Test Huawei Vision U8850

Vi har testet kinesernes nye flaggskip

Forgjengeren fikk en uforbeholden sekser - klarer Huawei å gjenta suksessen?

Huawei har gjort seg bemerket som leverandør av billige Android-telefoner her til lands. Vi har tidligere vært begeistret for kombinasjonen mye funksjonalitet for lite penger, som for eksempel i testen av U8800. Dette er forøvrig det nærmeste vi kommer en forgjenger til dagens testtelefon: U8850, bedre kjent som Vision.

Huawei har hittil vært synonymt med billige, men også forholdsvis enkle telefoner. Med U8850 prøver de å henvende seg til de som vil ha en nærmest fullspekket Android-telefon til en billig penge. De aller fleste av oss, altså.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 11,8 x 5,9 x 9,9 cm
Vekt: 121 gram
Skjerm: TFT, 3,7 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volum
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: MicroSD, inntil 32 GB
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Android OS 2.3.5

Firmware: Android 2.3.5
Pris: Fra 2700 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Nøytralt og funksjonelt design
 – God plassutnyttelse
 – Oppdaterte Android-menyer
– Enkel og grei uten noe oppstyr

dsad
 – Periodisk treg respons i 3D-menyene
 – Litt knotete å skrive på
 – Litt stiv pris
– Fysiske knapper lite ergonomiske
– Enkel og grei uten noe oppstyr
Huawei Vision stikker seg ikke frem på noen måte.
Huawei Vision stikker seg ikke frem på noen måte.
Aliminiumsrammen ser du mest til på baksiden av Vision.
Aluminiumsrammen ser du mest til på baksiden av Vision.

Billig?

For et merke som konkurrerer først og fremst på pris, er nettopp prisen kanskje det mest avgjørende for om Vision blir en suksess. Etter at vi testet U8800, som lå i samme prisleie, har verden som vanlig gått fremover og prisene nedover.

Dette gjør at de over 2500 kronene du må punge ut med for en Vision i dag ikke kan sies å være spesielt billig. I denne prisklassen dukker det opp mange avanserte Android-telefoner som Vision må bryne seg mot. Når det er sagt, så kan det fort være at Vision blir rett så konkurransedyktig i pris når prisen forhåpentligvis stabiliserer seg på et lavere nivå.

Vi vil tro at den etterhvert vil krype ned mot og kanskje under prisen som Huawei selv oppgir.

Det var denne, lavere prisen vi gikk ut i fra når vi tok en sniktitt på Vision tidligere i år.

Rent og pent?

Huawei er raske med å fremheve at Vision er frest ut av ett stykke aluminium. Dessverre ser du ikke mye til dette når du ser telefonen forfra, og selv om store deler av baksiden består av matt aluminium, må du se telefonen fra siden for å få med deg at rammen rundt telefonen henger mer eller mindre sammen.

Vi synes altså Huawei har gjort skuffende lite ut av aluminiumskroppen rent designmessig.

Funksjonelt er det derimot lite å utsette på designen. Plassen er godt utnyttet, og skjermen fyller store deler av fremsiden på telefonen. På tross av at skjermen er på brukbare 3,7 tommer, er det ikke noe vanskelig å la Vision skli ned i bukselommen.

At Huawei har klart å kombinere avrundede former uten at Vision blir klumpete er med på å bidra til dette.

Så med andre ord, selv om Vision ikke er noen lekkerbisken for netthinnen, er designen praktisk, uten at den dermed ser ut som en russisk traktor. Kvalitetsinntrykket er godt, og den fysiske utformingen kunne forsvart seg også på dyrere telefoner.

Aluminiumsrammen gjør også at Vision nok holder seg bedre enn en simpel plast-telefon.

Passe skjerm

Skjermen til VIsion er 3,7 tommer stor, og det synes vi er et gunstig kompromiss i de fleste henseender. Her får du en skjerm som er stor nok til det meste av det du bruker telefonen til, uten at telefonen eser opp i nettbrett-størrelse.

Hvis du av ulike grunner trenger gigantisk skjerm, om det er som kompensasjon for sviktende fysiske egenskaper (altså dårlig syn), eller om du skal bruke telefonen til å se film, så vil denne skjermen i likhet med de aller fleste andre mobilskjermer ikke tilfredsstille dine krav. For kommunikasjon, surfing og kontorbruk så holder skjermen derimot absolutt mål rent størrelsesmessig.

Et lite forbehold må vi allikevel komme med. Selv om skjermen har god respons og er fin å bruke, så ble vi ikke helt godvenner med skjermtastaturet. Det kan virke som det blir litt for liten plass, kombinert med at noen valg kunne vært mer intuitive, til at vi ble fortrolige med tastaturet. Heldigvis finnes det mange tastaturer til Android å velge blant, og ivrige tastere vil sannsynligvis ha lastet ned et bedre tastatur før de har skrevet sin første setning på telefonen.

Vi merket for vår del en forbedring ved å endre innstillingene for tastaturet til å bruke mer plass i høyden i stående modus.

Alternativt kan du snu telefonen på siden. De fleste programmene, med unntak av startskjermen og hovedmenyen, følger da med og utnytter bredden du da får i skjermen. Ikke nødvendigvis gunstig for alle programmer, men praktisk hvis du skal skrive med tomlene.

Siden dette er en slags kvasi-budsjett-Android, så er ikke panelet som er brukt i displayet det aller råeste, men baserer seg på velprøvd LCD-teknologi. Med mindre du legger Vision ved siden av en telefon med toppspekket skjerm er det dog liten fare for at du skal finne noe galt med skjermen til Vision.

En roterende 3D-karusell er blant det du får på kjøpet.
En roterende 3D-karusell er blant det du får på kjøpet.
Du kan få mye nyttig informasjon på startskjermen.
Du kan få mye nyttig informasjon på startskjermen.

Oppdaterte menyer

Vision kjører Android i versjon 2.3.5, og stiller dermed med helt oppdaterte menyer. Det siste 5-tallet i versjonsnummeret gir deg riktignok ikke annet enn noen bugfikser og en oppdatert Gmail-applikasjon, de siste store nyhetene kom med Android 2.3, hvor blant annet brensesnittet fikk seg en overhaling og en rekke funksjoner ble enten forbedret eller lagt til.

Les mer om Android 2.3 Gingerbread her.

Ved siden av standard Android-menyer kan du også velge et 3D-skall for å friske opp menyene. Dette heter SPB Shell 3D og gir deg først og fremst en startskjerm med litt flere muligheter og et litt hvassere utseende enn det som er standard. Som det ligger i navnet er det også noen 3D-effekter involvert. Disse er først og fremst synlige når du skal veksle mellom startskjermene dine, hvor du kan få opp en slags karusell til å snurre på med miniatyrbilder av startskjermene.

Antallet startskjermer du kan legge til her er større enn du sannsynligvis noen gang kommer til å bruke.

Selv om 3D-skallet henger brukbart med, så synes vi telefonen ble kjappere i responsen med standardskallet. I tillegg virker det som telefonen brukte mer strøm med 3D-skallet aktivert. Vi gikk derfor tilbake til standard Android startskjerm. Riktignok ikke like spenstig, men enkelt og oversiktlig.

Resten av menyene flyter også for det meste bra, selv om enkelte funksjoner tar noen sekunder å sveive i gang. For eksempel tar det gjerne to-tre sekunder å komme inn i bildegalleriet.

Under skjermen er du velsignet med tre berøringsfølsomme taster. Fra venstre har du en valg-, hjem-, tilbake- og søke-tast.

Volumtasten på venstre siden av telefonen krever på sin side fysisk trykk for å reagere slik som en god gammeldags knapp, men den er dessverre ikke spesielt enkelt å betjene under samtale allikevel.

Volumtasten er litt vanskelig å kjenne seg frem til.
Volumtasten er litt vanskelig å kjenne seg frem til.

Det samme kan sies for av og på-tasten, som er i overkant anonym der den sitter på toppen av telefonen.

I motsatt ende av telefonen finner du batteridekselet, eller rettere sagt deksel for SIM-kort og minnekort. Batteriet kan du nemlig ikke enkelt bytte selv. Telefonen passer forøvrig på å skru seg av hvis du åpner dette dekselet, slik at du er nødt til å restarte telefonen for å bytte minnekort.

Ulempen med at du ikke kan fjerne batteriet merket vi når telefonen låste seg. Da er det ikke bare å ta ut batteriet for å få telefonen på luften igjen. Etter en oppdatering hadde vi forøvrig ingen problemer med ustabilitet lenger.

Huawei Vision leveres med:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader/USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort på 2 GB
  • Stereo håndfri

Huawei Vision U8850 med abonnement

Huawei Vision U8850

Huawei Vision U8850 med abonnement   Les mer »

Huawei Vision U8850   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen