Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Denne kan noe iPhone 6S ikke kan

Huaweis «3D-touch» fungerer litt annerledes enn Apples løsning.

Huawei lanserte under elektronikkmessen IFA en versjon av Huawei Mate S kalt Premium. Denne telefonen har i likhet med nye iPhone 6S en skjerm som reagerer ikke bare på berøring, men også på hvor hardt du trykker.

Apple kaller den nye funksjonen 3D Touch.
Apple kaller den nye funksjonen 3D Touch. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple med tre nivåer

Apple har brukt det som kalles Force Touch på sin smartklokke og på pekeplatene på sine bærbare PC-er. Her han du berøre som vanlig, men i tillegg trykke lett, og dermed få en respons fra maskinvaren.

På iPhone 6S er det i tillegg mulig å trykke seg ytterligere ett steg videre. På denne måten får du med andre ord tre nivåer for berøringsteknologien.

Vi fikk prøve hvordan dette virker i praksis under lanseringen av iPhone på tirsdag. Vi likte 3D Touch på iPhone 6S umiddelbart »

Huawei med trinnløs trykkfølsomhet

Huawei har valgt en annen tilnærming. Her kan du trykke gradvis hardere, og få en trinnløs respons. Du kan for eksempel trykke på et bilde og zoome inn i dette. Trykker du hardere, så zoomer du deg enda lenger inn. Tar du bort trykket, så blir bildet mindre igjen.

Ifølge Huawei er det to kapasitive sjikt i telefonen. Det ene ligger i overflaten av LCD-panelet, mens det andre ligger under. Det øverste sjiktet oppfatter hvor du trykker, mens det underliggende registrerer hvor hardt trykket er. Om trykket er lettere enn 100 gram, vil det bare registreres som berøring, på samme måte som på dagens skjermer. Men fra 100 gram til 400 gram måler telefonen trykket trinnløst. Å trykke med større kraft enn 400 gram har liten hensikt.

En av de nye innovasjonene er Knucle Sence. Skriver du en C med fingerknoken dukker kameraet opp.
I tillegg til å registrere at du bruker en knoke, kan skjermen kjenne hvor hardt du berører den.Foto: Odd Richard Valmot, Tek.no

Kan brukes som vekt

Da vi snakket med Huaweis representanter om dette i går, ble vi fortalt at registreringen er kapasitiv, og at dette gjelder for både berøring og trykk. Mens andre mobiler måler berøring etter X- og Y-akser, måler telefoner med 3D-touch også etter en Z-akse.

Det at Huaweis telefon reagerer trinnløst, og ikke bare i tre nivåer, er ifølge Huawei unikt for denne telefonen. Under IFA ble trykkfølsomheten demonstrert ved at telefonen ble brukt som en vekt med et vannglass plassert på skjermen. Vekten kan imidlertid bare vise verdier mellom 100 og 400 gram.

Vekten er riktig nok ikke særlig nøyaktig, og følgelig lite egnet til å måle opp ingredienser under matlagingen.

Huawei lanserte sin Mate S Premium en uke før Apple lanserte iPhone 6S, men det er likevel Apples modell som kommer først i butikk. iPhone er ventet i oktober, mens det er usikkert om Huawei Mate S Premium kommer før nyttår. 

Vi prøvde Huaweis nye toppmodell på IFA: 
Les vår sniktitt på Huawei Mate S >>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen