Har du en stue mer mye lys, som for eksempel dagslys, vil LED-LCD være bedre egnet enn plasma. Plasma er desto bedre egnet til mørke filmkvelder, selv om det finnes modeller med begge teknologier som har lyssensor. Innsynsvinkelen er dog upåklagelig hos plasma, mens LED-LCD kan bli noe mer blass om du betrakter bildet fra en skrå vinkel.Konklusjon

LED-LCD har kommet som et friskt pust inn på markedet, og gitt LCD-skjermene bedre bildet. Disse skjermene byr på et mye bedre sortnivå en tidligere, og matcher etter vår mening plasma på både dette og farger. Begge teknologiene kan brukes til PC og konsollspill, men LED-LCD-skjermene er bedre egnet til dette enn hva plasma er.

Når det kommer til film vil jo LED-LCD gjøre jobben bra, men det er noe ved plasmaskjermene evne til å vise film som fasinerer. Bildet på plasma er rolig og behaglig, og er å foretrekke når man skal se en god film i mørke omgivelser. Men plasma bør være på tå hev, for LCD har tatt enorme steg med LED-belysning, og spesielt med direkte LED.

Allikevel ville nok undertegnede personlig gått for en LED-LCD, på bakgrunn av at den totalt sett takler de fleste situasjoner meget bra, og faktisk har fått et bilde som kan matche plasma i kvalitet. Uansett vil dette være en smakssak, og vi vil anbefale deg å bruke litt tid på å se på begge teknologiene før du bestemmer deg for hva du vil ha.

Hva syns du er best? LED-LCD eller plasma? Diskuter i forumet.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen