Guide

HTPC trinn for trinn - del 11

[object HTMLTextAreaElement]

Forrige gang var vi innom en generell oversikt over Girder og noen av de mulighetene det byr på. Disse mulighetene blir jo også stadig utvidet etter hvert som det kommer nye moduler.

Denne gangen skal jeg hjelpe dere igjennom konstruksjonen av en enkel GML, altså et oppsett for styring av programmer, som skal gjøre HTPC-en forholdsvis uavhengig av mus og tastatur til hverdagsbruk.

Den maskinvaren jeg skal bruke til det, er en USB-UIRT og en vanlig infrarød fjernkontroll. Den store fordelen med USB-UIRT-en er at den også kan sende ut IR-signaler som f.eks. slår på en forsterker eller en TV. Men til helt enkelt mottak kan man også bruke andre modeller, også noen som man kan lage selv.

Det som absolutt ikke funker (tro meg, det er ikke få som har forsøkt) er å bruke IRDA, altså den IR-mottakeren og IR-senderen som er i PC-er til kommunikasjon med lomme-PC-er og lignende.

Når det gjelder selve fjernkontrollen, er et godt alternativ fjernkontrollen fra en gammel VHS-spiller eller en DVD-spiller, siden det trengs fire ulike typer taster:

  1. Talltaster - disse brukes til å velge spillelister med.
  2. Transporttaster - play, pause, stopp, neste/forrige og spoling framover og bakover.
  3. Kildevalg - til å velge mellom DVD-avspilling, musikkavspilling og eventuelt andre muligheter dere kan legge til selv.
  4. Mustaster - selvforklarende.

Og ekstrataster er heller ingen ulempe å ha, derfor bruker jeg ofte multifjernkontroller, som er å få kjøpt til en hundrelapp eller to på Biltema og Clas Ohlson. Disse er beregnet til å styre VHS, DVD, TV og iblant enda flere apparater. Den eneste ulempen er at det krever en del fikling å finne koder som fungerer for alle enheter, men det pleier å fungere til slutt.

Enda et alternativ er ATI Remote Wonder, som også er støttet av Girder. De har til og med egne navigasjonstaster som er merket på passende måter, pluss en "muspute" til musestyring med tommelen.

Til slutt: Det nytter ikke å be om å få den ferdige filen av denne første GML-en, av en veldig enkel årsak: Dette er ment å lære dere å bruke Girder selv, det skal ikke bare lære dere å installere Girder og bruke en ferdig programgruppe. Det er ikke mye læring!

Så da ber jeg klassen komme til orden, rektor Mastiff har gått opp på kateteret. Men som alle god rektorer har han en overraskelse til klassen til sist i timen - nemlig oppsettet som lar dere lage spillelister, altså album eller lister dere definerer selv, som kan åpnes uten å ha på en skjerm.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen