Test

HTC X7500 "Advantage"

Design og byggekvalitetStørrelse: 13, x 9,8 x 2 cm
Vekt: 355 gram
Form: Trykkfølsom skjerm + tastatur
Skjerm: 5 tommer
Snarveistaster: Stemmetast, kameratast, volumtast, nettleser- og VueFLO-tast, windows-tast
Kamera: Ja, 2 stk.
Uttak: 3,5 mm minijack for hodesett, mini-USB og VGA.
Pris: ca. 10 000 kroner (klasse G)

Slik vurderer vi

HTC er kjent for å lage smarttelefoner som er pakket med funksjoner, og X7500 er en av de aller heftigste. Den kan gjøre det meste, men er til gjengjeld stor og lommefiendtlig.

Når man får øye på X7500, er det ikke selvforklarende at det er en mobiltelefon. Det er en stor rektangulær klosse med en gigantisk trykkfølsom skjerm, og det kan like gjerne se ut som en PDA, en GPS eller selveste Haikerens Guide til Galaksen for den saks skyld.

Så hvor stor er X7500 egentlig? Svær. Like stor og tung som tre vanlige mobiler.

X7500 er ikke like mobil som andre mobiltelefoner.
X7500 er ikke like mobil som andre mobiltelefoner.

Stor og tung

Med at X7500 er stor, mener vi virelig at den har fått spandable dimensjoner både i størrelse og vekt. Den er like høy som en mobiltelefon, og er bredere enn lengden til vanlige mobiltelefoner.

Du trenger en stor jakkelomme, en skulderveske, et handlenett eller en sekk dersom du skal ha den med deg.

X7500 får faktisk plass i vanlige dongeribukselommer, men da må du presse godt til, og vil sannsynligvis få problemer med å bøye knærne etterpå.

Med andre ord er det liten tvil om at X7500 passer seg best som en mobil nummer to - den du ikke tar med deg overalt.

Likevel har mobilen et ganske stilfullt utseende, og føles solid.

Tastaturet kan kobles av og på telefonen.
Tastaturet kan kobles av og på telefonen.

Todelt magnetmonster

X7500 er i to deler. Tastaturet henger nemlig ikke fast i selve telefonen. I stedet er det plassert på en egen plate, som du fester på telefonen så snart du har behov for å skrive.

Å koble til tastaturet er verdens enkleste ting. Alt du trenger å gjøre er å bøye lærholderen X7500 kommer i, og så suger magneten i tastaturet seg seg fast til telefonen. Magneten er så sterk at du fint kan trykke på skjermen mens den står loddrett. Siden er det bare å begynne å skrive, og når du er ferdig, kan du rive løs tastaturet igjen. Tastaturet ligger som en fin beskyttelsesplate når telefonen er brettet sammen - noe både vi og skjermen setter pris på.

Når du skal bruke tastaturet plasserer du telefonen vertikalt på tastaturplaten. Også da festes de to delene i hverandre ved hjelp av magnetisme. Magnetene er så sterke at du fint kan trykke på skjermen mens den står loddrett.

Samtidig kan du selvsagt skrive på tastaturet som ligger vannrett på bordoverflaten. Undersiden av tastaturet er magnetisk, slik at det enkelt kan festes i den medfølgende bærevesken eller i et underlag av metall.

Tastene er responsive og gode å skrive på.
Tastene er responsive og gode å skrive på.

Fantastisk tastatur

Det fulle tastaturet fungerer mye bedre enn vi hadde forventet. Tastene er både lette å trykke ned og responsive. Med litt tilvenning skriver du lynkjapt og flytende på tastaturet.

Tastene er plassert i vanlig qwerty-format, og ligner det du er vant med fra PC-ens tastatur. Unntaket er bokstavene æ, ø og å, som ikke er egne taster men som du skriver ved å først trykke eller holde nede en funksjonstast.

Det går kjapt å skrive på X7500, til tross for at det ikke er lett å bruke full touch-metode på det lille tastaturet.

Ønsker du ikke ha med deg dette tastaturet til enhver tid, er det ingen problem å bare bruke skjermtastaturet med pekepennen. Du kan også installere nye skjermtastaturer.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 65 000farger
Oppløsning: 480 x 640 punkter
Operativsystem: Windows Mobile 5
Meny: Ikoner
Tekst: Qwerty-tastatur - fysisk og på skjerm
Firmware: 1.25.409.2

Slik vurderer vi
Skjermen er skarp og klar - og ikke minst stor.
Skjermen er skarp og klar - og ikke minst stor.

Skjermen til X7500 er som nevnt gigantisk, og dekker hele mobilens store fremside. Oppløsningen er også stor: Hele 640 x 480 piksler. Det gjør at skjermen er svært skarp og klar, og at den er en drøm å bruke enten du jobber, tar bilder, titter på bilder eller spiller mobilspill.

Skikkelig smarting

Operativsystemet til er Windows Mobile 5, laget av Microsoft. Dermed er X7500 en smarttelefon tvers gjennom. Du kan for eksempel kjøre flere programmer og oppgaver samtidig, og du kan installere nye programmer. Stort sett har du de samme mulighetene som på en PC.

Dessverre har ikke X7500 fått den nyeste versjonen av systemet, nemlig Windows Mobile 6. Dette kan du imidlertid laste ned.

Les om hva som er nytt i Windows Mobile 6 »

Oppgavebehandlingen fungerer stort sett slik du er vant med fra andre Windows-mobiler. En detalj vi setter pris på, er at du kan velge om programmer skal lukkes eller minimeres når du trykker X-knappen (lukk-knappen øverst i hjørnet). Eventuelt kan du velge at programmene skal lukkes når du holder inne X i et sekund.

Tastalåsen er enkel å aktivere, ved å bare trykke en kjapp gang på av/på-knappen. Du aktiverer enheten igjen ved enda et klikk på av/på-knappen.

Skjermtastaturet i X7500 fungerer bra, og e-postene går raskt unna også når du lagt tastaturet igjen hjemme.

Vil du skrive en stor bokstav, kan du plassere pekepennen på bokstaven og dra den oppover. Et mellomrom lager du enkelt ved å dra pekepennen mot høyre på tastaturet, mens en omvendt bevegelse lar deg bruke backspace. Drar du pennen nedover får du linjeskift.

Husk at Windows Mobile 5 er et avansert operativsystem, og det derfor egner seg best for de teknisk begavede.

HTC X7500 med abonnement

HTC X7500

HTC X7500 med abonnement   Les mer »

HTC X7500   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen