TEST: Husets geniale musikkmester
Test

Husets geniale musikkmester

Testresultater

Squeezebox Duet

Positive ting Praktfull streamet lyd uten kabler. Frigjør MP3-musikken fra PC-harddisken og leverer all slags nettradio. Fungerer selv når PC-en er avslått. Svært enkel å betjene.
Negative ting Omfattende installasjon. Høy pris.0

Testresultater

Squeezebox Duet

Positive ting Praktfull streamet lyd uten kabler. Frigjør MP3-musikken fra PC-harddisken og leverer all slags nettradio. Fungerer selv når PC-en er avslått. Svært enkel å betjene.
Negative ting Omfattende installasjon. Høy pris.0
Å sende (streame) musikk og nettradio gjennom trådløse hjemmenettverk fungerer utmerket. Vi har selv brukt musikkspilleren Roku SoundBridge M1000 siden tidenes morgen. Den har frigjort heftige MP3-låter fra PC-hardisken, og formidlet dem trådløst til Roku-boksen ved stereoanlegget i stuen.

Roku er senere forbigått av Sonos Digital Music System og Squeezebox fra Sling Devices som i 2006 overtatt og relansert av Logitech som Squeezebox Classic. På vårparten i år kom Logitech Squeezebox Duet, og i september ble Squeezebox Boom lansert.

Unike Squeezebox Duet
Vi har testet Squeezebox Duet - en musikkspiller med splittet personlighet: Den består nemlig av en basestasjon i pocketbok-størrelse og en lekker fjernkontroll med 2,4 tommers fargeskjerm. Vi satte den vesle, kullsvarte basestasjonen med innebygd 802.11g trådløsadapter ved siden av hjemmekinoanlegget, og koblet den til anlegget med vanlig analog kabel. Alternativt kan vi bruke digital optisk- eller koakskabel.

Logitech Duet basestasjon er kompakt. Her ligger den øverst på Get HD-PVR som igjen står på en Yamaha hjemmekinoreceiver. (Alle foto: Bjørn B. Brøndbo)

Musikk når PC-en hviler
Duet-fjernkontrollen er genial. Også den har innebygd 802.11g trådløsadapter. Dermed kan den kommunisere direkte med musikkserveren Logitech SqueezeNetwork via hjemmenettverket, og streame musikk fra musikktjenester og radiostasjoner til basestasjon og stereoanlegg når PC-en er avslått. Det er en kjempefordel.

Når PC-en slås på, får vi dessuten tilgang til harddiskens musikkbibliotek. Squeezebox håndterer alle musikkformater bortsett fra kopibeskyttede DRM-filer.

Kobles til trådløsnettet
Når vi slår på fjernkontrollen, åpner en veiviser på skjermen: Velg land, velg nettverk, velg kryptering og skriv inn krypteringsnøkkel. Deretter kobler den seg til nettverket, laster ned oppdateringer, kobler seg til basestasjonen og programmerer den.

Duet-fjernkontrollen fungerer aldeles nydelig, enten musikken kommer fra nett eller fra PC.

Musikkbibliotek hos MP3tunes
Vi bruker PC-en for å koble oss til Logitech SqueezeNetwork på nettet. Der oppretter vi konto og oppgir hvilke musikktjenester vi ønsker. Det er svimlende mange å velge blant og lett å legge til norske stasjoner. Noen musikktjenester er gratis, mens andre koster penger.

Den mest interessante er MP3tunes. Hvis vi overfører vårt eget musikkbibliotek fra harddisken til MP3tunes, kan Squeezebox-en nemlig avspille vår egen musikk via Internett når PC-en er avslått. 60-dagers prøveabonnement på MP3tunes er gratis.

Omfattende installasjon
Med iTunes i PC-en får Squeezebox straks direkte tilgang til musikken på harddisken. MediaMonkey som vi selv bruker, virker imidlertid ikke. I stedet må vi laste ned og installere musikkprogrammet SqueezeCenter fra Logitech. Å installere og sette opp alle delprogrammer og kontoer er slett ikke vanskelig, men omfattende og fiklete for den som ikke er vant til slikt.

Musikkprogrammet Logitech SqueezeCenter holder styr på musikkbiblioteket i PC-en.

Betjening på iPod-vis
Etterpå går alt som en drøm. Musikksystemet er lekende lett å betjene. Den lekre, blanke fjernkontrollen med skrollhjul og knapper fungerer som en iPod. Fargeskjermen viser sporene, artistene, plateomslagene og korte nyhetsmeldinger (RSS) fra nettet. Spillister opprettes på direkten, og favorittnettradioer samles for seg. Alt kan skreddersys. Vips har vi enkel tilgang til hele musikkbiblioteket i PC-en, ny musikk i alle sjangere fra nett, og vi slipper å reise oss fra sofaen for å bytte plater i CD-spilleren. Herlig!

Nye Squeezebox Boom
I midten av september lanserte Logitech den nye Squeezebox Boom - en bastasjon med trådløsadapter, forsterker og høyttalere i en og samme boks, samt en enkel fjernkontroll. Musikkspilleren Boom trenger altså ikke tilkobling til stereoanlegg, og fungerer selv om PC-en er avslått. Derved blir Boom en praktisk nettradio og musikkmaskin i kjøkkenet, eller en gedigen klokkeradio med stor alarmknapp på soverommet. Lydkvaliteten er utmerket, men er ingen match for Squeezebox Duet med stereoanlegg og store golvhøyttalere.

Logitech Boom er alt-i-ett - en høykvalitets nettradio som også formidler musikk fra PC-en.

Ikke akkurat gratis
De smarte musikkspillerne fra Logitech er ikke akkurat billige. Squeezebox Duet med fjernkontroll og basestasjon koster fra 2.900 kroner i nettbutikkene. Squeezebox Classic koster fra 1.500 kroner, mens nye Boom koster 2.300 kroner. De to siste kan eventuelt suppleres med Duet-fjernkontroll til 2.000 kroner.

Alle Squeezebox-ene er kompatible med hverandre. Duet-fjernkontrollen kan eventuelt styre flere Squeezebox-er rundt om i boligen.

Og hva er konklusjonen?
Logitechs Squeezebox-familie gjengir streamet musikk klart og rent fra Internett og fra PC. Bare hi-fi-friker vil klage på lyden. Duet spiller musikk og radio når PC-en er slått av - og med MP3tunes får vi dessuten tilgang til vår egen musikk via Internett. Fjernkontrollen er genialt enkel å bruke. Nå venter vi bare på en Squeezebox som streamer video like bra.


Norges beste mobilabonnement

Januar 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telipol Fri 6GB


Jeg bruker mye data:

Telipol Fri 12GB


Jeg er superbruker:

Telipol Fri 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen