Huaweis nye Mate 20X 5G er én av flere telefoner som er ventet å få oppdateringen til nye Android Q og EMUI 10. Kort fortalt er de fleste av selskapets nyere toppmodeller på listen.
Huaweis nye Mate 20X 5G er én av flere telefoner som er ventet å få oppdateringen til nye Android Q og EMUI 10. Kort fortalt er de fleste av selskapets nyere toppmodeller på listen. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Huawei viser frem ny Android 9. august

Etter at Huawei for alvor ble trukket inn i den pågående krangelen mellom USA og Kina rådet det en liten periode tvil om selskapets telefoner ville få den lovede høstoppdateringen med nye Android-funksjoner. Selskapet har allerede bekreftet at oppdateringen kommer - og nå vet vi de skal vise dem frem.

9. august går Huawei Developer Conference av stabelen i Dongguan, et lite stykke nord om selskapets hovedsete i Shenzhen i Kina. Konferansen er en årlig tilstelning for Huawei, og på innholdslisten er det planlagt 40 minutter med tittelen; «Linking the future of the world - Huawei EMUI 10.0 released»

Eller på norsk; Verdens fremtid knyttet sammen - Huawei EMUI 10.0 slippes.

Lite kjent om innholdet

Huaweis Android-menyer, kjent under navnet EMUI, har versjonsnummer knyttet opp til Android-utgaven de kjører sammen med. Dagens utgaver som kjører med Android 9 Pie heter EMUI 9 og EMUI 9.1. Det var tilsvarende for Android-versjonen som kom før - der EMUI 8-variantene var basert på Android 8 Oreo.

Dermed er det altså under en måned til vi får se hvordan Googles neste variant av Android tar seg ut i kinesisk skrud.

Akkurat hva som skjuler seg i oppdateringen er foreløpig et lite mysterium. Nettstedet XDA Developers har fått se på en tidlig utgave av EMUI 10, men der skal endringene fra dagens EMUI 9.1 ha vært små.

Raskere enn tidligere

Like fullt var betaversjonen XDA tittet på både stabil og i noen tilfeller raskere enn tidligere utgaver av menysystemet. Den identifiserte seg også som basert på Android 10 eller Android Q, som den så langt er kjent som.

Mange selskaper har tradisjon for å holde informasjon i menyer og tidlige prototyper skjult helt frem til siste øyeblikk. Dermed er det godt mulig den tidlige betaen ikke viser alle Huaweis kort så langt.

Det kan tenkes at eventuelle nye funksjoner er skjult i programvaren, og det er også uklart akkurat hvor tidlig denne utgaven av EMUI 10 er.

Allerede langt fremme på Android-funksjoner

Så skal det også sies at en god del av nyhetene i Android 10 allerede har vært en del av Huaweis EMUI 9. For eksempel har telefonen hatt mørk modus der systemet går fra grått og hvitt til svart og koksgrått. Det er mer behagelig for øynene om kvelden.

En fullverdig sveipeløsning har også vært en del av Huaweis telefoner i lang tid nå. Det betyr at sveipene i Android Q der du klarer deg helt uten tilbakeknapp allerede er der i dagens Huaweier.

En nyhet for Android Q som det er uklart om Huaweiene får er mulighet for sikkerhetsoppdateringer via Google Play. Google annonserte dette på sin IO-konferanse tidligere i år - og løsningen hadde vært midt i blinken for Huawei-telefoner, gitt turbulensen i forholdet mellom Kina og USA.

Oppdateringer via Google Play?

Det hadde betydd at telefonene kunne fått oppdateringer så lenge de hadde Googles appbutikk, helt uavhengig av eventuelle brudd i samarbeidet mellom Google og Huawei.

Samtidig har The Verge meldt at funksjonen visstnok ikke vil bli tilgjengelig for telefoner som oppdateres til fra tidligere Android-utgaver til Android Q.

Huawei selv har naturlig nok sagt lite om saken, og ser altså ut til å ha mer å si om en knapp måned. I løpet av høsten - ofte i oktober - er det tid for slipp av en ny Mate-modell også, og med Android Q fra start vil i hvert fall den modellen få støtte for den nye varianten sikkerhetsoppdateringer.

Les også: Dette er nyhetene i Android Q »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen