I filmen Skyfall bruker James Bond, her i Daniel Craigs skikkelse, en Aston Martin DB5 1960-modell. (Bilde: MGM / SF Norge)

Hva er alternativet til å vrake bilen til James Bond?

Skyfall-skaperne våget ikke å ødelegge sjelden Aston Martin – gikk for høyteknologisk løsning i stedet.

Den nyeste James Bond-filmen, Skyfall, gjør det svært godt på kino. Bare her hjemme har 520 000 nordmenn fått med seg agent 007s hittil siste eventyr.

Mange la sikkert merke til at en gammel gjenganger også var med i filmen, eller rettere sagt en 1960-modell av Aston Martin DB5, som James Bond første kjørte av gårde med i Goldfinger fra 1964.

Bilen er med andre ord en veteran og en klassiker, og med tanke på hvor mange eksplosjoner og ødeleggelser det pleier å være i en James Bond-film, ville ikke filmskaperne risikere å ødelegge et faktisk eksemplar av den sjeldne bilen.

Løsningen deres? Å ta i bruk en teknologi vi har skrevet en del om de siste årene: nemlig 3D-printing.

Filmbransjen i endring

Aston Martin DB5.
Aston Martin DB5.Foto: Martin Hidinger

3D-printere er i ferd med å revolusjonere filmbransjen, og dette har folkene bak Skyfall fått med seg. Dataanimasjon har i mange år vært den foretrukne metoden for å sprenge uvurderlige gjenstander i fillebiter, men nå går filmindustrien på mange måter tilbake til røttene.

Nå skal det skitne og virkelighetsnære fanges i fysiske modeller, framfor det statiske og rene ved datagrafikk. 3D-printere er derfor en løsning, og det var dette de valgte for den stakkars Aston Martinen.

Realistiske modeller

Bilder av 3D-modellen.
Bilder av 3D-modellen.Foto: Voxeljet

FX-avdelingen ringte til det tyske selskapet Voxeljet, som benyttet seg av en massiv 3D-printer på åtte kubikkmeter for å reprodusere tre modeller av bilen i 1:3-skala.

Hver miniatyr ble faktisk satt sammen av 18 individuelle bestanddeler, slik at de fikk realistisk funksjonalitet som bevegelige dører, panser og bagasjelokk.

En av modellene måtte dessverre bøte med livet i en god, gammeldags Hollywood-eksplosjon, men offeret sikret videre leveår for den originale DB5 – som forøvrig ikke ble skadd under innspillingen.

(Kilde: 3ders.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen