HTC Touch HD har en diger skjerm.
Sniktitt
HTC Touch HD har en diger skjerm. (Bilde: Marius Valle, alle foto)

HTC Touch HD

Annonsør­innhold
Les hele saken »

HTC Touch HD:

Dimensjoner: 11,5 x 6,28 x 1,2 cm, 146 gram
Teknologi: GSM 850/900/1800/1900, UMTS 900/2100 MHz, Edge, HSUPA, Wi-Fi, A-GPS.
Minne: 288 MB RAM, 512 MB ROM, utvides med Micro-SD.
Prosessor: Qualcomm® MSM 7201A 528 MHz
Øvrig maskinvare: Bluetooth, mini-USB, 3,5 mm minijack, akselerasjonsmotor.
Operativsystem: Microsoft Windows Mobile 6.1 med Touch Flo 3D-grensesnitt
Skjerm: 3,8 tommer, 480 x 800 punkter
Kamera: 5 megapiksler, autofokus
Musikk: Mp3-spiller (støtte for AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, QCP, MP3, WMA, WAV), FM-radio.
Batteri: 6 timer taletid, 450 timer hviletid (3G), 1350 mAh

Kommer: Fjerde kvartal
Touch HD er stor, men tynn.
Touch HD er stor, men tynn.
Skjermen er høyoppløst, og tydelig skarpere enn Samsung I900 Omnias skjerm (til høyre).
Skjermen er høyoppløst, og tydelig skarpere enn Samsung I900 Omnias skjerm (til høyre).
Stor skjerm betyr stor plass til tastatur.
Stor skjerm betyr stor plass til tastatur.
Telefonen har en egen aksjeapplikasjon i menyen.
Telefonen har en egen aksjeapplikasjon i menyen.
Nå er det mulig å endre rekkefølgen på Touch Flo 3D-menyen.
Nå er det mulig å endre rekkefølgen på Touch Flo 3D-menyen.
Det er ingen fysiske taster under skjermen.
Det er ingen fysiske taster under skjermen.
Telefonen gir vibrasjonstilbakemeldinger når du trykker på berøringstastene.
Telefonen gir vibrasjonstilbakemeldinger når du trykker på berøringstastene.
Telefonen gir vibrasjonstilbakemeldinger når du trykker på berøringstastene.
Telefonen gir vibrasjonstilbakemeldinger når du trykker på berøringstastene.
Kamerat sitter på baksiden.
Kamerat sitter på baksiden.
Minnekortet sitter under bakdekselet.
Minnekortet sitter under bakdekselet.
Minijack-utgangen sitter på toppen av telefonen.
Minijack-utgangen sitter på toppen av telefonen.
På undersiden sitter en USB-tilkobling.
På undersiden sitter en USB-tilkobling.

En av de gledeligste overraskelsene fra HTC i år er den nye modellen Touch HD. Dette er en telefon som bygger på samme lest som Touch Diamond, og byr på en stor og høyoppløst trykkskjerm. Vi har fått ta en nærmere titt på Touch HD.

Det første som slår oss når vi får Touch HD i hånda er at den er en god del større enn det ser ut på bildene vi har sett. Dette er rett og slett en ganske massiv telefon, og den er betydelig større enn telefoner som Touch Diamond og Samsung I900 Omnia.

Diger men tynn

Det er kanskje ikke så merkelig, med tanke på at skjermen måler hele 3,8 tommer og alt av teknologi er på plass. Touch HD er imidlertid ikke tjukk. Den måler faktisk ikke mer enn 12 millimeter, så dette er en telefon du får plass til i lomma.

Materialvalget er plastikk med blanke detaljer på fremsiden, og et mer gummiaktig materiale på baksiden. Det hadde selvsagt vært å foretrekke at den var laget i metall, men det hadde lagt mer til vekten, som allerede er på voksne 147 gram.

Plastikk eller ei – Vi har ingenting å utsette på kvalitetsfølelsen. Tvert i mot føles den velbygget, og vi klarte ikke å finne deler som slarket eller knirket. Dette er rett og slett en telefon som kjennes bra ut.

Fantastisk skjerm

Skjermen på Touch HD er ikke bare stor. Den har også en svært høy oppløsning på 480 x 800 piksler, noe som gjør den svært skarp. Det er ikke mange telefoner i dag som kan måle seg med dette. Vi syns umiddelbart at dette er en av de lekreste skjermene vi har sett.

Vårt inntrykk er at dette er en telefon som vil egne seg meget bra til nettsurfing og videoavspilling, uten at vi spesifikt fikk prøvd ut disse funksjonene.

Skjermen løser for øvrig et problemet med at skjermtastaturet dekker over størstedelen av bildet eller at tastene er knøttsmå, noe som rammer mange trykkskjermmobiler. På Touch HD dekker fulltastaturet omtrent halvparten av skjermen samtidig som det fortsatt er stort nok til å skrive på. Dette liker vi svært godt.

Touch Flo 3D

Telefonen er, som de fleste andre HTC-telefoner, en Windows Mobile-telefon. På toppen har HTC lagt sitt eget Touch Flo 3D-menysystem, som kort fortalt er en meny som forenkler Windows og tilpasser det til bruk med fingre. Her er mange funksjoner tilgjengelige uten at du må grave i undermenyer.

Les mer om Touch Flo 3D-systemet i testen av Touch Diamond »

Systemet er likt som på Touch Diamond, med unntak av at HTC har lagt til noen nye funksjoner. Nå finnes det en funksjon som lar deg sjekke aksjekurser, noe som er praktisk for deg som spekulerer. Siden skjermen på Touch HD er større enn på Touch Diamond og Pro er det også plass til mer informasjon i menyvalgene, slik at du for eksempel får se alle stedene du har værvarsel for i værvarselmenyvalget. For e-postmenyvalget betyr dette at du kan forhåndsvise mer av innholdet i e-posten uten å åpne den.

Nytt er det også at du selv kan bestemme hvordan menyen skal organiseres. Dette gjør at du kan flytte de funksjonene du bruker mest lenger frem i menyen, og dermed få raskere tilgang til dem. Om det er funksjoner du aldri bruker, kan disse nå fjernes fra menyen. Det er imidlertid ikke mulig å flytte eller fjerne startskjermen, innstillingene eller snarveiene.

Ingen taster på fremsiden

Touch HD har for øvrig ikke fysiske taster under skjermen, slik som Touch Diamond og Pro. Nå er det bare et berøringsfølsomt område med valg for å svare og legge på, gå til startskjermen og en tilbaketast. De eneste fysiske tastene er av- og på-tasten, volum og kamera.

Når du bruker panelet under skjermen vil telefonen vibrere kort for å bekrefte at den har registrert berøring. Slik vibrering er det også på menyikonene nederst på Touch Flo 3D-menyen, men ikke på andre funksjoner i telefonen. Utover dette er det ingen store nyheter i menysystemet eller bruksmåten til telefonen.

En nyhet vi skulle likt å se er automatisk rotering av skjermen, slik som Samsung I900 Omnia har. Dette savnet vi umiddelbart da vi prøvde Touch HD.

Det skal nevnes at telefonen til tross for den høyoppløste skjermen på ingen måte føles treg. Telefonen vi kikket på var rask og responsiv, men vi prøvde den ikke med flere programmer kjørende i bakgrunnen.

Maskinvareplattformen er ellers den samme som på Touch Diamond og Touch Pro.

Fem megapiksler

HTC har utstyrt telefonen med et kamera som tar bilder i fem megapikslers oppløsning. Det har autofokus, men verken kameralys eller blits. Det er synd, for det gjør det vanskelig å ta gode bilder i dårlig lys.

Kamerasøkeren dekker hele skjermen, og henger med når du beveger på telefonen. Det er et utløserikon på skjermen, slik at du kan ta bilder bare ved å trykke på dette. Da vil telefonen fokusere og ta bilde.

På baksiden av telefonen er det en rimelig stor klump der kameraet sitter. Dette er ikke fordi kameraet stikker ut av selve telefonen, men for å beskytte kameralinsen mot riper. Det er imidlertid ikke noe deksel foran linsen.

Støtter store minnekort

Under bakdekselet finner du for øvrig også en reset-knapp og plass til minnekort. Telefonen støtter Micro-SDHC-minnekort på inntil 16 GB. Dette er en hyggelig forbedring fra det faste minnet på 4 GB som er innebygget i Touch Diamond.

Vi har tidligere hatt en høne å plukke med produsenter som utstyrer telefonene sine med kun én kontakt for lyd, data og lading. HTC har en slik plugg på bunnen av HD, men i tillegg også en 3,5 mm minijack-utgang på toppen. Dermed kan du koble til favoritthodesettet ditt og lade samtidig som du hører på musikk. Utgangen er utformet slik at alle 3,5 mm-plugger kan brukes.

Av teknologier ellers finner vi super-3G og Edge, slik at du alltid har raskeste tilgjengelige hastighet i mobilnettet. Wi-fi lar deg koble deg til trådløse nettverk, mens GPS-en gjør at du kan bruke telefonen til navigasjon.

Telefonen leveres eller med en pekepenn innebygget, slik at du kommer til små ikoner og andre funksjoener som krever presisjon.

En vinner?

Alt i alt sitter vi med inntrykket av at HTC har en vinner her. Skjermen er diger og skarp, og legger grunnlaget for fingernavigasjon, god multimediavisning og seriøs proffbruk. HD ser ut til å bli en telefon som apellerer både til dem som trenger en jobbtelefon og dem som vil ha en skikkelig multimediatelefon. Dette er en telefon som setter både Apple Iphone og Samsung Omnia litt i skyggen.

Det er umulig å få et inntrykk av hvordan batterilevetiden er og om telefonen blir treg bare ved å leke litt med den. Hvordan HD fungerer i hverdagen gjenstår derfor å se. Vi kommer med en test av telefonen i løpet av de neste ukene.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen