Husker du dette operativsystemet?
(Bilde: Hardware.no)

Husker du dette operativsystemet?

Nå kan du gjenoppleve Amiga 500 direkte i Googles nettleser.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For folk som begynner å bli godt voksne kan det av og til være artig å mimre litt, blant annet ved hjelp av emulatorer som lar deg kjøre gamle spill og programmer.

En Google-ansatt ved navn Christian Stefansen har nå bestemt seg å servere tidligere Amiga 500-eiere en aldri så liten nostalgi-godbit ved å lage en Amiga-emulator som kan kjøres rett fra selskapets nettleser, skriver nettstedet Cnet.

Ved hjelp av den såkalte Native Client-teknologien til Google, som blant annet brukes til å kjøre spill i Chrome, har Stefansen emulert operativsystemet AmigaOS og det tilhørende grensesnittet Workbench - direkte i Chrome-nettleseren.

Brukte fire dager

Dermed har du nå enkel tilgang til det aldrende operativsystemet, nærmere bestemt versjon 1.3, som kom ut i 1987 på Commodores Amiga 500, den mest solgte Amiga-modellen. Den nye Chrome-emulatoren er basert på den allerede kjente UAE-emulatoren (Universal Amiga Emulator).

AmigaOS 1.3 består av 400 000 linjer med kode skrevet i programmeringsspråket C, som Stefansen altså portet til Native Client, en prosess som ifølge ham selv tok kun fire dager, men med en påfølgende «finpuss» som han brukte et par uker på.

Ikke overraskende fungerer emulatoren dermed ikke hundre prosent knirkefritt, med noen bugs her og der, men den skal likevel være god nok til å gi deg Amiga-opplevelsen.

I emulatoren kan du blant annet kjøre de ti første demoene som ble laget til Amiga 500, som mange kanskje vil dra kjensel på, og man kan spille spill via Amiga Forever Essentials-pakken til Chrome. Emulatoren finner du her.

Commodore 64 har også «gjenoppstått»:
Kom ut igjen med kraftig oppgradert innmat »

(Kilder: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen