2014 var et begivenhetsrikt dataår.

Dataåret 2014

2014 var et begivenhetsrikt dataår.

Disse høydepunktene bør du ha fått med deg

Vi oppsummerer det viktigste fra dataåret vi har lagt bak oss.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple-året

Mens noen selskaper valgte å splitte opp og gå hvert til sitt, ble andre enda større. Apple ble i år kåret til verdens mest verdifulle merkevare og steg til nye høyder på børsen – til tross for at den helt store innovasjonen slettes ikke er tilstede. En firkantet smartklokke, en iMac med et griselekkert 5K-panel og nye litt bedre iPhoner fikk vi likevel og vi virker å være fornøyde med det.

Yosemite endret Mac-en din i år.
Yosemite endret Mac-en din i 2014.

En annen stor lansering var OS X Mavericks, Apples seneste operativsystem som ble lansert i høst.

Mavericks befestet Apples posisjon som et selskap som tenker helhetlig, ved å for første gang tilby full integrasjon mellom Mac, iPad og iPhone. Ring eller tekst fra hvilken enhet som helst og fortsett der du slapp i dokumenter uansett hvilke enheter du sitter på. Aldri før hadde det vært så enkelt å jobbe litt her og litt der, eller like smidig å kommunisere med omverdenen.

Microsoft-året

Sataya Nadella ble ny sjef i verdens viktigste IT-selskap i 2014.
Sataya Nadella ble ny sjef i verdens viktigste IT-selskap i 2014.Foto: Microsoft

Microsoft har de siste årene gått på noen smeller, og de største av dem er det nok den nå avgåtte toppsjefen i selskapet, Steve Ballmer, som nok har stått for. I 2014 gjennomførte Microsoft tidenes snuoperasjon. Ballmers erstatter, Sataya Nadella kom på plass og selskapet droppet endelig den gamle traveren Windows XP. Dermed kunne enda flere ressurser settes inn på fremtidens operativsystem, som etter ryktene virket svært lovende.

Til stor jubel har vi i Tek kunnet servere leserne våre den ene gledlige nyheten etter den andre som omhandlet nye Windows i 2014. For det første ble det i 2014 klart at Microsoft hopper bukk over både startskjermen og et helt versjonsnummer. Windows 8.1-erstatteren er nemlig, ifølge Microsoft, så mye mer enn bare 8+1.    

Utover høsten ble det klart at den gode gamle startmenyen returnerer i en oppusset versjon, at du kan boltre deg over flere virtuelle skrivebord og at Microsoft går tilbake på mye av designfilosofien bak flis-appene.

Du kan teste Windows 10 allerede i dag:
Slik kommer du i gang »

Microsoft etterlot dessuten 2014 med en skikkelig cliffhanger som vi heldigvis ikke må vente så alt for lenge med å få svaret på. Senest denne uken spant nemlig ryktemølla opp igjen, da selskapet ifølge kilder skal jobbe med en helt ny nettleser for Windows 10 som ikke heter Internet Explorer.

Hvordan mottakelsen av Windows 10 blir får vi imidlertid ikke vite før det slippes, formodentlig mot slutten av 2015. Inntil da har Microsoft uansett nok å ta fatt i.

Bærbare trender

Mange privatpersoner og spesielt bedrifter står over Windows 8. Om Windows 10 blir like bra som ting tyder på kan det uten tvil føre til en oppsving for PC-markedet som sliter i motbakke for tiden.

2014 har likevel servert oss en rekke lekre og funksjonelle bærbare PC-er, men det var også et skikkelig opp- og ned-år for produsentene. Etter tidenes dårligste år for bærbarsalg i 2013 kom meldingen om at Sony avsluttet alt salg av sine bærbarmodeller i februar. Bare et halvt år etter, i september, stakk også Samsung halen mellom beina og smøg seg ut av samme marked for Europa – trolig for å satse for fullt på det langt større nettbrettmarkedet.  

Rom for spesielle, kraftige og fleksible bærbare datamaskiner var det imidlertid fortsatt, noe MSIs GT80 med makaniske taster, Asus' G751 med sine vanvittige krefter, og Lenovos Yoga 3 Pro så klart viste.

Årets jubilanter

Intet år uten, og for 2014 finner vi noen virkelige storkarer blant jubilantene.

WWW 25 år

Vi besøkte Webbens fødested i jubileumsåret. Her fra forskningsstasjonen CERN i Sveits.
Vi besøkte Webbens fødested i jubileumsåret. Her fra forskningsstasjonen CERN i Sveits.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Selvsagt er det eldstemann som skal hylles først, og det var ingen ringere enn selveste webben som fylte 25 år i mars.

Tenk at det allerede er 25 år siden World Wide Web ble oppfunnet av Sir Tim Berners-Lee. Utviklingen har mildt sakt gått raskt siden den gang, men også Berners-Lee arbeidet effektivt da han i sin tid skapte IT-tidsalderens viktigste oppfinnelse. Det tok ham nemlig bare noen måneder å sette sammen utkastet til webben og få alt opp å gå (Tek Ekstra).

 – I det kvarte århundret som har gått har nettet endret verden på en måte jeg aldri kunne ha forutsett. Det har generert milliarder av dollar i økonomisk vekst, snudd data om til det 21. århundrets form for gull og sørget for innovasjon innen både utdanning og helse, sa Berners-Lee i forbindelse med markeringen av jubileet.

Også den norske Internett-pioneren Håkon Wium Lie, som skrev Norges første nettsider og dessuten står bak CSS-standarden, som bestemmer hvordan nettsider skal se ut, delte sine ord om webbens betydning da Tek intervjuet ham i 2013:

Les hele intervjuet av Wium Lie på Tek Ekstra »

Linux 20 år

Linus Thorvalds Linux har trollbundet manges hjerter i løpet av sine 20 års levetid.
Linus Thorvalds Linux har trollbundet manges hjerter i løpet av sine 20 års levetid.

Da Linux ble født for 20 år siden så IT-landskapet helt forskjellig ut fra i dag. De store aktørene var Microsoft og IBM, mens Apple fortsatt var av ubetydelig størrelse. Verken Internett, mobiltelefoner eller hjemme-PC var heller noe særlig snakkis.

Likevel skulle en finsk IT-student i 1991 legge grunnlaget for et system som senere skulle utfordre de etablerte, muliggjøre stor nyvinning og hente lovord fra mange av dagens største IT-personligheter både for sin teknologi og filosofi.

Studenten heter Linus Torvalds, og han ville få mer ut av maskinen sin, mer enn hva operativsystemet tillot. Resultatet ble at han utviklet en helt egen operativsystemkjerne og ga den bort gratis, med fri mulighet til å endres på.

Det er imidlertid datoen 14. Mars 1994, nå 20 år siden, som skrev seg inn i historiebøkene. Da ble nemlig versjon 1.0 av Linux-kjernen lansert. Mens Linux lenge var, og til stor grad fortsatt er et system for de spesiellt interesserte, tyder ting på at operativsystemet seiler i medvind. I mars, måneden da operativsystemet fylte 20 år, hevdet blant annet den mest utbredte Linux-distribusjonen, Ubuntu, at over 22 millioner brukere så langt hadde hoppet på toget.  

Les hele historien om Linux på Tek Ekstra »

Facebook 10 år

Mye har skjedd med Facebook siden den første versjonen for 10 år siden.
Mye har skjedd med Facebook siden den første versjonen for 10 år siden.

Om du ikke vil tro at det allerede er så lenge siden webben og Linux ble født, da kommer det kanskje ikke som noen god melding at du har blitt 10 år eldre siden Mark Zuckerberg kjørte i gang sin gullgruve «The Facebook» på amerikanske universiteter i februar 2004.

Det skulle ta noen år før fjesboka hans ankom Norge, men når den dukket opp var vi med alle mann. Først ungdommen, så foreldre, og til slutt grandtanter og besteforeldre med.

Facebook er fortsatt et av verdens raskest voksende sosiale nettverk med mer enn 1,4 milliarder brukerkontoer, selv om interessen og bruksmønsteret for de fleste nok har endret seg en hel del siden tjenestens barndomsår.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen