– Huawei er ingen sikkerhetstrussel
(Bilde: Stefano Tinti/Shutterstock.com)

– Huawei er ingen sikkerhetstrussel

Ingen spionasje-trussel sier etterforskere – som delvis består av Huawei-medarbeidere.

Det store kinesiske tele- og mobilselskapet Huawei sitt inntog på det vestlige markedet har gjort mange bekymret. I 2012 advarte en amerikansk sikkerhetskomité at Huawei, ved å bygge infrastruktur for mobilnett i USA, kan åpne en bakdør som gjør det mulig for kineserne å spionere på amerikanske myndigheter og selskap. Også britene har forholdt seg skeptiske, mens Huawei selv er blitt lei av anklagene.

Som Wired nå melder har en lengre etterforskning nå konludert med at Huawei faktisk ikke er en sikkerhetstrussel, til tross for mistankene blant vestlige nasjoner. Konklusjonen er det et organ ved navn HCSEC Oversight Board som står bak, og funnene er publisert i en egen rapport.

Statlig tilsynsorgan

HCSEC Oversight Board er et organ som ble opprettet i 2014 for å holde tilsyn med HCSEC (Huawei Cyber Security Evaluation Centre) sin praksis. HCSEC ble startet opp i Storbritannia i 2010 som del av en avtale mellom staten og Huawei, og har som oppgave å evaluere sikkerheten til produkter og tjenester som Huawei tilbyr i landet, i den hensikt å «berolige» myndighetene.

Huaweis produkter er visst trygge, ifølge den nye rapporten. Avbildet er selskapets nye Ascend G7.
Huaweis produkter er visst trygge, ifølge den nye rapporten. Avbildet er selskapets nye Ascend G7. Foto: Einar Eriksen

Siden dette organet ble opprettet og drives av Huawei selv ble det imidlertid stilt spørsmålstegn ved organets uavhengighet og troverdighet, som igjen ikke akkurat bidro til å dempe spionasjemistankene. Derfor tok britiske myndigheter initiativet til tilsynsorganet  HCSEC Oversight Board, som blant annet består av medarbeidere fra etterretningsbyrået GCHQ, britiske «NSA».

Organet har kommer frem til to hovedkonklusjoner, hvorav den ene sier at Huawei har oppfylt sine forpliktelser gjennom HCSEC-senteret når det gjelder kvaliteten ogomfanget på sikkerhetsevalueringen av Huawei aktivitet i Storbritannia.

 God nok uavhengighet

I tillegg kom organet også frem til at HCSEC har operert med tilstrekkelig uavhengighet fra Huaweis hovedkontor i Kina. Dette ble bekreftet etter en uavhengig gjennomgang av ledelsen utført av konsulentselskapet Ernst and Young. På bakgrunn av dette konkluderer HCSEC Oversight Board med at alle eventuelle trusler mot den nasjonale sikkerheten har blitt godt nok redusert.

Som Wired peker på har også  HCSEC Oversight Board medlemmer fra Huawei selv, så derfor kan det være grunnlag for å stille spørsmålstegn ved også dette organets uavhengighet. Flere av medlemmene er som sagt fra etterretningsbyrået GCHQ, inkludert formannen, men blant andre nestformannen er Huawei-ansatt.

For flere detaljer kan du lese hele rapporten.

Huawei lager gode mobiltelefoner: Huawei Ascend G7 gir deg den gode kvalitetsfølelsen »

(Via Slashgear) 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen