Husker du disse operativsystemene?

Windows 8 og OS X har lært mye av sine forgjengere.

I dag har vi datafolk det ganske behagelig. Vi har raske datamaskiner, gode skjermer og mange verktøy. Én ting skal vi imidlertid prise oss lykkelig over, nemlig operativsystemet datamskinen vår leveres med. Nå kan vi selvsagt være misfornøyde med enkelte funksjoner, eller hvilken retning utviklingen av dem har tatt, men om vi sammenligner med tidligere år har vi heller lite å grine over.

I dataalderens spede begynnelse fantes nemlig ikke operativsystemer som vi kjenner dem i dag. I stedet måtte databrukerne forholde seg til systemer som var skreddersydde for én bestemt type datamaskin. Veien siden den gang har vært lang, og vi skal ta noen stopp langs denne som strekker seg fra det aller første operativsystemet og frem til de nesten helt moderne versjonene. 

Tenk deg at du måtte bruke fundamentalt forskjellige operativsystemer når du logget deg på jobbmaskinen om morgenen, hjemmemaskinen din på kvelden, laptopen din på bussen, og når du var på besøk hos venner som hadde en HP-PC istedet for en Dell-maskin som du hadde. I den tidlige dataalderen gikk det helt greit å sette seg inn i et nytt OS hver gang du byttet datamaskin, for de aller fleste hadde bare tilgang på én, og denne ble byttet ut først etter mange år. Det var dessuten ganske lite du kunne bruke datamaskinene til i forhold til i dag, så kommandoene og rutinene kom raskt. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen