Huaweis Lite-modeller sliter med Netflix og HBO Nordic
(Foto: Niklas Plikk, Tek.no)

Huaweis Lite-modeller sliter med Netflix og HBO Nordic

Også kliss nye P20 Lite mangler viktig strømmestøtte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den siste tiden har vi testet en rekke ulike telefoner fra Huawei, og én ting har blitt ganske tydelig. På de billigste modellene, som ofte går under navnet Lite, er det rett og slett ikke støtte for HD-strømming fra tjenester som Netflix.

I tillegg har det de siste dagene blitt varslet om store problemer med HBO Nordic-appen på de rimeligste Huawei-modellene. HBO har selv svart i kommentarfeltet på Google Play at de ikke støtter produsentens telefoner.

Akkurat hvorfor HBO-appen ikke fungerer som forventet er foreløpig uklart. Alle kommentarene synes å ha kommet inn siden den 12. mai, men siste appopdatering som ligger ute nå er fra mars. På våre testenheter har vi ikke hatt problemer med HBO Nordic, så dette ser ut til å være et problem som ikke er konsekvent, eller så har HBO rullet tilbake en appopdatering som har skapt problemene.

For svak videokryptering for Netflix

Netflix-problemene har derimot en tydelig årsak, og den er den samme som rammet OnePlus 5 i fjor.

Her mangler det nemlig støtte for Widevine Level 1-kryptering. Disse Huawei-modellene har kun Widevine Level 3:

  • Huawei P10 Lite
  • Huawei P Smart
  • Huawei Mate 10 Lite
  • Huawei P20 Lite
Til venstre er den vanlige P20-utgaven med nytt brikkesett og full DRM-støtte, mens P20 Lite til høyre har eldre innmat og mangler krypteringen som skal til for HD-innhold i Netflix. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Såvidt vi kan se er det telefonene har felles at de har systembrikker fra midt i hopen, altså brikker i Huaweis egen Kirin 600-serie. Ved testen av Huawei P Smart fikk vi beskjed om at det var maskinvarebegrensninger som gjorde at telefonen manglet støtte.

Den gang gikk det ikke tydelig frem at det kan ha vært selve Kirin-brikkesettet som rett og slett ikke støtter den viktige DRM-løsningen.

Med tanke på at spesielt Mate 10 Lite og P20 Lite begge startet sine liv i salgshyllen til mellom 3500 og 4000 kroner er ingen av dem helt for billigtelefoner å regne. Her bør altså slikt være på plass, og i hvert fall ikke tilsynelatende systematisk mangle.

For OnePlus 5 kom det en oppdatering som fikset bedre DRM-støtte på telefonen, men produsenten krevde at brukerne sendte inn telefonene sine for å få oppdateringen. Hvor mange som endte med å gjøre det er uvisst, og det er usikkert hva som eventuelt skal til for at Huawei-mobilene får full Widevine-støtte.

Leverer ikke HD-kvalitet

Konsekvensene av mangelen er først og fremst at enkelte tjenester ikke leverer HD-oppløst video. Da er det spesielt snakk om Netflix og Amazon Prime som begge bruker Widevine-krypteringen og krever øverste nivå for å tilby noe mer enn standardoppløst video.

Med tanke på at samtlige telefoner har HD-skjerm i en eller annen form er det litt kritisk at Huawei ser ut til å ha dette som en systematisk mangel i de rimelige modellene.

Det hører forøvrig med til historien at alle modellene vi har testet fra midten av prisstigen og opp hos Huawei har Widevine Level 1-krypteringen som skal til for å få HD-oppløst video fra de nevnte tjenestene.

Det inkluderer P20 Pro, P20 og Mate 10 Pro for å nevne noen.

Hva skyldes de siste HBO Nordic-problemene? 

Slik er noen av reaksjonene på HBO Nordics Google Play-side. Foto: Skjermdump

I dag ble det også kjent at Huaweis Lite-enheter også ser ut til å slite med HBO Nordic. Som ITavisen skrev har tjenesten svart forholdsvis generelt at de ikke støtter Huawei-telefoner.

I forsøk med alle Huawei-mobilene vi hadde for hånden fungerte HBO Nordic problemfritt, inkludert med Mate 10 Lite og P20 Lite.

Det kan naturligvis hende at HBO også kolliderer i den samme DRM-mangelen som gjør at Netflix bare gir lavoppløst video, men all den stund problemet ikke virker konsekvent på tvers av telefoner er det litt verre å si hva problemet kan komme av.

Akkurat hvorfor HBO mener at de ikke støtter Huawei i det hele tatt vet vi heller ikke. Vi har spurt både Huawei og HBO Nordic om å kommentere funnene, og det eneste svaret vi så langt har fått var fra HBO Nordics kundetelefon: 

– Vi har egentlig aldri hatt offisiell støtte for Huawei-enheter, men brukere har kanskje opplevd at det har fungert problemfritt, eller med bare noen småfeil. Det er likevel ikke noe vi har kunnet garantere.

Noe må vel ha skjedd i det siste, ettersom det har kommet så mange klager nå. Er det HBO Nordic, Huawei eller Google som har gjort noen endringer?

– Det har jeg ikke informasjon om. Det kan eventuelt være en Android-oppdatering som Google har kommet med. Ikke noe vi direkte har gjort.

Huaweis toppmodeller er fullt utstyrt med videokrypteringen som trengs for Netflix i HD. Én av disse er P20 Pro som også har et fabelaktig kamera - les testen her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen