Grace Hopper.
Grace Hopper. (Bilde: Wikipedia Commons)

Hun gikk i bresjen for moderne programmering

Ville fylt 107 år, hylles nå av Google.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er vel ingen dristig påstand å si at det ikke finnes så mange kvinnelige pionérer i IT-industrien, men ett av hederlige unntakene er i alle fall den amerikanske dataingeniøren og marineoffiséren Grace Hopper.

Hopper er antakelig ikke godt kjent for de fleste, men hun var blant annet annet hovedpersonen bak et av de eldste programmeringsspråkene, og dermed en viktig bidragsyter i utviklingen av IT-teknologien.

Jobbet med de første datamaskinene

Som Cnet nå melder ville Hopper, som døde i 1992, fylt 107 år den 9.desember. Dette vil søkegiganten Google markere på sitt eget sedvanlige sett, nemlig med en egen Google-logo, eller «Doodle», på den amerikanske søkeforsiden.

Google hyllet Hopper med denne logoen på mandag.
Google hyllet Hopper med denne logoen på mandag.Foto: Google

Grace Hopper er blant annet kjent for å være blant de første som jobbet med å programmere den elektromekaniske datamaskinen Mark 1, som ble bygd i 1944 og regnes som en av de tidligste datamaskinene.

Noe senere, i 1949, var hun en av dem som arbeidet med UNIVAC 1, som var en av de aller første kommersielle datamaskinene produsert i USA.

Stod bak «COBOL»-språket

Det Hopper imidlertid er mest kjent for er at hun stod i spissen for utviklingen av programmeringsspråket COBOL (Common Business Oriented Language), som dukket opp i 1959 og anses for å være det eldste moderne programmeringsspråket for datamaskiner.

Det unike med COBOL var at det var det første programmeringsspråket som kunne håndtere bokstaver og ord, i stedet for kun tall, noe som langt på vei la grunnlaget for en datateknologisk revolusjon.

Et av de mindre «viktige», men likevel kuriøse bidragene til Grace Hopper er for øvrig at hun var personen som populariserte det kjente datauttrykket «bug». Uttrykket ble brukt i et tilfelle hvor en av Hoppers medarbeidere oppdaget at et ekte insekt («bug» på engelsk) hadde forårsaket en feil på en Mark II-maskin i 1949.

En annen viktig pionér var William C. Lowe:
Han bygde IBMs aller første PC »

(Kilder: PC Magazine, Cnet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen