TEST: Huawei Ascend G300

Test Huawei Ascend G300

(Bilde: Audun M. Solheim)

God budsjettmodell

Når Huawei til topps denne gang?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 12,3 x 6,3 x 1,05 cm
Vekt: 140 gram
Skjerm: IPS LCD, 4 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android 2.3.6

Firmware: U8815V100R001C185B894
Pris: Fra 1295 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Billig
 – Funksjonelt design
 – Enkle menyer

dsad
 – Forrige versjon av Android
 – Knotete ordbok

Design


Skjerm


Brukervennlighet i menyer
DSCF1218.JPG.
Foto: Audun M. Solheim
DSCF1218.JPG.
Foto: Audun M. Solheim
DSCF1218.JPG.
Foto: Audun M. Solheim

Titt og ofte kan du lese om mobiltelefoner fra forskjellige leverandører som skal være billige og gi mye for pengene.

I praksis er det er ikke alltid reklamen holder hva den lover. Noen ganger er det i virkeligheten snakk om en dyr og dårlig telefon, mens andre ganger er det billig og dårlig, uten at det gjør saken så mye bedre.

En kinesisk produsent hvis navn uttales "WAH-way", pleier derimot å holde det de lover i forhold til at du får mye telefon for pengene. Telefonene fra den kinesiske produsenten er av den rimelige sorten, uten at spesifikasjonene blir helt på steinaldernivå.

Du lurer kanskje på hva slags merkelig produsent vi snakker om, men det er ingen ringere enn Huawei - hvis uttale på norsk normalt ligger langt fra den korrekte.

Et eksempel er Huawei U8860 Honor, som vi ga gode skussmål da vi testet den tidligere i vinter.

Les testen av Huawei U8860 Honor her.

Denne gangen er det Huawei Ascend G300 som er gjenstand for våre granskende blikk. G300, eller U8815 som den også kalles, er i motsetning til nevnte Honor ikke ment å være en toppmodell blant Android-telefonene.

PR-jippo?

G300 er derimot rettet mot deg som vil ha en god og kraftig nok telefon til en fornuftig pris, uten at du nødvendigvis må ha siste og det beste på alle områder.

Hvis du synes dette høres ut som en floskel så skal vi ikke bebreide deg. Dette blir sagt om nærmest annenhver mobiltelefon som lanseres.

Prisen på Ascend G300 er et godt utgangspunkt for å leve opp til forventingene. Med en pris som starter på 1.295 kroner ligger den i en prisklasse hvor du ikke trenger å være oljearbeider for å kunne handle telefon.

Riktignok finnes det enda billigere Android-telefoner, men da må du som regel svelge en kamel eller to, for eksempel i form av en knøttliten skjerm eller snegle-ytelse.

Minimalt overraskelsesmoment

Huawei G300 er altså en mobiltelefon med trykkskjerm. Størrelsen må sies å være ganske så lomme-vennlig, noe de avrundede kantene også bidrar til.

Operativsystemet er levert av Google, nærmere bestemt er det Android 2.3 du finner under panseret her.

Det viktigste er kanskje at på tross av forholdsvis moderate spesifikasjoner så er flyten i menyene god. Etter noen ukers bruk og ditto installering av diverse programmer er det ikke alltid telefonen reagerer umiddelbart, men vi opplevde aldri at G300 ble plagsomt treg. Dette er altså en telefon som er rask nok for folk flest.

Er du opptatt av det siste og råeste har du sannsynligvis allerede kommet frem til at dette ikke er telefonen for deg. Derfor spiller det kanskje ikke så stor rolle at G300 kjører det som nå er forrige versjon av Android, 2.3, også kjent som Gingerbread. Versjon 4.0, Ice Cream Sandwich, er den nyeste versjonen på telefoner som er i salg i butikken i dag.

4-veis låseskjerm.
4-veis låseskjerm.
Startskjermen ser helt normal ut.
Startskjermen ser helt normal ut.
Huawei Ascend G300 .
Huawei Ascend G300 .

I utgangspunktet er det synd at Huawei ikke har fått på plass en oppdatert Android-versjon på en telefon som kommer i salg denne sommeren. På plussiden nevner vi at en oppgradering til 4.0 ICS skal bli tilgjengelig, slik at du etterhvert vil kunne få oppgradert telefonen din.

Vi har dessverre dårlig erfaring med hvordan 4.0 ICS yter på telefoner med tilsvarende motorisering, så vi tillater oss å være noe skeptisk til hvorvidt dette vil snurre særlig fort rundt når oppgraderingen en gang kommer.

Menyene er forholdsvis rene og pene - forutsatt at du foretrekker det enkle standardoppsettet i Android - uten de store tilpasningene fra Huaweis side. Når du ikke har en telefon med ørten prosessorkjerner og et lass med arbeidsminne, er vi tilhenger av en slik løsning. Det er tross alt viktigere at telefonen reagerer når du trykker på den enn at menyene er fulle av mer eller mindre velsmakende godteri for øyet.

Helt uten tilpasninger er menyene allikevel ikke, og Huawei kaller brukergrensesnittet for HAP 5.1 - Huawei Android Platform 5.1. I praksis er dette noen egne ikoner og småprogrammer, mens de fete animasjonene og 3D-effektene uteblir.

Når du skal låse opp skjermen kan du trekke fingeren i fire forskjellige retninger. Avhengig av hvilken retning du velger, kan du ved siden av å låse opp skjermen også gå rett inn i anropsloggen, meldingsinnboksen eller kameraapplikasjonen.

Det virtuelle tastaturet og ordlisten til Huawei har vi tidligere plukket en høne med. Dessverre gjelder de samme ankepunktene fortsatt.

Få kontroll på datatrafikken uten Ice Cream Sandwich

En velkommen nyhet i Android 4.0 (som G300 altså ikke har foreløpig) er et utvidet verktøy for å kontrollere og få oversikt over datatrafikken. Dette spiller liten rolle for G300 sin del, siden den allikevel stiller med et skikkelig verktøy for å holde styiring på datatrafikken. Blant annet kan du kutte datatrafikk hvis du når en på forhånd definert månedsgrense. Etter som mange abonnement kommer med en gitt mengde datatrafikk inkludert i månedsprisen, kan dette være en god måte å unngå overraskelser på når telefonregningen dumper inn i innboksen.

Huawei reklamerer med at de har forbedret batterikapasiteten i telefonene sine, blant annet G300, og at den leveres med et batteri på "hele" 1350 mah. Vi er ikke særlig imponert, og vil heller si at det er skuffende at G300 ikke har et større batteri enn kun 1350 mah.

Smart dialing er på plass.
Smart dialing er på plass.

Det er først når batteriet nærmer seg størrelser i Maxx-klassen, at man kan skryte av batteriet uten å bli tatt med buksene nede.

I følge Huawei kan batteriet vare i over fem timer med tale, eller over to uker med standby. Dette er ganske gjennomsnittlig i forhold til hva produsentene oppgir av batteritider. Det er selvsagt ikke i nærheten av virkeligheten, hvor vi med normal bruk måtte lade G300 enten hver natt eller annenhver natt. I seg selv er dette faktisk ikke så verst, å gå to dager mellom hver opplading er nemlig nesten som luksus å regne nå som skjermene blir større og større.

Selv om batteriet ikke er det største på papiret, får batterikapasiteten altså godkjent, uten at vi nødvendigvis er nesegrus over beundring over den "forbedrede batteritiden" til Huawei.

Passe stor skjerm

Huawei Ascend G300 har en skjerm som er fire tommer stor. Dette er akkurat stort nok i våre øyne. Dette gjør at telefonens størrelse kan holdes på et kompakt nivå, samtidig som skjermen er stor nok til at du kan la forstørrelsesglasset ligge i lommen.

Vi synes skjermen fungerte bra, og hadde brukbar følsomhet. Lysstyrken kan stilles automatisk, og da blir det mulig også å lese hva som står på skjermen om du skulle være så heldig å treffe kombinasjonen "du er utendørs" og "det er en solfylt sommerdag".

Under skjermen finner du de tre vanlige tastene, altså hjem-, valg- og tilbakeknapp. Dette er virtuelle taster uten noen fysisk reaksjon når du trykker på dem. De er fornuftig plassert og dermed enkle å betjene. Ikonene for tastene er synlige også når skjermen av skrudd av, og det er kun i mørke rom at den kan være vanskelig å se hvor tastene er.

På venstre side av telefonen finner du volumbryteren. Denne er godt markert og enkel å finne også under en samtale. Av/på-tasten sitter på toppen av telefonen, til venstre for hodetelefonuttaket av typen mini-jack. Til slutt finner du en standard Micro USB-kontakt for lading og tilkobling til PC i bunnen av telefonen.

Utseendet forøvrig er naturligvis preget av en skjerm som dekker det meste av fronten på telefonen, mens batteridekselet på baksiden har en noe lysere gråfarge enn resten av telefonen. Her finner du også en ubeskyttet kameralinse, som er noe opphøyet fra resten av batteridekselet.

Tilbør i salgsesken (laderen er ikke med på bildet).
Tilbør i salgsesken (laderen er ikke med på bildet).

Batteridekselet kan være noe knotete å lirke av, men sitter til gjengjeld som støpt uten knirk eller slark.

Vi skal ikke påstå at G300 ser spesielt eksklusiv ut, men til gjengjeld er Huawei-logoen over skjermen det eneste som kan avsløre at dette absolutt er en budsjett-mobil.

I esken

I esken finner du det vanlige: lader, datakabel og håndfri. Minnekort må du stille med selv, men siden det er vanlige Micro SD-kort som brukes, er dette knapt noe å klage på.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Huawei Ascend G300 med abonnement

Huawei Ascend G300

Huawei Ascend G300 med abonnement

Huawei Ascend G300

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen