2014 var et begivenhetsrikt dataår.

Dataåret 2014

2014 var et begivenhetsrikt dataår.

Disse høydepunktene bør du ha fått med deg

Vi oppsummerer det viktigste fra dataåret vi har lagt bak oss.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Et turbulent Internettår

Nakenskandaler, etterettningsorganisasjoner på snokeferd og avkroker fylt med narkotika og ulovligheter (Tek Ekstra). Det var på Internett det skjedde i 2014, og vi merker oss både positive og negative hendelser.

I mars måtte USA innse at Internett var tapt for dem. Amerikanerene har helt siden fødselen kontrollert nettet, men etter hvert som det har vokst seg stadig større, og fått en langt viktigere brikke å spille både for verdensøkonomien og selv verdensstabiliteten enn noen kunne drømme om ved skapelsen, trengtes et uavhengig og nøytralt hjem. Nøyaktig hvordan Internett skal drives i fremtiden, og av hvem, er ikke sikkert, men jakten er nå uansett i gang.

EU påla Google å lytte til personer som ville rydde opp i sine Google-treff.
EU påla Google å lytte til personer som ville rydde opp i sine Google-treff.

Mye takket være stadig mer overvåkning og regulering av folks privatliv så vi i 2014 at kryptering av Internettforbindelen mer enn firedoblet seg samtidig som den skjulte delen av Internett doblet seg. Det er ingen tvil om at mange av de som har vokst opp med Internett synes det er litt skummelt å se den rebelske boltreplassen sin bli stadig mer regulert, og det var kanskje derfor det også skapte svært blandede reaksjoner da det ble kjent at EU påla Google å sensurere søkeresultatene sine. En seier for personvernet mente noen, i veien for demokratiet mente andre. Innen oktober hadde nordmenn ønsket over 6600 nettsider fjernet fra Google-søket.

Mens kampen om eierskap over Internett hardnet til og vi alle jobbet febrilsk med å unngå kunstige sperrer og snoking fra Storebror, åpnet NORID for at nordmenn endelig kunne kjøpe .no-domener på privaten.

Åpningen av .no-domenene var likevel småtteri i forhold til den globale lanseringen av tusen nye toppdomener. I 2014 ble det nemlig mulig å søke seg til både en .app, .cloud, eller .lol-adresse.

Her diskuteres hacking, svindel og konspirasjoner:
Vi dykket ned i under webbens overflate (Tek Ekstra) »

En av de største plagene en kunne oppleve mens man surfet på Internett ble borte i året som gikk, nemlig Java for nettbank. De siste årene har vi skrevet om sikkerhetshull i denne programvaren nesten hver eneste måned i snitt, men med BankID 2.0 fikk vi det vi trengte for å hive den gamle og hullete saken på hodet ut av både nettleseren og maskinen vår om vi ville. Det å besøke nettbanken eller altinn blir dermed langt mindre frustrerende i 2015.

Det er ikke alle som kunne fjerne Java i året som gikk:
Se når du kan kvitte deg med programmet og hvordan du gjør det i vår oversikt »

Piratnedlasting

For et år siden trådte den nye åndsverksloven, kanskje bedre kjent som piratloven, i kraft i Norge. På årsjubileet gjorte Tek opp status, og fant ut av hvilken betydning loven hadde hatt siden den ble innført.

Ble noen bøtelagt eller fengslet for piratnedlasting i 2014?
Vi tok ringerunden til myndighetene »

Selv med piratloven som en del av Norges lover ble 2014 et minst like aktivt år for vår piratdekning som tidligere.

Piratfavoritten The Pirate Bay forsvant sporløst på tampen av 2014, etter at svensk politi aksjonerte mot serverene deres.
Piratfavoritten The Pirate Bay forsvant sporløst på tampen av 2014, etter at svensk politi aksjonerte mot serverene deres.Foto: Shutterstock / The Pirate Bay

Det mest begivenhetsfulle skjedde likevel ikke før i desember, da piratenes umåtelig populære og til nå trygge havn brått forsvant sporløst over natten. The Pirate Bay rakk aldri å komme tilbake før 2014 tok slutt, og skal vi tro en av de origianle bakmennene håper han The Pirate Bay aldri gjenoppstår.

Samtlige Pirate Bay-bakmenn har, eller var i 2014 i ferd med, å sone ferdig sine fengselsstraffer i forbindelse med sin tilknytning til siden.  

Som i fjor svartmalte bransjen VPN-teknologien. De sammenlignet VPN-brukere med pirater, til tross for at stadig flere VPN-tilbydere i 2014 gikk til skrittet å blokkerte fildeling gjennom sine servere.

Helt på tampen av året lakk også rettighetsbransjens piratforsvarsplaner. Tidligere har de ikke lykkes med virkemidlene sine, men bare 2015 vil vise om piratene overlever enda et år med trusler, betalingsblokkeringer og sensur av søkeresultater.

Hvorvidt det fortsatt vil være så mange pirater igjen å kjempe mot fremover er imidlertid en enda mer interessant utvikling å følge. Mye tyder nemlig på at pirataktiviteten var på full fart nedover i hele 2014, og grunnen? Sjokkerende nok at bransjen endelig har latt lovlige alternativer til torrents komme skikkelig på banen.

Tingenes Internett

Intel-sjefen forteller om smartting på IDF 2014.
Intel-sjefen forteller om smartting på IDF 2014.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

2014 var året da livene våre skulle berikes av smartprodukter (Tek Ekstra) som alle skulle kommunisere med Internett, enten det var kjøleskapet, vaskemaskinen eller klærne dine. Ingen har foreløpig sett så mye til alle disse smarte Internettingene, kanskje med unntak av alaskens smartklokker, men så er også teknologien også ganske ny og det enda en liten stund til 2022 – da så godt som alt du eier og har skal være smart.

Det er bare å vende seg til tanken:
Smartting kommer for å bli, mener vår journalist »

Det kunne lett latt seg gjøre å fortsette å oppsummere om både et turbulent Bitcoin-år, Steam Machines som fortsatt lar vente på seg, enkel strømming med Google Chrome eller selskaper som sliter (Tek Ekstra). Vi velger imidlertid å avrunde dataåret 2014 her, i det vi akkuratt har bikket over i 2015, med de messer, skandaler og gladsaker som det helt sikkert vil føre med seg.

Vi håper likevel du vil dele dine synspunkter og erfaringer fra året som gikk i kommentarfeltet nedenfor, og fortelle hva du tror IT-året 2014 kommer til å bli husket for. Blir det kanskje Oculus Rift, eller blir det regjeringens datalagrings-rettrett? Kanskje det vil bli noe vi ikke tok med i denne oppsummeringen?

Vi i Tek-redaksjonen ser likefullt frem til å servere våre lesere mange spennende nyheter, reportasjer og tester av alt 2015 garantert vil bringe. Takk for at du var med oss i året som gikk, vi håper dere alle sammen får et glimrende nytt teknologiår i 2015!

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen