TEST: HTC Touch Pro
Test

HTC Touch Pro

Design og brukervennlighet

Form: PDA/fulltastatur
Størrelse:
10,2 x 5,1 x 1,81 cm
Vekt: 165 gram
Snarveistaster: Volum
Uttak: Ext-USB (Mini-USB)
Kortplass: Ja, Micro SDHC
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Touch Flo 3D/Windows Mobile 6.1
Meny: Liste, rutenett
Skjerm: TFT, 2.8 tommer, 256 k farger, 480 x 640 piksler
Firmware: Touch Flo 3D 1.2.34591.1_1813.6
Pris: Fra 5300 kroner

Kort sagt:
dsad
– Stor trykkskjerm
– Markedets skarpeste skjerm
– Særdeles bra menysystem

dsad
– Mottakelig for riper
– Kun én tilkobling for alt


Bt
Telefonen er forholdsvis liten.
bt
Skjermen er mottakelig for riper.
bt
Touch Pro har en skjerm som en skarpere enn de fleste andre 2,8 tommers skjermer. Her sammenlignet med Nokia N96 (nederst).
Bt
Med i esken får du en praktisk mobilveske.
bt
Under skjermen er det menytaster.
bt
Touch Flo 3D gir deg hele menyen med noen få trykk.
Bt
Du kan dra fingeren over skjermen for å bla igjennom menyen.
bt
Når du åpner tastaturet forsvinner Touch Flo 3D-menyen.
bt
Telefonen blir ikke spesielt stor med tastene ute.
Bt
Under Touch Flo 3D er det vanlige Windows-menyen-
Bt
Du kan også få tilgang til alle programmene via Touch Flo 3D.
bt
Tastene er gode å skrive med.
bt
Telefonen blir treg med mange programmer kjørende i bakgrunnen. Disse er enkle å avslutte.
Men Touch Pro er en del tykkere.
Touch Pro er en del tykkere enn Touch Diamond.
Touch Pro er utstyrt med en pekepenn.
Touch Pro er utstyrt med en pekepenn.

HTC har hatt suksess med Touch Diamond, men noe av det vi savnet på den telefonen var fullt tastatur, bedre batteri og raskere menyer.

Derfor var vi svært spente på Windows-mobilen HTC Touch Pro. Denne telefonen er alt det Diamond er, men har også et utskyvbart fullt tastatur.

Tjukkere

Akkurat dette gjør Touch Pro en god del tjukkere enn Touch Diamond, men telefonen er faktisk ikke spesielt stor. Touch Pro er for eksempel mindre enn Nokia N96, og ikke veldig mye større enn LG KU990 Viewty.

Touch Pro er imidlertid tyngre enn telefoner flest, uten at dette i seg selv er veldig negativt. Vi syns det øker kvalitetsfølelsen når telefonen ikke er spesielt stor.

For kvaliteten er det ikke så mye å si på. Pro har en ramme laget i metall, en bakside med gummiaktig plast og en blank forside.

Det er enkelt og greit ingen plagsom slark eller knirkelyd i denne telefonen. Mekanismen som skyver skjermen opp og ned føles veldig fast og fin, og kjennes på ingen måte skjør ut.

Lettripet skjerm

Dessverre har HTC valgt å gå for samme plasttype over skjermen som du finner på Touch Diamond, så du må passe på så du ikke riper den opp. Det skjer nemlig svært lett. HTC har imidlertid lagt ved en hendig mobilveske du kan ha telefonen i.

Tastaturet er nødvendigvis begrenset av telefonens størrelse, og er dermed ikke det største vi har vært borti. Det fungerer imidlertid bra med våre tomler, selv om vi ikke ville gjort det til en vane å skrive lange e-poster med det.

Det er god respons i tastene, som også er passe godt markerte. Du må venne deg til tastaturtypen, men etter en stund blir du fortrolig med å skrive på det uten å titte etter hver eneste bokstav du skal skrive inn. Vi liker at det er nesten lydløst, så her kan du skrive i vei i stillesonen på Flytoget.

Vårt testeksemplar mangler for øvrig de norske bokstavene, men disse vil være på plass på telefonene som kommer i salg i butikken. Vårt eksemplar har ikke norsk språk heller.

Ekstremt skarp

Skjermen til Touch Pro er trykkfølsom og ekstremt skarp. Vi tør påstå at dette er den desidert beste skjermen på markedet akkurat nå. Oppløsningen på 480 x 640 piksler og den fysiske størrelsen på 2,8 tommer åpner for en voldsom detaljrikdom du ikke finner noe annet sted. Skjermen er for øvrig den samme som du finner på Touch Diamond.

I tillegg til fulltastatur har Pro et tastesett under trykkskjermen. Her finner du piltaster, taster for å svare eller legge på, en hjemtast og en tilbaketast, alle sammen mekaniske. Hele området er for øvrig berøringsfølsomt, noe enkelte applikasjoner kan utnytte. For eksempel trenger du bare å legge en finger på bekreftelsestasten for å fokusere med kameraet.

Unik kombinasjon

Windows-mobiler med tastatur og trykkskjerm er for øvrig ikke noe nytt, men denne kombinasjonen sammen med menysystemet Touch Flo 3D gjør Touch Pro unik.

Touch Flo 3D er enkelt forklart en meny som viser menyvalgene på en rekke, og selve programmet eller funksjonen samtidig. Du kan bla deg bortover med piltastene, eller ved å dra fingener over skjermen.

Blar du deg for eksempel til e-post får du opp en konvolutt som viser de første linjene i hver e-post. Her kan du bla deg opp og ned for å titte igjennom e-post, og trykke på konvolutten for å åpne meldingen. SMS fungerer på samme måte, men her får du se hele meldingen i vinduet.

Du har i tillegg egne valg for kontaktliste, internett, bilder og video, musikk, værmelding, innstillinger og programmer. Det hele er prikk likt som på Touch Diamond.

Les mer om Touch Flo 3D i testen av Touch Diamond »

Menysystemet er forresten ikke helt likt som på Diamond. HTC har kuttet ut overflødige animasjoner, og det går litt raskere å bla mellom valgene. Jevnt over er det imidlertid ingen store forskjeller.

Kun stående

En ting vi dog er misfornøyde med er at Touch Flo 3D kun er tilgjengelig når du har tastaturet skjult. Skyver du skjermen opp får du kun frem åtte snarveier til e-post, meldinger, kalender og annet. Dette fungerer forsåvidt greit, men vi irriterer oss stadig over at vi for eksempel må huske å åpne meldingen vi vil svare på før vi skyver ut tastaturet. Gjør du ikke dette må du trykke deg inn på meldinger, åpne meldingen og så svare.

Det er også et irritasjonsmoment at det tar noen sekunder å veksle mellom de to visningene. Dersom du lukker tastaturet kan det ta inntil tre sekunder før du igjen får opp Touch Flo 3D-menyen.

Grunnen til at det er slik er nok at HTC har laget Touch Flo 3D for telefoner med skjermer som er høyere enn de er brede. Vi skulle ønske produsenten også tenkte på breddeformat da de utviklet systemet.

Dette er likevel ikke noe stort problem når du blir vant til det, men optimalt er det ikke.

Ingen respons

Det vi syns er verre er at telefonen ikke gir det noen tilbakemelding når du trykker på skjermen. Av og til er det umulig å vite om den oppfattet trykket ditt, noe en liten vibrasjon kunne løst enkelt, slik som på for eksempel LG KU990.

Det er verdt å merke seg at Touch Flo 3D-menyen kun omfatter de funksjonene du finner på selve menyen. Skal du for eksempel åpne filutforskeren eller andre programmer er dette helt standard Windows-programmer med standard brukergrensesnitt. Disse programmene egner seg ikke spesielt godt til å styre med fingeren. I disse tilfellene kan du bruke pekepennen.

Det går for øvrig raskt og smidig å åpne for eksempel SMS eller e-postleseren, og så sant du ikke har alle mulige programmer kjørende i bakgrunnen vil det også gå raskt å minimere programmer, surfe på nettet og annet.

Smarttelefontreg

Noen tregheter er det nødvendigvis, og da først og fremst når du skal starte nettleseren, Live Messenger eller andre programmer. Men bevares – Vi er vant til at smarttelefoner er litt trege, og vi har vært borti mange Windows-telefoner som er langt trengere enn Touch Pro.

Vi plages også av og til av at det henger når vi skriver på tastaturet, noe som resulterer i at teksten du skriver inn ikke dukker opp på skjermen før etter noen sekunder. Dette regner vi med er en programvarefeil som blir fikset etterhvert, og det er uansett ikke direkte hemmende.

Du er for øvrig ikke tvunget til å bruke fulltastaturet når du skal skrive. Dersom tastaturet er skjult får du opp et skjermtastatur i stedet. Dette fungerer bra, men når du skal skrive meldinger dekker det nødvendigvis over størsteparten av skjermen. Det kan bli problematisk, siden SMS-systemet fungerer slik at du skal se meldingen du svarer på samtidig som du svarer.

Noe problem er det egentlig ikke, siden du bare kan skyve ut tastaturet for å skrive. Da vi testet Touch Diamond klaget vi over at skjermtastaturet dekket over feltet der du skal skrive inn passordet til Wi-fi-nettverk. Vi gleder oss over at HTC har fikset dette på Touch Pro.

Som Diamond, men bedre

Alt i alt kan vi si at Touch Pro er alt vi likte med Touch Diamond, bare bedre. Telefonen er tykkere og veier mer, men dette er ikke plagsomt. Det er mindre venting, og få irriterende tregheter. Dette er rett og slett meget bra: Markedets smarteste smarttelefonmeny kombinert med massevis av minne og prosessorkraft. Bra jobbet, HTC!

Den eneste tilkoblingen du finner på telefonen er en Mini-USB-tilkobling. Denne er av typen Ext-USB, som er HTCs egen utvidelse av USB-kontakten. Den brukes til både lading, datatilkobling og hodesett, så dette er litt upraktisk. Du kan nemlig ikke lade samtidig som du bruker hodesettet.

Vi hadde mye heller foretrukket Blackberry-løsningen, som gir den vanlig USB og vanlig 3,5 mm minijack.

Du får med det du trenger.
Alt du trenger følger med.

HTC har lagt ved det du forventer å finne i esken. Det eneste vi savner er et minnekort og en overgang til 3,5 mm minijack. Vi liker laderen som følger med, siden denne har en vanlig USB-tilkobling, og dermed i teorien burde kunne lade en hvilken som helst enhet som lades via USB.

  • Håndfri/stereohodesettf
  • Ekstra pekepenn
  • Lader med USB-utgang
  • USB-kabel
  • Skjermbeskyttelsesfolie
  • Mobilveske

HTC Touch Pro

Vis større

HTC Touch Pro med abonnement

HTC Touch Pro

HTC Touch Pro med abonnement

HTC Touch Pro

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen