Huskeliste for bedre sikkerhet

Dette er en huskeliste for bedre sikkerhet i Windows. Rekkefølgen må ikke nødvendigvis følges hele veien, men de fire første sakene er nok de viktigste:

1. Hold Windows oppdatert

Kanskje den viktigste grunnen til omfattende spredning av datavirus er at mange brukere sjelden eller aldri oppdaterer Windows.

De som ønsker å slippe å tenke på slike oppdateringer hele tiden, kan slå på automatisk oppdatering. Gjelder kun Windows ME, 2000 og XP.

Bruker du Windows ME eller 2000 (med siste Service Pack) eller Windows XP, kan du gjøre dette på følgende måte:

Kontrollpanel - Automatiske oppdateringer

Har du Windows XP, høyreklikk på "Min datamaskin"

Egenskaper - Automatisk oppdatering

Sett hak ved "hold datamaskinen oppdatert".

Still inn "last ned oppdateringene automatisk..." og klikk på OK.

Ønsker du ikke å slå på automatisk oppdatering, bør du besøke nettsiden windowsupdate.microsoft.com regelmessig, hvis du ønsker å slippe at PCen din blir infisert av ormer.

Du får også tilgang til Microsofts Windows Update-tjeneste via Start-menyen, men denne virker ikke alltid fordi lenken kan være feil.

Advarsel: Får du "oppdatering" (patch) fra Microsoft via e-post, bør du slette den umiddelbart. Microsoft sender aldri oppdateringer via e-post, i hvert fall ikke som vedlegg. Det er noen som prøver å lure deg. Les mer.

2. Ikke kjør alle e-post vedlegg ukritisk

Unngå å åpne epost-vedlegg med mindre du har avtalt med avsender å motta vedlegg. Slike vedlegg kan nemlig tilsynelatende komme fra venner og kjente, men avsenderadressen kan være forfalsket,

3. Bruk et antivirus-program

Bruker du Internett en del, er du ekstra utsatt for datavirus. Ikke alle datavirus er like synlige, derfor bør du bruke et antivirus-program som oppdateres ofte.

Har du ikke antivirus-programmer installert allerede, finnes en rekke gratis alternativer, for eksempel AVG. Se forøvrig vår datavirus-guide.

Det finnes også en rekke nettsider som tilbyr gratis virus-skanning av din PC via Internett. Disse bør ikke erstatte et vanlig antivirus program, men kan brukes i tillegg. Les mer

4. Bruk brannmur

Er PCen din tilknyttet Internett, spesielt hvis det er "bredbånds"-tilknytning som for eksempel ADSL, bør du installere et program som beskytter PCen mot ønskede besøk (datainnbrudd).

Bruker du Windows XP, har denne innebygd brannmur, og denne kan du gjerne bruke. Den er ikke avansert, men for de fleste hjemmebrukere er den god nok.

Bruker du andre Windows-versjoner finnes mange alternativer, men ønsker du en gratis brannmur kan vi anbefale for eksempel ZoneAlarm. Et godt alternativ for de som ønsker en enkel men likevel en sikker brannmur. Se også VisualZone, et tilleggsprogram som øker muligheten i gratisprogrammet ZoneAlarm. Les mer.

Er du usikker på om brannmuren din holder mål, det vil si om den virkelig beskytter PCen din, kan du bruke en gratis tjeneste (ShieldsUp) på Internett for å sjekke dette. Les mer.

5. Sikker surfing

Internet Explorer er nok ikke verdens sikreste nettleser, selv om Microsoft mener noe annet, se vår tidligere sak. Poenget er at det er brukeren selv som må sørge for å laste ned oppdateringer og foreta diverse innstillinger for å heve sikkerheten, og dette er nok ikke alle som gjør eller vet hvordan skal gjøres.

Du kan gjøre Internet Explorer sikrere ved å endre innstillinger. Les mer. Du kan eventuelt bruke Internett for å teste sikkerheten i Internet Explorer Les mer.

Et alternativ er å bruke en annen nettleser, for eksempel Opera eller Mozilla.

6. Bli kvitt spionprogrammer

Bruker du Internett en del, kan du ikke unngå at det før eller senere lastes ned diverse plagsomme programmer på PCen din, uten at du er klar over dette. Spionprogrammer er laget for å hente informasjon om deg og din PC og overføre informasjonen tilbake over Internett. Dette medfører også at PCen din får dårligere ytelse. Vi anbefaler Ad-aware for å bli kvitt spionprogrammer.

Det finnes også programmer som blokkerer spionprogramer, det vil si forhindrer at slike programmer installeres i utgangspunktet. Les mer om SpyBlaster.

Vær klar over at diverse programmer du laster ned fra Internett, kan inneholde skjulte spionprogrammer. Dette gjelder spesielt fildelingsprogrammer som KaZaa og Morpheus, bare for å nevne noen få. Du finner en liste over spionprogrammer på Spywareguide.com.

7. Uønsket e-post (spam)

De aller fleste som bruker Internett opplever at spam (uønsket e-post) øker kraftig i omfang, noe som er i beste fall irriterende, men i verste fall tidskrevende og kostbart for både hjemmebrukere og bedrifter. Her finner du informasjon om spam og forslag til tiltak mot spam. Les mer.

Det finnes en rekke filtre som fjerner spam, for eksempel SpamPal.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen