53-årige Jan Scheuermann er lam fra nakken og ned, men klarer likevel å kontrollere denne robotarmen. (Bilde: University of Pittsburgh)

Hun er helt lam, men styrer denne robotarmen

Hvordan er det mulig?

For 13 år siden fikk Jan Scheuermann en lidelse som gjorde at hun gradvis mistet kontrollen over kroppen. I dag er den 53 år gamle kvinnen fra Pennsylvania lam fra nakken og ned, men det hindrer henne ikke i å spise sjokolade med en robotarm som hun styrer.

Ved hjelp av implantater i hjernen kan hun lett gripe og flytte mange ulike objekter med robotarmen, på samme måte som med en vanlig menneskearm.

Scheuermann har tatt del i en studie på universitetet i Pittsburgh, og eksperter i feltet forteller at kontrollen og flyten er noe av det mest imponerende de har sett hittil.

Elektrisk aktivitet

To sensorer på 4 x 4 mm er plassert i de motoriske delene av hjernebarken til Scheuermann. Ved hjelp av hundre bittesmå nåler, er hver sensor i stand til å fange opp elektrisk aktivitet fra rundt 200 individuelle hjerneceller.

De elektriske pulsene fra nevronene blir deretter oversatt til kommandoer om å bevege den robotiske armen, som både kan bøye seg ved albuen og gripe tak i objekter.

I løpet av 14 ukers trening, har Scheuermann klart å bli stadig flinkere til å bruke armen til normale gjøremål.

Beste forsøket hittil

Ifølge professor Andrew Schwartz fra Pittsburgh-universitetet er dette de foreløpig beste bevegelsene man har fått til med hjernestyrt robotikk.

– Bevegelsene er sømløse og mye bedre enn noe som har blitt demonstrert tidligere. Jeg mener at det er et bevis for at denne teknologien kan hjelpe mennesker med ryggmargskader, sier han til BBC.

Forskningen og prøvene har foregått i et laboratorium, slik at de ikke er klare til å bli overført til hjemmet riktig ennå. Forskerne prøver likevel å feste robotarmen på rullestolen til Scheuermann, slik at hun kan bruke den i hverdagen.

Forskerne jobber også med å gi armen sensorer slik at følelsen av berøring kan bli overført til brukeren.

Se også videoen nedenfor:


(Kilder: Reuters, BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen